»

Joli za zgodovino!

PinkPonk - Sicer tale novica res nima nikakršne povezave z računalništvom, si pa vsekakor zasluži pozornosti. Včeraj ob približno 20.55 uri je velenjčanka Jolanda Čeplak na evropskem dvoranskem prvenstvu v Muenchnu osvojila zlato kolajno in se z zlatimi črkami vpisala v zgodovino slovenske in svetovne atletike. Tako je svetovnemu dvoranskemu rekordu na 800 metrov izpred nekaj mesecev dodala še včerajšnjo zmago, 800 metrov na prostem. Priljubljena Joli se v...

26 komentarjev

Prva plošča na VIA P4X400

X-Bit Labs - VIA se še vedno ne da motiti s strani Intela in pravnikov, ki ji še vedno niso podali uradne licence za proizvodnjo veznih čipov za Pentium4, sej bo bojda v kratkem na voljo nova izboljšana različica čipovja P4X333, ki se bo izvirno imenovala VIA P4X400. Novi čip glede na predhodnika ne prinaša nobenih pretiranih novosti: najpomembnejša je podpora pomnilniku DDR400, ki pa ironično še ni uradno podprt s strani združenja, ki postavlja nove standarde.
Prve plošče je na tem čipovju je napovedal nam dobro znani Soltek. Plošče se bodo imenovale SL-85ERV in 85ERV-L ter se bodo prodajale vzporedno s Soltekovimi karticami Xabre, saj novo čipovje obenem podpira tudi AGP 8x.

0 komentarjev

VIA predstavila novo ploščo za Pentium4

The Register - VIA je danes najavila posebno ploščo, imenovano P4PA, ki podpira pomnilnik DDR SDRAM in je grajena na najnovejšem naboru Apollo P4X266A. Podpira tako vmesnik USB 2.0, kot tudi ATA/133, kar naj bi preprečevalo nekatera ozka grla. VIA ploščo zato namenja visokozmogljivim PC-jem, delovnim postajam in strežnikom, v katerih bo prav procesor Pentium4. Plošča bo na voljo kmalu, ceno pa izveste na zahtevo. Seveda pa VIA ne bi bila VIA, če se ne bi spet zapletla z Intelom, ker nima pravice izdelovati naborov DDR SDRAM za Intelove Pentiume4. O tem bi se dalo razglabljati, vendar pa vse skupaj raje prepustimo pravnikom.

0 komentarjev

Viini nabori

The inquirer - VIA se kljub slovesu proizvajalca precej hroščatih čipovij (čeprav Intelovi nabori niso bili nič boljši) ne da in napoveduje nova čipovja, ki jih bomo v tem letu ugledali na matičnih ploščah številnih proizvajalcev. Poleg nabora P4X333, ki ga bo VIA v kratkem poslala v prodajo, se bodo počasi začeli pojavljati prvi primerki obetavnega čipovja P4X600, ki bo podpiralo 533 in 400 MHz vodilo, 128 bitni 266 in 333 MHz pomnilnik DDR, ter vodilom V-Link (533 MB/s), ki bo povezovalo North in Southbridge. Po zadnjih podatkih sodeč, bo nabor šel v proizvodnjo v drugi četrtini tega leta in bo (kakopak) namenjen procesorjem Pentium4. Zanimivi so še P4M333, v katerega bo vgrajeno grafično jedro Zoetrope GFX in P4M266A, ki bo prav tako imel integrirano grafično kartico in bo podpiral 533 MHz vodilo.
Najbolj zanimiva pa so čipovja za prihajajoče Hammerje, ki naj bi (Hammerji namreč) po številnih informacijah sekali. Vendar - ne prenaglimo se. Nabor K8 HTB bomo v prvih primerkih ugledali že...

0 komentarjev

SIS je pohitril svoj SIS645

X-Bit Labs - SIS je podjetje, ki ni nikoli hotelo izstopati iz povprečja - vsaj po izjavah za javnost. Podjetje se je izogibalo spektakularnih napovedi in nikoli ni naredilo takega džumbusa, kot ga je VIA s svojim P4X266. Tako nas je pred kratkim povsem nepričakovano presenetila novica o tem, da je SIS pohitril nabor SIS645. Novi SIS645 se od starega ne loči po ničemer drugem, kot po majhnem indeksu A2 in večji hitrosti, seveda. O njem pa se ni vedelo vse do tedaj, ko je Soltek najavil, da bo izdeloval plošče SL-85DRS na izboljšanem primerku prej omenjenega čipovja.
Če upoštevamo dejstvo, da je bila stara različica čipovja izjemno hitra (še posebej v navezi s pomnilnikom PC2700 DDR SDRAM), potem je jasno, da je SIS naredil še en ne tako majhen korak k popolnosti.

0 komentarjev

MSI 645 Ultra

OC Workbench - Nabor SIS735 (zaenkrat) še ni doživel tistega pravega razmaha, saj kot edina proizvajalca še vedno vztrajata le Chaintech in ECS. Videli smo že razne najave, da se bodo prej omenjenega nabora poslužila tudi malce bolj proslavljena podjetja, kot so ASUS, ABIT, MSI in druga, vendar se to zaenkrat še ni zgodilo. Razlog za precejšnjo nepriljubljenost nabora SIS735 lahko samo ugibamo. Kdo ve, mogoče pa imajo proizvajalci matičnih plošč trenutno preveč dela z načrtovanjem plošč za Penitume4, saj SIS645 postaja prava uspešnica, ki so jo veliki proizvajalci dobesedno razgrabili in začeli množično vgrajevati v svoje izdelke. Eden izmed takih proizvajalcev je tudi MSI, ki mu je sicer dišal nabor P4X266, vendar mu tesno razmerje z Intelom ni dovoljevalo uporabe le-tega. S prihodom SIS645 pa se MSI ne žene preveč k srcu da ni uporabil P4X266, saj je njegova plošča MSI 645 Ultra eden izmed trenutno najboljših primerkov, ki lahko s trenutno najhitrejšim pomnilnikom DDR333 konkurira celo takemu...

0 komentarjev

ASUS 'ma rad SIS645

X-Bit Labs - VIA ima zadnje čase vedno manj možnosti, da svoj P4X266 proda v kolikor toliko spodobnih količinah, saj nimajo licence za "legalno" prodajanje tega nabora drugim proizvajalcem. Žeblje v krsto P4X266, pa jim zabija tudi odličen SIS645, ki spada v sam zmogljivostni vrh DDR naborov za Pentiume4, je povsem "legalen" in povrhu še poceni. Zato se številni proizvajalci matičnih plošč ne razburjajo preveč zaradi P4X266 in raje posvetijo pozornost SIS645. Nad SIS-ovim naborom so navdušeni tudi pri ASUS-u, kjer lahko končno začnejo izdelovati kvalitetne DDR rešitve za P4 procesorje, brez da bi jih Intel tožil. Tako bodo ASUS-ovci ponudili pester nabor plošč, ki bodo narejene v različnih formatih in bodo bazirale tako na SIS645, kot na različici SIS650, ki med drugim vsebuje tudi grafično kartico. Plošče se bodo imenovale P4S333, P4S333-V, P4S333-M in P4S333-VM.
Prva bo na volja plošča P4S333, ki bo uporabljala navezo SiS645 (Northbridge) + SiS961 (Southbrige) in bo podpirala najnovejše 478...

0 komentarjev

Prihaja P4X333

X-Bit Labs - Kljub temu, da se P4X266 zaradi številnih ovir, ki jih nastavlja Intel in odličen nabor SIS645, ne bo nikoli vpisal v zgodovino računalništva kot eden izmed najboljših in najbolj prodajanih naborov za procesorje P4, se VIA ne da. V bližnji prihodnosti bomo videli izboljšane nabore P4X266A, ki se bodo na matičnih ploščah pojavili tam nekje januarja. Vendar pa P4X266A ne bo zadnji nabor v Viini seriji, saj le-ta pripravlja še njegovega naslednika PX333, ki bo prav tako namenjen procesorjem Pentium4, le da bo podpiral najnovejši 166 MHz DDR SDRAM pomnilnik. Poleg tega, bo slednji podpiral še AGP 8x in dvojno V-Link vodilo.

0 komentarjev

SIS645 cenejši

X-Bit Labs - Kar zanimivo si je ogledati, kako se je SIS kar na lepem prelevil iz bednega izdelovalca poceni integriranih rešitev, ki niso bile nič kaj prida v izdelovalca dobrih integriranih rešitev (SIS735 je že tak primer). Vendar pa SIS ne računa samo na odličnost svojih prihodnjih naborov, ampak tudi na nizko ceno. Za svoj SIS645, ki bo podpiral procesorje Pentium4, je SIS napovedal, da bo zaračunaval 34 $ (za primerjavo: i845 stane 42 $, P4X266 pa 34 $). Vendar pa se je cena nabora v času pošiljanja prvih preizkusnih primerkov, ki bodo proizvajalcem matičnih plošč pokazali, kaj imajo za pričakovati znižala na neverjetnih 20 $. Si predstavljate, da bodo plošče P4 stale samo 80 $ (20 000 SIT). Sliši se skoraj nemogoče. Če vas je že ob pogledu na ceno skoraj razgnalo od navdušenja, malo premislite, kajti tako nizka cena ne pomeni nič dobrega. Ali se bo SIS pri naboru SIS645 spet vrnil k starim koreninam in nam ponudil "klump" chipset? Upajmo, da ne. Seveda pa počakajmo še na Intela, ki...

0 komentarjev

Nove P4X266 plošče

X-Bit Labs - Tožba, ki je doletela Vio z Intelom bo najverjetneje kar dobra propaganda za Viin P4X266 nabor, saj zaenkrat še ni opaziti, da bi zanimanje za prej omenjeni chipset vsaj malce usahnilo. Večja podjetja kot so ASUS, MSI in Gigabyte tega nabora najbrž ne bodo nikoli uporabila, ker so preveč odvisna od Intela, saj dobivajo procesorske nabore direktno iz Intelovih tovarn, medtem ko je pesem pri drugorazrednih proizvajalcih matičnih plošč, kot so Tyan, Shuttle, in Chaintech povsem drugačna. Le-ti procesorskih naborov ne dobivajo direktno iz Intelovih tovarn, ampak preko raznih distributerjev, zato se jim Intelovih groženj ni treba bati. Prej omenjeni trije proizvajalci so se odločili, da izdajo nove plošče, ki bodo bazirale na P4X266 naboru:
  • Chaintech bo izdal plošči 9VJD in 9VAP (X-bit labsi pravijo, da sta to Socket A plošči, vendar gre najverjetneje za napako, saj je P4X266 zdizajniran samo za procesorje Pentium4)

  • Shuttle bo izdal plošči AV40 (microATX) in AV40R (ATX)

  • Tyan pa bo...
  • 1 komentar

    Micron nad vsemi

    The Register - Podjetje Micron je res od sile, saj poizkuša narediti vse za pomnilniško industrijo. Pred kratkim pa so se preizkusili še pri izdelavi chipseta. Bo Micron sedaj izdeloval chipsete? Ne, vendar pa je z izdelavo chipseta, ki podpira 166 MHz DDR SDRAM Micron samo hotel pokazati, kako preprosto je podpreti ta tip pomnilnika. Sicer 166 MHz DDR SDRAM modulov še ne bomo ugledali tako kmalu (po nekaterih podatkih naj bi jih na prodajnih policah zagledali v začetku leta 2002), vendar pa lahko proizvajalci naborov, kot so SiS, ALi in VIA tačas mirno promovirajo ta tip pomnilnika s tem, da ga podprejo v svojih najnovejših produktih. Nove module so že predstavili pri Micronu, Samsungu in Hynixu.

    5 komentarjev

    VIA trdno odločena o P4X266

    DigiTimes - Zaradi vsestranskih pritiskov (zadnje čase najbolj s strani lastnih delničarjev), je VIA morala zavzeti bolj trdno in uradno stališče o P4X266 čipovju. Kot veste, se Intel in VIA o tem čipovju prerekata že kar nekaj časa, saj Intel ljubosumno zavrača možnost licenciranja arhitekture Pentiuma4, kar pa je nujno potrebno, če hoče VIA čipovje izdati. VIA pa se vseeno ne namerava ukloniti in tako je spregovoril kar sam predsednik, gospod Wen-Chi Chen in zagotovil, da bomo P4X266 zagotovo videli v tretjem četrtletju! S tem se seveda povečuje nevarnost tožbe s strani Intela, toda VIA ta riziko enostavno mora sprejeti. Gospod Chen je prav tako zagotovil, da P4X266/DDR platforma dosega precej boljše rezultate, kot i850/RDRAM. Tako smo dobili uradno potrditev govoric in neuradnih benchmarkov, ki po internetu krožijo vse od Computexa. Več o tej zgodbi lahko preberete tukaj.

    0 komentarjev