»

Nemčija: najvarnejši brskalnik je Firefox

vir: ZDNet
ZDNet - Nemška Zvezna agencija za varnost v informacijski tehniki (BSI) je preizkusila najpopularnejše brskalnike, da bi ugotovila, kateri najbolj pazi na zasebnost in varnost uporabnikov. Testirali so Firefox 68 (ESR), Chrome 76, Internet Explorer 11 in Edge 44. Ostala konkurenca, ki ima bistveno nižje tržne deleže (Safari, Opera itd.) ni bila udeležena. Glede na smernice, ki jih je BSI javnosti predstavil minuli mesec, se je najbolje odrezal Firefox.

Da bi nek brskalnik označili kot varen, mora podpirati vrsto protokolov in storitev, ki skrbijo za večjo varnost. Gre za več deset pogojev, denimo podporo TLS, zaupanja vredne certifikate, preverjanje preklicanosti certifikatov in še številne druge. Konkurenca ni izpolnila vseh, zato je BSI ne more priporočati. Chrome, IE in Edge ne podpirajo mehanizma glavnega gesla (master password), ne omogočajo blokade telemetrije in nimajo organizacijske transparentnosti. Internet Explorer poleg tega ne podpira vgrajenih posodobitev, SOP, CSP in SRI....

60 komentarjev

Hekerski napadi na nemško infrastrukturo čedalje pogostejši

Slo-Tech - Nemški Zvezni urad za informacijsko varnost (BSI) je sporočil, da se je v minulem letu znatno povečalo število hekerskih napadov in drugih varnostnih incidentov, ki so prizadeli pomembno infrastrukturo, denimo električno omrežje ali vodovodni sistem. V drugi polovici leta 2018 so beležili 157 incidentov, kar je več kot v celotnem letu 2017. Ob tem BSI poudarja, da vsi incidenti niso hekerski napadi, temveč gre tudi za druge razloge, denimo tehnične težave. Toda končni rezultat je lahko v obeh primerih enak - izpad ključne infrastrukture. Tako je poročal nemški Welt am Sonntag.

Ob tem BSI dodaja, da se spreminja tudi način in namen napadov, kadar gre zanje. Včasih je šlo za izsiljevanje ali vohunjenje, sedaj pa gre večinoma za sabotaže, kot je izklop...

7 komentarjev

Fraunhofer SIT: TrueCrypt sorazmerno varen za hranjenje podatkov

Slo-Tech - Fraunhoferjev inštitut za varno informacijsko tehnologijo (Fraunhofer SIT) je objavil podrobno 77 strani dolgo poročilo pregleda kode programa za šifriranje podatkov TrueCrypt, ki so ga izvedli za nemški Zvezni urad za varnost v informacijski tehniki (BSI). V njem so potrdili rezultate predhodnih pregledov kode, da je TrueCrypt sorazmerno varen kos kode. Sicer vsebuje nekaj varnostnih ranljivosti, a ne v sami izvedbi šifrirnega algoritma, temveč v podporni kodi.

Spomnimo, da je Googlov Project Zero pred poldrugim mesecem v kodi TrueCrypta odkril dve resni varnostni ranljivosti, ki v teoriji omogočata pridobitev privilegiranega dostopa do računalnika, na katerem teče TrueCrypt. Poleg teh ranljivosti je Fraunhofer SIT v kodi našel še nekaj...

4 komentarji

Študija varnosti brskalnikov: prvi Chrome, drugi IE, Firefox daleč zadaj

vir: Forbes
Forbes - Podjetje Accuvant je konec tedna objavilo rezultate obsežne študije, v kateri so raziskovali varnost treh najpriljubljenejših spletnih brskalnikov: Firefoxa, Internet Explorerja in Chroma. Rezultat je 140 strani dolgo poročilo, v katerem je podrobno predstavljena metodologija testiranja in izsledki. Ugotovili so, da je najvarnejši Chrome, tik za petami pa mu sledi Internet Explorer. Firefox je daleč zadaj.

Najprej povejmo, da je raziskavo financiral Google. Accuvant in Gogole poudarjata, da je bila izvedena neodvisno in brez pritiskov, ne glede na ta vir denarja. Kljub temu je rezultat zelo prikladen, zato je Google javno izpostavil rezultate. Toda ko se med seboj pomerita IE in Firefox, je rezultat brez vsakršnega dvoma objektiven. In IE je s Firefoxom pometel.

Accuvant je pojasnil, da

70 komentarjev

Nemčija: Odrecite se IE (vsaj začasno)

Heise - Nemški Zvezni urad za varnost in informacijsko tehnologijo (BSI) je uradno odsvetoval uporabo Internet Explorerja. K tej potezi jih je vzpodbudil nedavni vdor iz Kitajske, pri katerem so napadalci izkoristili do tedaj neodkrito luknjo v Internet Explorerju za napad na Google in druga zahodna podjetja.

BSI piše, da so prizadete verzije IE6, IE7 in IE8 v Windows XP, Visti in Sedmici. Popravka za zdaj še ni na voljo in ker tudi poganjanje IE-ja v varnem načinu in izključitev Acitve Scripting nevarnosti popolnoma ne odvrne, BSI priporoča uporabo alternativnih brskalnikov.

Kaj točno je šlo narobe, si lahko preberete v McAfeejevi analizi. Naslednji paket popravkov bo Microsoft izdal 9. februarja, tako da imajo hekerji še dosti časa za izrabo pomanjkljivosti.

Pa pri nas?

105 komentarjev

Nemška vojska bo imela hekerski oddelek

Slo-Tech - Po poročanju Der Spiegla bo nemška zvezna vojska ustanovila posebno enoto, v kateri bodo združeni "hekerji v uniformah", kot so jih poimenovali. Za zdaj se imenujejo Oddelek za operacije na področju informatike in računalniških mrež (Abteilung Informations- und Computernetzwerkoperationen) in se urijo v kasarni Rheinbachu blizu Bonna. V enoti bodo večinoma diplomanti informatike in sorodnih programov z vojaških univerz. Njihova naloga bo od začetka prihodnjega leta, ko naj bi bil oddelek popolnoma delujoč, zaščita in protinapad proti kibernapadom, kot se je denimo zgodil nedavno v Estoniji, poleg tega pa bodo analizirali, prisluškovali in vdirali v tuja omrežja in strežnike sovražnikov, če bo za to potreba.

Poleg tega zvezna vlada vlaga tudi v izboljšanje lastne IT-varnosti, saj se še dobro spomnijo napadov na ministrstva in pisarno kanclerke spomladi in poleti leta 2007. Takrat so preiskovalci napade izsledili do kitajske province Lanzhou. Sedaj so BSI (Zvezni urad za varnost in...

40 komentarjev