»

Največ lun v našem osončju ima po novem Saturn

vir: Carnegie Institution for Science

vir: Space
Space - Potem, ko so znanstveniki z novimi opazovanji našteli dvajset novih naravnih satelitov okoli Saturna, je ta v njihovem skupnem številu z 82 proti 79 premagal do sedaj vodeči Jupiter. Novoodkrite lune so precej oddaljene od površine Saturna - ena med njimi je celo njegov najoddaljenejši satelit - in imajo okoli 5 km premera. Po ocenah znanstvenikov so nastale približno štiri milijarde let nazaj, ko so se mimoleteči asteroidi in kometi ujeli v gravitacijsko polje našega drugega največjega planeta.

Odkritje je posledica ponovne obdelave fotografij, ki jih je že pred kakim desetletjem zajel teleskop Subaru na Havajih. Z algoritmi so vnovič primerjali posnetke napravljene v različnih časovnih obdobjih in na novo razločili med zvezdami in galaksijami v ozadju ter Saturnovimi sateliti. Zanimivo je, da imajo samo tri nove lune t. i. napredno oz. progradno orbito, pomeni, da okoli planeta krožijo v isti smeri kot se vrti sam, preostalih 17 pa retrogradno.

Omenjena sedemnajsterica sodi v

3 komentarji

Išče se deveti planet

Slo-Tech - Koliko planetov je v našem Osončju, ni tako enostavno vprašanje, kot se zdi. Večina se nas je učila, da devet, danes jih je osem, v preteklosti pa smo jih imeli že tudi enajst. In to v bližnji, človeški preteklosti, ne oddaljeni vesoljski preteklosti med nastajanjem Osončja. Problem je računovodske narave, zanimiv pa je zato, ker so se januarja pojavile špekulacije, da smo odkrili nov planet z orbito daleč onstran Plutonove. Mike Brown s Caltecha je namreč objavil članek, ki precej dobro razlaga nekaj nenavadnih lastnosti našega Osončja s predpostavko, da se daleč za Plutonom skriva deveti planet, ki je vsaj desetkrat masivnejši od Zemlje.

Browna poznamo zlasti kot človeka, ki je med najbolj odgovornimi,...

31 komentarjev

Neptun dobil novo luno

Slo-Tech - Najnovejša opazovanja kažejo, da ima Neptun 14 naravnih satelitov. Doslej smo jih poznali 13, štirinajstega pa so odkrili ta mesec na posnetkih, ki jih je Hubblov teleskop zbral v letih 2004-2009. Gre za najmanjšo izmed Neptunovih lun, ki ima polmer okoli 8 kilometrov, zato je tudi Voyager 2 ni opazil ob svojem letu mimo Neptuna leta 1989.

Opazil pa jo je Mark Showalter z Inštituta SETI, ko je preučeval Neptunov sistem obročev. Opazil je nepojasnjeno belo piko med orbitama lun Larissa in Proteus, ki se je ponovila na 150 posnetkih. Čeprav odbija približno stomilijonkrat premalo svetlobe, da bi jo bilo mogoče opaziti s prostim očesom, pa to seveda ni predstavljalo...

2 komentarja

Je znotraj Saturnove lune ocean?

vir: NASA
NASA - Znanstveniki so s pomočjo radarja na vesoljski sondi Cassini zabeležili 50 pokrajinskih posebnosti na površju Saturnove lune Titan. Potem ko so jezera, kanjone in gore želeli ob 19 preletih ponovno najti, so ugotovili, da so se njihovi položaji spremenili. V nekaterih primerih celo za 30 kilometrov.
Po mnenju Nasinih znanstvenikov se sistematično premikanje pokrajin lahko razloži le z domnevo, da se je ledena skorja ločila od sredice zaradi notranjega ocena, kar omogoča premikanje skorje. „Prepričani smo, da je 100 kilometrov pod ledom in z organskimi snovmi bogatim površjem ocean vode, pomešan z amoniakom,“ je povedal Bryan Stiles iz Nase.

Proučevanje Titana je glavni cilj odprave

80 komentarjev

Odkrit nov prstan okrog Saturna

Slashdot - Kot poroča BBC, naj bi znanstveniki s sondo Cassini odkrili nov prstan okrog Saturna in enega ali dva predmeta, ki krožita okrog slednjega. Kaj je neznani predmet, še ni poznano, vendar pa ima, če je luna, premer 4 do 5 km in se nahaja 1000 km od najbolj oddaljenega Saturnovega prstana. Novo odkriti prstan je širok tristo kilometrov in je na notranji strani F-prstana, najbolj oddaljenega Saturnovega prstana.

1 komentar

Dve novi Saturnovi luni

Plovilo Cassini-Huygens

Slashdot - Ameriška vesoljska agencija NASA je na Saturn poslala vesoljsko plovilo Cassini-Huygens, ki je 30. junija letos začelo krožiti okoli drugega največjega planeta v našem osončju. Plovilo je presenetljivo odkrilo dve novi majhni luni s premerom 3 oz. 4 kilometre. Število Saturnovih lun je tako naraslo na 33, 31. pa je bila odkrita lansko leto. Decembra bo sonda Huygens zapustila Cassini in začela raziskovati skrivnostno luno Titan, ki je večja celo od Merkurja!

2 komentarja