»

Na Floridi preprečili zastrupitev vodovoda na daljavo

vir: Pixabay

Slo-Tech - Nadzorni delavec vodnega zajetja v mestu Oldsmar, v ameriški zvezni državi Florida, je med svojim delom opazil, da so v njihov sistem uspeli vdreti neznanci, pri čemer so na daljavo upravljali z uporabniškim vmesnikom in na ta način želeli povečati koncentracijo natrijevega hidroksida z običajnih 100 delov na milijon delov vode, na 11.100 delov na milijon. Gre za približno stokratno in potencialno nevarno povišanje, saj gre za močno bazo, ki jo v zajetjih uporabljajo za uravnavanje PH vrednosti vode, v gospodinjstvih pa je pogosta sestavina tekočih sredstev za čiščenje odtokov.

Dežurni operater je poskus k sreči zaznal in koncentracijo povrnil na običajno vrednost. Sistem za upravljanje vodovoda na daljavo pa so za zdaj onemogočili. Za storilci, ki so ogrozili življenja okoli 15.000 uporabnikov vodovoda, pa so se zapodile tajne službe in FBI. Za zdaj še ni jasno ali je bil napad izveden iz ZDA ali pa morda iz tujine.

Podobni incidenti so se v preteklosti že dogajali. Leta 2016...

42 komentarjev

Garmin žrtev izsiljevalskega virusa tolpe Evil Corp

Ars Technica - Podjetje z GPS lokacijskimi storitvami Garmin je v preteklih dneh dodobra ohromil prefinjen in ambiciozen hekerski napad z napredno izsiljevalsko zlobno kodo WastedLocker.

Večina tistih, ki na potovanjih in pri športu uporabljajo naprave družbe Garmin, je bila konec tedna soočena z mrkom naprednejših funkcij, kot je denimo analiza treninga. V četrtek opoldne po našem času je klecnil Garmin Connect, takoj nato so sledili še flyGarmin, klicni centri in vse spletne strani. To je konkretno pomenilo na primer, da se pametne ure niso mogle priklopiti v oblak, piloti pa niso mogli z nalinijskimi orodji oblikovati načrtov letenja. Šele v ponedeljek so pričeli servise ponovno zaganjati in nekateri so tudi še v torek delovali "s pol moči". Hkrati so v skopem sporočilu uradno potrdili razlog: njihovo omrežje je bilo žrtev dobro organiziranega napada z izsiljevalsko zlobno kodo, tako da smo dobili novo udarno poglavje v spopadu med velikimi ustanovami in ransomwarom.

Strokovnjaki in...

11 komentarjev

Reductor: malware, ki dešifrira promet Chroma in Firefoxa

vir: PxHere

vir: Secure List
Secure List - Nova zvrst malwara je v zadnjem času prizadela brskalnika Chrome in Firefox. Zlobna koda, poimenovana Reductor, je sposobna prestrezati šifriran promet, prvi so jo že aprila letos odkrili pri Kaspersky Labs, kjer so o njej pripravili tudi poročilo. Reductor sam po sebi ne poskuša dešifrirati samih omrežnih paketkov, namesto tega v brskalniku prilagodi notranji generator psevdonaključnih števil (PRNG), ki omogoča zasebnost povezave med strežnikom in odjemalcem. Ko je enkrat nameščen, spremlja spletni promet okužene naprave, obenem pa omogoča tudi oddaljeni dostop do naprave; napadalci lahko prek njega prenašajo, nalagajo in zaganjajo poljubne datoteke. Reductor je tako redek primer zlobne kode, ki omogoča vse našteto.

Kot se je pokazalo, so okužbe sistema večinoma potekale prek prenosov programov iz spletnih strani z "warez" programsko opremo, ki pa sama po sebi ni bila okužena. Napadalci so namestitveno datoteko namreč med prenašanjem prestregli in jo "on the fly" opremili z...

2 komentarja

Izsiljevalski virusi tudi na fotoaparatih?

vir: Check Point Software

vir: Check Point Software Technologies
Check Point Software Technologies - Ransomware je zadnja leta postal resna težava, kot so se nedavno prepričali tudi v Lekarnah Ljubljana. Raziskovalci Check Point Software Technologies pa so prikazali, kako na daljavo namestiti zlobno kodo na DSLR fotoparat, seveda takega z omrežno povezavo, v konkretnem primeru so uporabili Canonov EOS 80D.

Pri tem so izkoristili protokol PTP (Picture Transfer Protocol) za prenos slik, saj ta ne preverja istovetnosti, uporablja pa se tako za brezžičen kot ožičen prenos podatkov. Slednje je za napadalca sploh bonus, saj lahko na ta način dostopa tudi do sistema na povezanem računalniku. Raziskovalci so pod drobnogled na Canonovi napravi vzeli programsko opremo Magic Lantern, ki je sicer...

5 komentarjev

Kritične ranljivosti v Qualcommovih čipsetih

vir: Qualcomm

vir: Tencent Blade
Tencent Blade - Raziskovalci Tencent Blade Teama so odkrili serijo treh varnostnih lukenj v Qualcommovih sistemskih naborih, poimenovanih tudi QualPwn. Ranljivosti omogočajo popoln prevzem nadzora nad napravami z operacijskim sistemom Android, brez da bi bila potrebna kakršnakoli interakcija uporabnika, in sicer prek zlorabe sistemskega kernela, pod pogojem, da se napadalec in žrtev nahajata v istem Wi-Fi omrežju. Gre torej za napad "over the air", torej ne na daljavo oz. prek interneta.

Ranljivost CVE-2019-10538 omogoča prekoračitev medpomnilnika (buffer overflow), ki prizadene WLAN in Androidov kernel. Zaradi nje je mogoče na WLAN vmesnik pošiljati posebne paketke, ki nato omogočajo zaganjanje programske kode s kernelovimi privilegiji. Tudi pri drugi, CVE-2019-10540, gre...

32 komentarjev

Faks kot vstopna točka v omrežje za nepridiprave

vir: Check Point research

vir: bleepingcomputer.com
bleepingcomputer.com - Morda bi kazalo uvodoma pojasniti, da pod "faks" ni mišljena nobena fakulteta, pač pa tehnologija iz prejšnjega stoletja za prenos slik in teksta prek telefonskega omrežja. Ki pa jo številna podjetja in med drugim tudi slovenska sodišča, še vedno s pridom uporabljajo pri komunikaciji navzven. Raziskovalca podjetja Check Point sta na letošnji varnostni konferenci DEF CON prikazala, kako je tako napravo mogoče zlorabiti za vdor v poslovno omrežje.

Najhuje je, da za izvedbo takega napada ni potrebna neposredna spletna povezava do faks naprave, saj napad dejansko poteka prek telefonske linije, za uspešen vdor pa potrebujemo samo faks številko žrtve, ki je običajno objavljena med kontakti na spletni strani malone vsakega podjetja. T. i. faxploit izrablja ranljivost protokola ITU T.30, ki je bil...

18 komentarjev

Huda ranljivost v vseh napravah z Wi-Fi

Slo-Tech - Včeraj dopoldne smo izvedeli za ranljivost, zaradi katere so brezžična omrežja precej manj varna, kot smo to mislili. V protokolu WPA2, ki ga uporabljajo številna omrežja Wi-Fi, so raziskovalci odkrili resno ranljivost, ko omogoča prisluškovanje prometu med napravami, ki so povezane v omrežje. Napad se imenuje KRACK (Key Reinstallation Attacks) in sta ga v danes objavljenem članku opisala raziskovalca z belgijske KU Leuven Mathy Vanhoef in Frank Piessens.

Čeprav je ranljivost velika in so prizadete skoraj vse naprave (od Androida...

72 komentarjev

Najdena resna varnostna ranljivost v AJPESovi podpisni komponenti

Slo-Tech - V nedeljo popoldan se je na nas (in na SI-CERT) preko omrežja Tor obrnil neimenovan varnostni raziskovalec, ki je odkril več resnih varnostnih ranljivosti v podpisni komponenti, ki jo uporablja AJPES. Gre za aplikacijo mdSign, s pomočjo katere zavezanci podpisujejo dokumente, ki jih elektronsko oddajajo AJPES-u. Ker je bilo obvestil v zvezi s to spletno stranjo iz različnih virov v zadnjem času kar precej in ker gre v tem primeru res za jagodni izbor, smo se odločili prejeto obvestilo objaviti nemudoma.

Varnostni raziskovalec je ugotovil, da zaradi napake v podpisni komponenti obstaja možnost, da napadalec, ki ima zmožnost izvesti aktiven napad s posrednikom (tim. MITM napad), žrtev pretenta, da z zasebnim ključem svojega kvalificiranega digitalnega potrdila...

201 komentar

Varnost brezžičnih medicinskih pripomočkov

vir: Reuters
Reuters - Informacijska varnost je letos doživela par naravnost grozljivih udarcev; spomnimo samo na vdora in skoraj enomesečne nedosegljivosti PlayStation Networka, objavo interne e-poštje korespondence bank, varnostnih svetovalcev (HBGary, BoozAllen, Vanguard), računov pri spletnih trgovinah, facebookih, obsežno krajo denarja z računov Citibankinih komitentov, pri čemer so se nepridiprave v te račune prijavljali domala zgolj s spremembo url-ja v naslovni vrstici. A kljub vsem tem primerom nekatera podjetja še vedno odkrito zanikajo obstoj pomanjkljivosti v svojih izdelkih, in to celo, ko se gre za življenje pacientov.

Varnostni raziskovalec Jay Radcliffe, tudi...

24 komentarjev