»

Samsung predstavil nove monitorje linije Odyssey

Samsung - Pri Samsungu so najavili nova člana serije igričarskih zaslonov Odyssey - prenovljenega Neo G9 in pa OLED G95SC, s čimer nadaljujejo trend raztegovanja že tako velikanskih naprav.

V četrtek se začenja letošnji lasvegaški sejem CES in čeprav naj bi večina tiskovnih konferenc potekala šele v sredo, skušajo nekatera podjetja z najavami malo prehiteti in ukrasti nekaj pozornosti. Prvi med njimi Samsung, kjer so predstavili novosti med prestižnimi izvedenkami svojih zaslonov. To v prvi vrsti pomeni linijo Odyssey, kjer najdemo najbolj predimenzionirane igričarske monitorje. Na vrhu je Neo G9, ki ga vsakič tradicionalno malo posodobijo. Letošnja različica bo tako zrejena na kar 57 palcev, z ukrivljenim panelom ločljivosti 7680×2160 - se pravi, gre za zaslon razmerja 32:9. Z njim so sicer podražili že lanskega novembra na AMDjevi predstavitvi grafičnih kartic arhitekture RDNA 3, kjer smo prvič lahko videli nenavadno oznako "8K", ki je seveda zavajajoča, saj ima zaslon le pol toliko pik...

22 komentarjev

Prihajajo 500-herčni monitorji

vir: ASUS
Slo-Tech - Asus in Nvidia sta med Computexom najavila prvi monitor s hitrostjo osveževanja 500 Hz. Acer pa je naposled pričel predstavljati izdelke na podlagi sodelovanja s firmo SpatialLabs, ki prinašajo 3D sliko brez očal.

Trenutno so igričarski monitorji z osveževanjem hitrosti 360 hercev zadnji krik mode za tiste, ki v tekmovalnih streljankah počnejo noscope headshote iz obrata. Tehnologijo sta pred dvema letoma predstavila Asus in Nvidia - in štorijo želita letos ponoviti, tokrat s 500-herčnim zaslonom. Ta ima trenutno še delovni naziv ROG Swift 500 Hz, saj končni datum prihoda in cena še nista znana, bi pa naj ga v trgovinah videli še pred božičem. Prav tako ne vemo natančno, kdo proizvaja panel, toda znaki kažejo na AU Optronics, ki je v začetku maja že pokazal podoben 480-herčni panel, o katerega razvoju so sicer spregovorili lani. To pomeni, da bo Asusova rešitev bržkone samo malo navita izvedba in gre pri vsem skupaj predvsem za tržno potezo, s katero želi podjetje prehiteti...

18 komentarjev

Utrinek z Ife: prenosniki s frekvenco osveževanja 300 hercev

vir: CNET
CNET - Asus in Acer sta na berlinskem sejmu IFA 2019 najavila inačici svojih igričarskih prenosnikov z zasloni s frekvenco osveževanja 300 Hz, ki bosta na voljo to jesen. To je več, kot trenutno zmorejo najhitrejši namizni igričarski monitorji.

Medtem ko letos beležimo ravno desetletnico prihoda igričarskih monitorjev za PCje s frekvenco 120 Hz, so pri igričarskih prenosnikih zasloni z visokimi hitrostmi osveževanja šele stvar zadnjih nekaj let. Resda smo lahko 120-herčnike videli že pred tem, a so bili vezani na stereoskopski 3D, kot je bil Nvidijin sistem 3D Vision. Tisto pravo dirko za čim več herci je pred tremi leti sprožil Asus s 120-herčnimi AHVA ekrani, nakar smo lani dobili 144 Hz izvedenke, letos spomladi že 240 Hz, jeseni pa bomo očitno uzrli kar 300-herčne...

12 komentarjev

Komplet z VR naočniki Index stane tisočaka

Road to VR - Pri Valvu so pokazali vse podrobnosti svojih očal za navidezno resničnost Index, ki pridejo 28. junija. Jasno so jih osredotočili na zanesenjaški del trga, saj celoten komplet s kontrolerji in baznimi postajami stane čez tisoč evrov. Odprli so tudi prednaročila, ki pa so v manj kot dnevu že pošla.

Ko je pred mesecem dni Valve udaril z najavo lastnih VR naočnikov Index, kaj več od draženja ni ponudil. A na informacije ni bilo treba dolgo čakati, kajti skladno s prvomajskim odprtjem prednaročil je podjetje naposled ponudilo konkreten vpogled v svoj odločen korak na VR prizorišče. Na zaprtem dogodku za novinarje so čisto naravnost povedali, da "naj se s cenovno dostopnostjo in prijaznostjo uporabniku ukvarja kdo drug", medtem ko so oni zavezani zmogljivosti. Pri...

49 komentarjev

Nvidia oznanila Geforce RTX 2060 in podporo Adaptive Syncu

vir: Nvidia
Slo-Tech - Letošnji Consumer Electronics Show v Las Vegasu je otvorila Nvidia s povsem igričarsko usmerjeno tiskovko, na kateri so napovedali grafično kartico Geforce RTX 2060, prvo serijo prenosnikov s čipi RTX in končno sprejeli standard spremenljivega osveževanja zaslona Adaptive Sync.

Največji svetovni sejem zabavne elektronike, lasvegaški CES, letos poteka med 8. in 11. januarjem, tradicionalno pa se že pred začetkom odvijejo tiskovne konference večjih podjetij. Nvidijina je tokrat odzvanjala v povsem igričarskih notah, brez kakršnekoli omembe avtonomnih vozil, strežnikov ali kakšne druge rabe strojnega učenja.

Najočitnejša napovedana noviteta je namizniški Geforce RTX 2060, še zadnji manjkajoči člen v nizu RTX 20. Nima...

48 komentarjev

Kmalu na voljo prvi zaslon ločljivosti 5120×1440

AnandTech - Pri Dellu so naznanili ukrivljen računalniški monitor U4919DW z velikostjo 49 palcev in ločljivostjo 5120×1440, se pravi v razmerju 32:9, ki bo na trgu že čez dober teden.

Zasloni v razmerju 32:9 so v prvi vrsti mišljeni kot nadomestek za par takšnih razmerja 16:9. Doslej so prihajali v ločljivosti 3840×1080, Dellov Ultrasharp U4919DW pa bo prvi v resoluciji 5120×1440, kar bo dalo ob diagonali dolžine 49 inčev gostoto 108 pik na palec. Hkrati bo šlo za prvi takšen zaslon z matriko vrste IPS (z osveževanjem 60 Hz), medtem ko imajo ostali tip VA. Zato to ne bo igričarski monitor, temveč bo namenjen predvsem poslovnim uporabnikom in pa manj oblikovalcem, saj barvni razpon ne bo zadoščal standardu AdobeRGB.

S tem je Dell po desni...

32 komentarjev

Zaslon z ločljivostjo 8K in gostoto 510 točk na palec

Slo-Tech - Niso redki pametni telefoni, ki imajo ločljivost 1080p, kar na majhnih zaslonih predstavlja zavidljivo visoko gostoto točk - na primer 440 točk na palec pri 5-palčnem zaslonu. Televizorji se že spogledujejo z ločljivostjo 8K, a imajo bistveno večje diagonale. Čakali pa smo na računalniški zaslon manjše dimenzije z visoko gostoto točk. Japan Display je sedaj napravil konec čakanju, saj so predstavili 17-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 8K, kar pomeni, da je njegova gostota točk 510 ppi. Spomnimo, da so pred kratkim predstavili zaslon z ločljivostjo 3840 x 2160 z dolžino diagonale 10 palcev.

Nov 17,3-palčni zaslon z ločljivostjo 7680 x 4320 ima točke tako majhne, da jih človeško oko na normalni delovni...

22 komentarjev

Sharp obljublja zaslon z ločljivostjo 4K za pametne telefone

Tom's Hardware - Pametni telefoni dobivajo zaslone z ločljivostjo, ki bi jo bili pred letom ali dneva zavidali še namiznim monitorjem. Ne le 720p, tudi 1080p bo kmalu preteklost, saj prihaja 4K. Sharp je razvil 5,5-palčni zaslon, ki zmore prikazati 3860 x 2160 točk oziroma 4K. Če malo preračunamo, to znese 806 točk na palec (ppi), kar je več kot dovolj, da naše oči zrnatosti slike ne morejo več zaznati.

Sharp je panel pokazal na sejmu China Information Technology Expo v Šendženu. Gre za del večjega, 12,5-palčnega panela IGZO (indij-galij-zinkov oksid), zato takojšnja uporaba v napravah z manjšo diagonalo zaslona še ni mogoča. Množična proizvodnja se kani začeti prihodnje leto, prve...

52 komentarjev