»

Želijo tudi okrepiti svoj ugled: Slovenska policija konec tedna organizira hackaton

Policija -
Ta konec tedna (5. in 6. oktober 2019) poteka prvi policijski hackaton v Sloveniji. Prijave sprejemajo do petka do 12. ure, obljubljajo pa bogate nagrade za zmagovalce v vrednosti več tisoč evrov. Namen hackathona je sicer pridobivanje uporabnih idej in digitalnih rešitev s področja varnosti in mobilnosti.

Možje v modrem so skupaj z drugimi deležniki oblikovali štiri konkretne izzive, s katerimi se bodo spopadli udeleženci hackatona:

1. izziv: pomoč državljanom in njihova varnost (tudi digitalna);
2. izziv: preventivna dejavnost;
3. izziv: kreativne rešitve s področja mobilnosti v najširšem pomenu besede (osebna, trajnostna itd.);
4. izziv: krepitev ugleda policije in mestnega redarstva

Več informacij najdete na spletnih straneh policije.

10 komentarjev

Pametna mesta morajo dajati občutek skupnosti

Zavod 14, okrogla miza o pametnih mestih

Slo-Tech - Zavod 14 je v ljubljanskem Poligonu organiziral mednarodno delavnico in okroglo mizo z naslovom "Pametna mesta in skupnosti: korak v bolj uravnotežen in trajnostni regionalni razvoj Evropske unije?", na katerem so sodelovali domači in tuji udeleženci iz poslovne skupnosti, državnih institucij in raziskovalne sfere. Dogodek je bil organiziran v sodelovanju z Evropskim liberalnim forumom (ELF).

Prepoznavanje priložnosti in ključnih funkcij mest in lokalnih skupnosti je pristop, ki omogoča trajnostni razvoj vsake skupnosti in kakovost bivanja ljudi. Kljub temu, da rast prebivalstva in urbanizacija v EU trenutno ne predstavljata večjega problema, se posamezne regije in mesta že zavedajo pomena pametnih rešitev, ki na ekonomski in okoljski ravni izboljšujejo...

5 komentarjev

Prihod preizkušanja zdravil na daljavo

The Times

vir: Undark
Undark - V ZDA in zahodnoevropskih državah se tako velika kot manjša farmacevtska podjetja trudijo pospešeno uvesti testiranja novih zdravil na domu.

Nastop novih zdravil na trgu zaznamujejo mnoge regulative, ki terjajo podroben postopek preizkušanja, da se zagotovi varnost in dokaže delovanje substanc. To za podjetja predstavlja zahteven in dolgotrajen organizacijski podvig, ki predstavlja znaten strošek in ima v klasični obliki vrsto slabosti. Pri testih beležijo trideset-odstotni osip sodelujočih, ki gre predvsem na račun dejstva, da se morajo običajno najmanj desetkrat zglasiti na lokaciji za izvajanje preizkusa. Sleherni tak obisk podjetja stane več tisoč evrov po glavi in ko to zmnožimo s številom "poskusnih zajčkov", cena skokovito naraste. Zato ni presenetljivo,...

4 komentarji

Slovenija kot Blockchain prijazna destinacija

Premier dr. Cerar želi, da bo Slovenija prepoznavna kot Blockchain prijazna destinacija; foto: Vlada/Nebojša Tejić/STA

Slo-Tech - V sredo so na okrogli mizi Izzivi Slovenije 2020 v organizaciji Zavoda 14 gostje razpravljali o pomenu, razvoju in ureditvi blockchaina v sodobni družbi. Govorci so se večinoma strinjali s tem, da ta tehnologija za Slovenijo predstavlja velik potencial, pa tudi mnogo izzivov.

Častni gost dogodka predsednik vlade dr. Miro Cerar je v uvodnem nagovoru za slovensko blockchain skupnost podal zelo pomembno sporočilo, da si želi Vlada Slovenijo pozicionirati kot najbolj prepoznavno blockchain destinacijo v EU. V ta namen so v sodelovanju s Slovensko digitalno koalicijo na ministrstvu za javno upravo tako oblikovali Blockchain Think Tank, ki povezuje vse deležnike.



Častna gostja dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za...

46 komentarjev

Zastavite vprašanju glasniku digitalnih tehnologij RS, Alešu Špetiču!

Slo-Tech -

Slovenija je prejšnji teden dobila glasnika digitalnih tehnologij, Aleša Špetiča. S tem je izpolnila željo Evropske komisije, ki je v začetku letošnjega leta posvojila britanski model zmanjševanja digitalnega razkoraka. Evropska komisarka Neelie Kroes je na svojem blogu poudarila pomembnost vključevanja starejših generacij v digitalno pokrajino in poudarila potrebo po koordiniranem nastopu in motivaciji ter vključevanju vladnih in nevladnih organizacij, ki se bodo spopadle s tem izzivom.

V prihodnjem tednu bo z Alešem Špetičem izveden intervju. Na spletnem portalu Quora lahko oddate svoje vprašanje za glasnika digitalnih tehnologij, ki bodo vključena v intervju. Povezava do zbirnika vprašanj - http://www.quora.com/edem-intervju1

Z imenovanjem glasnika digitalnih tehnologij se je Slovenija pridružila iniciativi evropske komisije za večjo vključenost vseh v digitalno družbo in prihodnost. Glasnik digitalnih tehnologij (Digital Champion) je neodvisna in nevladna vloga, katere namen...

28 komentarjev