»

Twitter kmalu tudi s plačljivo storitvijo?

vir: Pixabay

Slo-Tech - Storitev naj bi se imenovala Twitter Blue in bo veljala 2,99 ameriškega dolarja mesečno, z njo pa bi uporabniki dobili nekaj dodatnih funkcionalnosti. Omenja se Collections, torej možnost urejanja tvitov v nekakšne zaznamke, pa Undo Tweets, pri katerem gre za nekajsekundni zamik pri objavljanju tvitov, v katerem si lahko glede objave premislimo. Kot pri Gmailu. Proti koncu leta naj bi za plačnike omogočili še storitev, ki so jo pridobili od nedavno prevzetega startupa Scroll. Ti vam v zameno za pet dolarjev mesečne naročnine umaknejo oglase s spletnih medijev, ki sodelujejo v njihovem projektu, pri čemer slednji od tega dobijo tudi nekaj sredstev.

Novica sicer prihaja iz povsem neuradnih virov, pri Twitterju je za zdaj še ne želijo ne potrditi ne ovreči. So pa v zadnjih tednih v podjetju najavili kar nekaj novosti, denimo prenovljena obvestila o potencialno žaljivih tvitih, aplikacija po novem omogoča polno prikazovanje "visokih" fotografij na mobilnih napravah, iskanje po...

8 komentarjev

Prvi tvit Jacka Dorseya v obliki NFT prodan za skoraj tri milijone USD

Jack Dorsey vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Jack Dorsey, soustanovitelj in izvršni direktor Twitterja, je svoj premierni čivk postavil na digitalno dražbo kot NFT oz. non-fungible token, trenutno popularen način za prenašanje lastništva umetnin na ethereumovemmu blockchainu. Tvit je sicer nastal 21. marca 2006, glasi pa se precej impresionistično: “just setting up my twttr”.

Dorsey je z dražbo začel 6. marca, najboljši ponudnik pa je na koncu bil Sina Estavi, izvršni direktor blockchain podjetja Bridge Oracle, ki je svojo ponudbo zadnji trenutek zvišal na 1630,5825601 ethrov, kar je pomenilo 2,915.835.47 ameriškega dolarja. Številki, s katerima si spletna skupnost zdaj razbija glave, kaj neki naj bi pomenili.

Estavi je po nakupu prejel digitalni certifikat tvita, ki je menda unikaten zato, ker je potrjen in podpisan s strani avtorja. Dorsey pa je denar pretvoril v nekaj manj kot 51 bitcoinov in jih namenil dobrodelni organizaciji Give Directly Africa.

67 komentarjev

Vdor v račune slavnih na Twitterju prinesel sto tisoč dolarjev

vir: Vice
Vice - Včeraj je bil na Twitterju nenavaden dan, saj so za nekaj časa umolknile znane osebnosti, ki imajo potrjene račune (prepoznamo jih po kljukici v modrem). Twitter se je za tak ekstremen ukrep odločil, ker so neznanci vdrli v večje število računov slavnih osebnosti in jih zlorabili za zlonamerne oglase. Tako posamezniki, kot na primer Elon Musk ali Mike Bloomberg, kakor podjetja, denimo Uber, so sledilce prepričevali, naj jim pošljejo nekaj bitcoinov (denimo za tisoč dolarjev), pa jim bodo povrnili dvojno. Kljub prozornosti te prevare so zlikovci uspeli nažicati več deset tisoč dolarjev.

Vdori v profile se seveda dogajajo, za kar je najpogosteje kriv uporabnik, ki so mu tako ali drugače izmaknili (ali uganili) geslo. V tem primeru pa je bilo tarč preveč, da bi bil razlog tako banalen. Izkazalo se je, da so se napadalci obrnili na drugo najpogostejšo tarčo - na zaposlene. Motherboard Vice piše, da so viri blizu podjetja potrdili, da je hekerjem pomagal eden izmed zaposlenih. Pri tem...

25 komentarjev

Telefoni ranljivi že zgolj s prejetim SMS-om

Slo-Tech - V mobilnih telefonih so odkrili novo ranljivost, ki je prisotna v večini telefonov ne glede na proizvajalca, saj se luknja skriva v karticah SIM in ne v programski opremi telefona. Ranljivost, ki so jo poimenovali Simjacker, napadalcem omogoča prevzem nadzora neposredno nad kartico SIM, ki potem izvaja določene ukaze, ne da bi bil uporabnik seznanjen s tem. Če telefon prejme posebej oblikovano kratko sporočilo (SMS), ga ta preda UICC (kartica SIM), ki potem izvede prejete ukaze.

Problem se skriva v dejstvu, da na številnih karticah SIM najdemo programsko opremo S@T Browser, ki ni bila posodobljena že od leta 2009. Svoj čas je omogočala na primer preveritev stanja na računu neposredno prek SIM-kartice, danes pa nima več uporabne vrednosti, zato je ne posodabljajo....

16 komentarjev

Vdrli v račun Twitterjevega direktorja Jacka Dorseyja

The Verge - Hekerska skupina Chuckling Squad je v petek slabih dvajset minut na osebnem Twitter računu šefa tega podjetja, Jacka Dorseyja, objavljala rasistična sporočila in grožnje. Očitno pa je šlo za napad skozi ranljivost ponudnika mobilnih storitev in ne vdor v Twitterjev osrednji sistem.

Včeraj zvečer so se na osebnem Twitter računu soustanovitelja in šefa, Jacka Dorseyja, pojavila sporočila z rasistično in antisemitsko vsebino, eno pa je napovedalo tudi bombni napad na sedež podjetja. Za zlorabo računa je stala hekerska skupina Chuckling Squad, ki je v zadnjih tednih že izpeljala podobne napade na več osebnosti z YouTuba in Instagrama. Pri Twitterju so v dvajsetih minutah prevzeli nadzor nad situacijo in pobrisali žaljiva...

8 komentarjev

Finski najstnik, odgovoren za božični DDoS napad na PSN, dobil dve leti pogojne

Slo-Tech - Lani na božični večer je hekerska skupina po imenu LizardSquad s pomočjo daljšega DDoS napada onesposobila tako PSN kot tudi XBox live. Številni igričarji so bili tako primorani božič preživeti kar s svojo družino (groza ...), Sony in Microsoft pa sta seveda poprosila policijo, da najde in kaznuje krivce za ta večmilijonski izpad dohodkov.

Preiskovalci so imeli nekaj sreče, ker se je Lizzardova ekipa uspela skregati z nekaterimi drugimi hekerskimi skupinami, kar je potem vodilo v medsebojno obračunavanje in končno razkritje njihove identitete na Twitterju in drugod. Malo jim je pomagal tudi varnostni raziskovalec Brian Krebs, ki je na svojem blogu tudi objavil identitete več članov te skupine (neke sorte njegov hobi, čeravno z njim tudi precej tvega)....

5 komentarjev

Hekerji z napadom na PSN in Xbox Live nekaterim pokvarili božič

Slo-Tech - Od božičnega večera pa do danes sta bili igričarski omrežji PlayStation Network in Xbox Live nedosegljivi. Razlogi niso bili tehnične napake, temveč organiziran napad DDoS nanju, ki ga je izvedla skupina Lizard Squad.

Lizard Squad ni nova hekerskega skupina, saj je že v preteklosti napadala Microsoft in Sony. Minuli teden so vnovič zagrozili z napadom in na božični večer so grožnje tudi uresničil. Datum so izbrali zelo premišljeno, saj so konzole ali igre zanje v zahodnem svetu precej pogosto darilo. Nedelovanje omrežja pomeni, da so bili vsi ti prikrajšani za preizkus nove pridobitve. Sony in Microsoft sta urno priznala težave z omrežjem.

Na Winbeta so se pogovarjali s skupino o motivih za napad. Povedali so, da so želeli opozoriti na pomanjkljivo...

30 komentarjev

Napadi na Twitter novinarskih hiš se nadaljujejo

BBC - Prejšnji teden smo pisali o vdoru v Twitterjev račun tiskovne agencije Associated Press, ki ga je zagrešila Sirska elektronska vojska. Objavili so lažno sporočilo o bombnem napadu v Beli hiši in poškodovanem predsedniku, kar je borzne indekse spodrezalo za sedem minut, preden so se vrnili v ustaljene kolesnice. To pa ni bil niti osameli napad na Twitter niti edini napad Sirske elektronske vojske.

Ta je sedaj uspešno vdrla tudi v Twitterjev račun britanskega časnika Guardian in začasno pridobila nadzor nad številnimi kanali, med njimi, denimo, @GuardianBooks, @GuardianTravel in @GuardianFilm. Napadi se nadaljujejo tekom dneva, taktika...

0 komentarjev

Anonymousova orodja vsebujejo trojanskega konja

Symantec - Velika večina pripadnikov ali podpornikov hekerske skupine Anonymous, ki državljansko nepokorščino izraža z internetnimi napadi, ni vešča v početju, ki ga opravljajo. V ta namen so jim voditelji Anonymousa pripravili programsko opremo, ki jo namestijo na svoje računalnike, in jih s tem prostovoljno vključijo v botnet. S tem prepustijo nadzor nad svojim računalnikom neznancem, zanesejo pa se le na njihovo besedo, da bo uporabljen v opisane namene, hkrati pa uporabniki prevzamejo kazensko odgovornost za početje. Kako zelo je tovrstno početje nevarno, priča Symantecovo odkritje o podtaknjenem trojanskem konju v eno izmed orodij.

Zgodba se je pričela z aretacijo upravljavca Megaupload Kima Dotcoma 20. januarja letos. Neznani hekerji so javni revolt, ki ga...

45 komentarjev

Twitter račun @NBCNews kompromitiran

Fantje pri skupini Script Kiddies so se potrudili vsaj z izbiro logipa.

vir: CNet
CNet - Na predvečer 10. obletnice terorističnih napadov 11. setembra 2001 je hekerska skupina The Script Kiddies (@s_kiddies) uspela pritibiti dostop do twitter računa ameriške televizijske mreže NBC (@NBCNews) in objaviti par lažnih tvitov o domnevnem napadu na Ground Zero, lokacijo nekdanjih WTC stolpnic. Twiti (glej sliko) so bili napisani humorističnem stilu in opremljeni z ikonico trola, kar je dalo vsem jasno opozorilo, da novice po vsej verjetnosti niso pristne.

NBC se je hitro odzval in od Twitterja zaprosil za blokado računa, čemur je bilo tudi ugodeno (isto z računom @s_kiddies). Njihova direktorica za digitalne medije, Vivian Schiller, pa je na svojem profilu potrdila napad...

3 komentarji