»

V Severni Evropi nepojasnjeno povišana radioaktivnost

Slo-Tech - Finske, norveške in švedske oblasti so sporočile, da so minuli teden v ozračju nad deli Finske in Skandinavije zaznale rahlo povišane stopnje radioaktivnosti. Gre za ljudem nenevarne vrednosti in izotope, a so to vseeno vrednosti, ki so višje od naravnega ozadja, in izotopi, ki se v naravi ne pojavljajo. Vira onesnaženja niso mogli potrditi.

V petek pa je nizozemski inštitut za javno zdravje in okolje sporočil, da analize in izračuni kažejo, da bi lahko bil vir v zahodni Rusiji. Iz Rusije poročajo, da vse jedrske elektrarne delujejo normalno. V Rosenergoatomu so izrecno poudarili, da sta elektrarni blizu Sankt Peterburga in Murmanska delovali brezhibno in da sevanje v okolici ostaja nespremenjeno že cel mesec.

Tudi mednarodna organizacija CTBTO (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization) je sporočila, da so njihove postaje na Švedskem zaznale povišano radioaktivnost. Gre za izotope Cs-134, Cs-137 in Ru-103, katerih koncentracija je bila najbolj povišana 22. in 23....

12 komentarjev

Nemci imajo o sevanju pomanjkljivo in napačno znanje

Slo-Tech - Ker je uvajanje omrežja 5G spet razplamtelo stare debate o varnosti brezžičnih omrežij, kjer so enako glasni tako strokovnjaki kot tudi tisti brez znanja, ki zgolj podžigajo strahove, so v Nemčiji izvedli raziskavo o poznavanju sevanja. Med julijem in september so anketirali približno 2000 ljudi, ki so tvorili reprezentativen vzorec, in jih povprašali, kaj vedo o tveganjih sevanja. Rezultati so pokazali, da so ljudje v povprečju zaskrbljeni, a da imajo napačne predstave o tveganjih in da napak vrednotijo različne vire sevanj. Raziskavo je izvedel Zvezni urad za zaščito pred sevanji (BfS).

Nemci termin sevanje povezujejo predvsem z mobilno telefonijo in jedrsko energijo. Medtem ko tveganja, ki jih povzroča radon, podcenjujejo, tveganja zaradi miroljubne uporabe jedrske energije precenjujejo. Radon je radioaktivni plin, ki pronica iz zemlje zaradi razpada radija, in se hitro dvigne v višje plasti atmosfere, kjer ni škodljiv. V zaprtih stavbah pa se akumulira in predstavlja merljivo...

42 komentarjev

V soboto zvečer je nad Slovenijo padal (rahlo) radioaktiven dež

Merilna postaja Ljubljana Bežigrad

Slo-Tech - V soboto (24. avgusta 2019) smo lahko na spletnem portalu nacionalne mreže meritev radioaktivnosti opazili povečane vrednosti radioaktivnega sevanja v Sloveniji. V tem času je sicer deževalo.

Kot kažejo podatki merilnih postaj Ljubljana-Bežigrad, Celje in Doblice (blizu Črnomlja), so bile vrednosti radioaktivnega sevanja malenkost nad običajnim povprečjem naravnega ozadja (okoli dvakratnika), a še vedno precej pod vrednostmi, ki bi kakorkoli ogrožale zdravje prebivalstva.






Povsem verjetno je, da so sobotne povišane vrednosti radioaktivnega sevanja v Sloveniji posledica nesreče, ki se je zgodila 8. avgusta na severu Rusije v Arhangelsku. Takrat je namreč...

48 komentarjev

Radioaktivne baterije

Slo-Tech - Na Univerzi v Bristolu so iznašli novo vrsto baterij, ki za razliko od običajnih novosti ne držijo rekordne količine energije ali omogočajo neskončnega števila ciklov, temveč imajo za praktične potrebe neskončno življenjsko dobo. Pokazali so, kako delujejo baterije na radioaktivnost.

Sintetični diamanti imajo zanimivo lastnost, da ob obsevanju ustvarjajo električni tok, zaradi česar se uporabljajo kot detektorji sevanja. Hkrati se v Veliki Britaniji in tudi drugod po svetu valja na tisoče ton radioaktivnih grafitnih blokov, ki so zaradi uporabe v jedrskih reaktorjih kot moderator pridobili nekaj ogljika-14, ki je radioaktiven. Ogljik-14 je zgolj šibek beta sevalec, a to je dovolj, da ga ne moremo kar odlagati v okolju in da šteje za...

52 komentarjev

Najnovejši izliv radioaktivne vode iz Fukušime nič tragičnega

Slo-Tech - Iz Fukušime spet prihajajo informacije o uhajanju radioaktivne vode iz shranjevalnih rezervoarjev poleg poškodovane jedrske elektrarne. Iz zadrževalnika naj bi izteklo 430 litrov radioaktivne vode, kar je precej manj od avgustovskega izlitja. A ta podatek je sam zase popolnoma neuporaben.

Pri radioaktivnosti govorjenje o litrih in kilogramih ni na mestu; koristni podatki so o dejanski radioaktivnosti, ki jo merimo v becquerelih (Bq). En becquerel označuje en radioaktivni razpad na sekundo in je enota za aktivnost. Aktivnost vzorca je odvisna od njegove množine in razpolovnega časa, saj krajši razpolovni čas pomeni več razpadov v časovni enoti. Kljub temu pa iz becquerel težko kaj pametnega povemo o škodi, ki jo to radioaktivno sevanje povzroči živim bitjem.

Primernejša veličina bo količina energija, ki jo prejme kilogram...

35 komentarjev

Fukušima - jedrski incident, peti dan

Posnetek štirih reaktorjev s torka

Slo-Tech - Pet dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana. Medtem, ko so ob poldne po lokalnem času potrdili, da so reaktorji 1, 2 in 3 v elektrarni Fukušima II ohlajeni in ugasnjeni ter da enoto 4 pripravljajo na popoln izklop, se je drama v centrali Fukušima I nadaljevala. Zapleti pri reševanju problema so botrovali temu, da so francoski strokovnjaki preklasificirali nesrečo na 6. stopnjo (od 7) po INES, kar pomeni drugo najhujšo nesrečo takoj za dogajanjem v Černobilu. Japonci še vedno vztrajajo pri klasifikaciji stopnje 4, medtem ko IAEA še ni podala uradne klasifikacije.

Zgodaj zjutraj so najprej opazili poškodbe na reaktorski zgradbi enote 4, ki bi...

380 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (II)

vir: BBC
BBC - (nadaljevanje Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku)

ponedeljek, 2:10 (CEST, slovenski čas) popotresni sunek magnitude 6,2 strese Tokio z okolico
3:10 za severovzhodno obalo Japonske izdajo opozorilo pred 3-metrskim tsunamijem in evakuirajo nekaj mest
3:18 Japonska TV poroča, da se iz reaktorja št.3. jedrske elektrarne Fukušima 1 vali gost dim
3:20 Gladina morja pri jedrski elektrarni Fukušima upade za 5 metrov, znak prihajajočega tsunamija
3:21 AFP poroča o ekspolziji pri reaktorju št.3
3:24 Kyodo poroča o eksploziji vodika v 3. bloku jedrske elektrarne Fukušima
3:27 TEPCO (Tokyo Electric Company) poroča o dveh eksplozijah v tretjem bloku
3:32 prekličejo nevarnost tsunamija, gladina morja se vrača na normalno raven
...

398 komentarjev

Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku

Shema BWR reaktorja

vir: BBC
BBC - Še ta trenutek se strokovnjaki na japonskem, točneje v jedrskih elektrarnah v mestu Fukušima, na vsak način borijo s tremi vročimi reaktorji, ki jim je po izklopu zaradi potresa in tsunamija odpovedal hladilni sistem.

Jedrsko elektrarno Fukušima I, ki jo je najprej stresel potres stopnje 9,0 po Richterjevi lestvici in zatem še oblil tsunami, sestavlja šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev 440 do 1080 MW električne moči. Pri vrelovodni zasnovi se gre za to, da vroča reaktorska sredica uparja vodo, ki jo obliva, para pa zatem žene turbine in se po kondenzaciji vrne v reaktorsko sredico.

Voda je tako, enako kot pri PWR zasnovi NE Krško, hladilo in moderator. V primeru, da je potrebno tak reaktor zaustaviti, se vstavijo kontrolne palice, ki zaustavijo glavno rekacijo, aktivni...

208 komentarjev