»

Amazon, Microsoft in IBM ustavljajo sodelovanje s policijo pri prepoznavanju obrazov

Slo-Tech - Microsoft se je odločil, da policiji in ostalim represivnim organom ne bo prodajal lastne tehnologije za prepoznavanje obrazov. Microsoftov predsednik in glavni pravnik Brad Smith je povedal, da so tako odločitev sprejeli, ker področje na zvezni ravni v ZDA ni urejeno. Zavzemajo se za ureditev tega področja, zato so na primer podprli zakonodajo v Kaliforniji, ki bo z omejitvami to tehnologijo dovolila. A dokler ne bo zakonskih omejitev, ki bodo spoštovale človekove pravice, tehnologije ne bodo prodajali.

Pri tem Microsoft ni osamljen, saj sta podobne poteze napovedala tudi IBM in Amazon. IBM je dejal, da trenutno sploh ne bo razvijal in prodajal tehnologije za prepoznavanje obrazov, ker je lahko zlorabljena za množični nadzor in rasno profiliranje. V ZDA trenutno divjajo protesti zaradi smrti Georga Floyda, ki jo je med aretacijo s klečanjem na uklenjenem Floydu povzročil policist. Na protestih se uporablja tudi tehnologija za prepoznavanje obrazov. IBM je bil še nedavno eno...

3 komentarji

Face recognition: Prakse in problemi

Slo-Tech - Tehnologije prepoznavanje obraza se iz sveta znanstvene fantastike vedno bolj širijo v svet okrog nas. Telefoni in drugi produkti zabavne tehnologije, nadzorne kamere, plačilni promet - zdi se, kot da brez tehnologije prepoznavanja obraza ni mogoče več živeti. Z razširjeno rabo se odpira tudi vedno več dilem na področju zasebnosti, varnosti in osebnih podatkov. Je tehnologija že zrela za tako široko rabo? So varovala ustrezna? Kako močna je politična volja na tem področju?

V uvodu bo Bojan Perkov (Share Foundation, Beograd) predstavil primer nadzornih kamer Huawei v mestu Beograd, izpostavil zasebnostne probleme, ki jih tak režim odpira in navedel nekaj aktivnosti boja proti njim.

Na okrogli mizi se bomo z gosti iz sveta industrije, regulacije in teorije pogovarjali o rešitvah, izzivih in problemih tehnologije prepoznavanja obrazov.

Program srečanja

18:10 - 19:00 = Bojan Perkov (Share Foundation, Beograd): Ko korporacija ugrabi mesto - primer Huawei in Beograd
19:15 - 20:00 =...

6 komentarjev

Prepovedi uporabe prepoznavanja obrazov se širijo

Slo-Tech - Potem ko je San Francisco pred dvema mesecema postal prvo mesto, ki je prepovedalo uporabo tehnologije za prepoznavanje obrazov, zgledu sledijo še druga mesta. Drugi je bil Somerville v Massachusettsu, tretji pa postaja Oakland. Mestna oblasti so zakonodajo sprejele v torek in z njo prepovedale "pridobivanje, posedovanje, uporabo ali dostop" do opreme za avtomatsko ali polavtomatsko prepoznavanje obrazov, ki služi identifikaciji posameznika.

Oakland je imel že doslej precej stroga pravila, saj so morali morebitni uporabniki tehnologij za nadzor predhodno dovoljenje Komisije za zasebnost, kar je veljalo tudi za državne in zvezne oblasti ter financiranje. Predsednica mestnega sveta pojasnjuje, da je zanesljivost...

8 komentarjev

Na križarke prihajata prepoznavanje obrazov in umetna inteligenca

Slo-Tech - Medtem ko je San Francisco prepovedal uporabo tehnologije za samodejno prepoznavanje obrazov, je na križarkah prepoznavanje obrazov zelo aktualno. Primer je denimo družba Royal Carribean, ki je na svoje križarke začela nameščati to in sorodne tehnologije, da bi pospešila vkrcavanje potnikov. Podpredsednik za digitalizacijo Jay Schneider je pojasnil, da so s tem skrajšali čas vkrcavanja s poldruge uro na piškavih deset minut.

Novejše križarke uporabljajo mobilne vstopne kupone in avtomatično prepoznavanje obrazov, kar omogoča hitrejše vkrcanje, hkrati pa posadka ob vstopu že takoj dobi informacije o potniku. Ob tem Schneider zagotavlja, da se po vsaki plovbi zajete obrazne fotografije izbrišejo. Royal Carribean preizkuša...

4 komentarji

Microsoft lošči svojo podobo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Glavni pravnik pri Microsoftu, Brad Smith je na svojem blogu pozval ameriški Kongres, naj pripravi zakonske okvire za uporabo tehnologije prepoznave obraza s strani vladnih agencij. Kot piše Smith, bi morali tehnologijo obrzdati do te mere, da ne bi povzročala rasnega razločevanja in vdiranja v zasebnost posameznikov. Kongres je obenem pozval, naj oblikuje neodvisno ekspertno skupino, ki bi oblikovala strokoven predlog zakona in poslancem pomagala pri sprejemanju poznejše odločitve.

Poziv gre vsekakor gledati v luči nedavnih dogodkov, ko je bil Microsoft - ob njem pa tudi Amazon in Google - tarča negodovanja javnosti in svojih zaposlenih, češ za vladi oz. Uradu za imigracijo in carine...

8 komentarjev

Kitajska preizkuša neprekinjen videonadzor dijakov

Slo-Tech - V 11. srednji šoli v kitajskem mestu Hangzhou uvajajo tehnologijo prepoznavanja obrazov, ki pa je ne bodo uporabljali za identifikacijo ali prepoznavanje nepridipravov, temveč za nadzor nad pozornostjo dijakov v realnem času. S to tehnologijo bodo vsakih 30 sekund analizirali izraze na obrazu dijakov, ki jih bodo razvrstili kot vesel, jezen, prestrašen, zbegan ali razburjen. Prav tako bo sistem beležil, kako pogosto dijaki zapisujejo snov, berejo, postavljajo vprašanja ali spijo med poukom. Gre za sistem inteligentne učilnice, ki bo nadgradil obstoječe prepoznavanje obrazov, ki ga uporabljajo za beleženje prisotnosti, zaračunavanje obrokov in pri izposoji knjig iz knjižnice.

Podatki se bodo hranili na lokalnem strežniku, učitelj pa bo imel do njih dostop v realnem času kar izza...

65 komentarjev

Singapursko letališče bo s prepoznavanjem obrazov iskalo zamudnike

BBC - Identifikacija s prepoznavanje obrazov na letališčih ni nič posebej novega, a v večini primerov služi preverjanju istovetnost med kontrolo dokumentov. Na letališču v Singapurju pa preizkušajo tak sistem za skrajševanje zamud letal. Eno največjih letališč na svetu Changi v Singapurju, ki na novem terminalu T4 prepoznavanje obrazov že uporablja pri prijavi na let, oddaji prtljagi in kontroli dokumentov, bo sedaj sistem uporabljalo za iskanje zablodelih potnikov. Testiranje že poteka.

Zamude letov se dogajajo tudi zato, ker potniki ne najdejo vrat za vkrcanje oziroma iz kakršnegakoli drugega razloga zamudijo na vkrcanje, potem ko so prtljago že oddali. Na letališču bodo sistem integrirali z nadzornimi kamerami po letališki...

18 komentarjev

Facebook v Evropi ukinja samodejno prepoznavanje obrazov

BBC - Ko je Facebook junija lani za vse uporabnike uvedel možnost samodejnega prepoznavanja obrazov na fotografijah, so bili odzivi varuhov zasebnosti zlasti v Evropi zelo ostri. Storitev Tag Suggestions namreč na fotografijah samodejno najde obraze ljudi in predlaga označite (tagging). Pri tem gre Facebook celo tako daleč, da uporablja algoritem za identifikacijo in samodejno predlaga ime najverjetnejše osebe na sliki. Storitev je privzeto vključena (opt-out), dodatno pa je problematična, ker uporabnike kar sili k izpostavljanju drugih ljudi.

Prva se je ostro odzvala Nemčija, kjer je informacijski pooblaščenec že avgusta lani povedal, da je Facebooka praksa ilegalna. Sedaj bo Facebook storitev ukinil za celotno Evropo.

Irski informacijski pooblaščenec (na Irskem...

5 komentarjev