»

Na obisk našega osončja prihaja medzvezdni komet

vir: Genadij Borisov

vir: Sky and Telescope
Sky and Telescope - Komet je 30. avgusta skozi doma izdelan teleskop prvi opazil amaterski ukrajinski astronom Genadij Borisov, gre pa za drugi nam znani objekt, ki nas je obiskal onkraj meja našega osončja. Prvi je bil Oumuamua, kak kilometer dolg in največ 167 metrov širok asteroid, ki pa smo ga leta 2017 zapazili šele, ko je že obšel Sonce, skratka tik pred odhodom nazaj v neznano. C/2019 Q4 je še v fazi približevanja, najbližjo točko Soncu naj bi dosegel 10. decembra, zato se znanstvenikom ponuja imenitna priložnost, da ga podrobneje proučijo. Komet je najprej dobil interno ime gb00234, včeraj pa so ga uradno preimenovali v C/2019 Q4 (Borisov).

Ne, nevarnosti, da bi komet trčil z Zemljo, ni. Po prvih ugotovitvah - te po samo 12. dneh...

36 komentarjev

Odkrili prvi komet ali asteroid, ki prihaja izven Osončja

NASA - Po našem Osončju leti na milijone večjih in manjših kosov vesoljskega prahu, a kamen, ki ga je NASA odkrila s teleskopom Pan-STARRS 1 na Havajih, si zasluži posebno omembo. Približno štiristo metrov velik predmet z oznako A/2017 U1 je prvo opaženo vesoljsko telo, ki je v Osončje priletelo iz medzvezdnega prostora in se bo tja tudi vrnilo. Ostali kometi se načeloma vračajo, čeprav imajo lahko zelo dolge obhodne čase. Odkriti predmet, ki je od drugod, seveda ni nič pretresljivega, je pa prvikrat, da smo tak objekt dejansko opazili. Doslej smo le vedeli, da verjetno obstajajo bežni obiskovalci našega Osončja, ki po enem krogu mimo Sonca odletijo tja, od koder so prispeli.

Paul Chodas, vodja Centra za opazovanje bližnjih objektov pri Jet Propulsion Laboratory v...

15 komentarjev

Rosetta in Philae brez večjih težav preživela let skozi prisončje

Slo-Tech - Komet Čurjumov-Gerasimenko, na katerem je lani pristal modul Philae, v orbito okrog njega pa se je utirilo plovilo Rosetta, je včeraj dosegel prisončje (perihelij), kakor imenujemo točko v njegovi orbiti, ki je najbližja Soncu. Ob približanju Soncu se kometi prebudijo, saj začne led intenzivno izparevati, visoka temperatura pa lahko tudi neposredno poškoduje sonde. Za zdaj kaže, da sta Rosetta in Philae uspešno preživeli perihelij. Čurjumov-Gerasimenko sedaj leti proč od sonca v svoji eliptični orbiti. Perihelij je bil na razdalji 1,2 astronomske enote (1 astronomska enota je povprečna oddaljenost Zemlje od sonca, torej 150 milijonov kilometrov), afelij pa na razdalji 5,7 astronomske enote, kamor bo komet prispel čez tri leta. Obhodni čas znaša 6 let in 5 mesecev.

Ker komet nima atmosfere, se zamrznjeni led hitro spreminja v paro že pri sorazmerno...

2 komentarja

Misija Rosetta zapleta odgovor na vprašanje izvora vode na Zemlji

Science Magazine - V reviji Science so raziskovalci Evropske vesoljske agencije (ESA) objavili rezultate raziskav izotopskega razmerja v vodi, ki ga je Rosetta izmerila na kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Rezultati so pomembni, ker z njimi iščejo odgovor na vprašanje, ali so vodo na Zemljo prinesli kometi ali ne. Za zdaj se zdi čedalje verjetneje, da je niso.

Zemlja leži znotraj meje zmrzovanja, zaradi česar je ob kmalu po nastanku najverjetneje izgubila vso vodo in ostale spojine z nizkim vreliščem. Ker danes večino Zemljinega površja prekriva voda, se postavlja vprašanje, od kod neki se je vzela. Poleg teorije o kemični adsorpciji vode globoko v kamnine, kjer je preživela vročo mladost, je med znanstveniki najbolj sprejeta teorija o vesoljskih telesih,...

40 komentarjev

NASA odpisala Deep Impact

Slo-Tech - Po poldrugem mesecu neuspešnega poizkušanja vzpostavitve komunikacije z vesoljsko sondo Deep Impact je NASA obupala in misijo uradno zaključila. Kljub temu to ni razlog za razočaranje, saj je misija trajala več kot osem let in v tem času dosegla vse svoje cilje.

Deep Impact je bil namenjen preiskovanju kometov. V vesolje so ga izstrelili januarja 2005, da bi preučil komet Tempel 1. Gre za precej star komet, kar zadeva naša opazovanja, saj ga je prvi opazil Wilhelm Tempel daljnega leta 1867. Njegov obhodni čas trenutno znaša 5,5 leta, a se je skozi zgodovino precej spreminjal, saj ga...

13 komentarjev

Viden komet C/2006 M4 (Swan)

vir: NASA
NASA - Na večernem nebu je viden komet SWAN, odkrit na podlagi posnetkov vesoljske sonde SOHO. Komet ima hiperbolično orbito, na podlagi katere lahko sklepamo, da to ni periodični komet, ampak gre za enkratnega obiskovalca.

Komet je še viden z daljnogledom ob večernih urah ( položaj kometa 10. oktobra). Več podatkov dobite tule.

Še slika kometa:



Novica je spisana malo pozno, saj se komet že oddaljuje od sonca kar pomeni, da mu vidnost pada. Ampak pravijo, bolje pozno, kot nikoli [:D]

20 komentarjev