»

Ko je nekdanji avstralski premier objavil letalski kupon, hekerji takoj do osebnih podatkov

Slo-Tech - Svoj čas je na internetu obstajala skupina, kjer so zbirali fotografije kreditnih kartic, ki so jih nepremišljeni (novi) lastniki trosili naokoli po družbenih omrežjih. Do zlorabe je le še korak. Objavljanje osebnih podatkov na internetu je nespametno tudi zato, ker s tem hekerjem olajšamo krajo identitete. Praktični primer je nekdanji avstralski premier Tony Abbott, ki je na internetu 21. marca objavil fotografijo vstopnega kupona za letalo. Brez naprednega vdiranja, le s socialnim inženiringom je to zadostovalo za pridobitev kopice osebnih podatkov, kjer je del krivde tudi pri letalskem prevozniku.

Šifra leta in priimek sta običajno dovolj, da naredimo prijavo na leto in uredimo še kakšno drugo malenkost, denimo dokupimo prtljago. Pri Qantasu pa je bilo ob takšni prijavi možno s spletne strani izluščiti še več osebnih podatkov: serijsko številko potnega lista, telefonsko številko in nekaj manj pomembnih podatkov. Celo dopisovanje Qantasovih uradnikov je bilo dostopno.

Izkazalo...

2 komentarja

Hekerji ameriškim mejnim organom ukradli fotografije potnikov

Slo-Tech - Hekerji so uspeli ukrasti podatke o več deset tisoč ljudeh, ki so letos vstopili v ZDA. Kot so potrdili v US CBP (Customs and Border Patrol), so 31. maja letos izvedeli za vdor, ki se je pripetil njihovemu partnerju. Zagotavljajo, da njihovi sistemi niso bili kompromitirani in da so bili v zlonamernem hekerskem napadu prizadeti le sistemi neimenovanega partnerja. Dodajajo, da je bil ta predhodno brez dovoljenja prenesel zajete posnetke registrskih tablic in fotografij potnikov. Napadalci so uspeli dobiti te podatke. Vsi podatki se nanašajo na en sam kopenski mejni prehod ZDA z Mehiko za obdobje poldrugega meseca. Fotografij potnih listov in drugih osebnih podatkov hekerji niso uspeli odnesti.

To ni prvi ali edini tovrstni primer. Minuli mesec smo namreč

10 komentarjev

Vdor v Uber odnesel podatke 50.000 voznikov

The Register - Uber je sporočil, da je neznani napadalec 13. maja lani pridobil dostop do dela njihovih baz, iz katerih je odnesel osebne podatke 50.000 Uberjevih voznikov, ter potencialno tudi dele izvorne kode in zasebni ključ. Heker je zbrano takoj objavil na Githubu.

Vdor so v Uberju ugotovili 17. septembra lani, ko so spremenili način za dostop do baze podatkov. Čeprav prizadeti vozniki, katerih imena in številke registrskih tablic so bile odtujene, za zdaj niso prijavili nobenih zlorab, so jim vseeno plačali enoletno varovanje pred krajo identitete.

Ker je heker podatke objavil na GitHubu in ker Uber pozna njegov IP-naslov, so se odločili pridobiti podatke kar od GitHuba. Ker jim ta ni želel posredovati podatkov o uporabnikih,...

8 komentarjev

NSA prestreza fotografije za prepoznavo obrazov

The New York Times - Ameriška NSA zbira velike količine fotografij, ki jih uporablja za prepoznavanje obrazov na njih, odkriva The New York Times. Program dobil velik pospešek v letih 2009-2010 po neuspešni razstrelitvi letala na poti v Detroit in propadlem načrtu za teroristični napad na Times Squaru. V teh štirih letih so sposobnosti NSA izdatno napredovale. Leta 2010 so prvikrat uspeli povezati različna zadetka v dveh različnih bazah, danes pa to ni več noben problem.

Znano je že, da NSA prestreza različne oblike komunikacije, od mobilnih sporočil in elektronske pošte do telefonskih pogovorov. Ker čedalje več komunikacije vsebuje tudi fotografije, ni presenetljivo, da NSA zbira tudi te. Dnevno jih zberejo več milijonov, od tega jih je...

11 komentarjev

Hekerji vdrli v Square Enix in odtujili e-naslove strank

Guardian - Naslednje podjetje, ki se mora po Sonyjevih težavah spopasti s hekerskim vdorom in odtujitvijo podatkov, je japonski razvijalec iger Square Enix, ki ga poznamo po franšizah Final Fantasy, Deus Ex in Tomb Raider. V izjavi za javnost so namreč priznali, da so pretekli teden doživeli vdor, ob katerem so se hekerji dokopali do osebnih podatkov strank in prosilcev za zaposlitev.

Pojasnjujejo, da so hekerji nepooblaščeno dostopili do strani Eidosmontreal.com in še dveh drugih njihovih strani, od koder so dobili dostop do osebnih podatkov 25.000 strank in 350 prosilcev za zaposlitev. Prvim so po zagotovilih podjetja odtujili zgolj elektronske naslove, ki niso bili povezani z nobenimi drugimi...

9 komentarjev

ANPR tudi pri nas?

vir: Delo
Delo - Po dobrih izkušnjah policije v drugih evropskih državah se je tudi slovenska policija odločila za nakup sistemov samodejnega prepoznavanja registrskih tablic (imenovanega ANPR iz angleških besed Automatic number plate recognition), ki bi jih namestili na mejnih prehodih s Hrvaško. Novih sistemov mejni policisti na južni meji še nekaj časa ne bodo uporabljali, saj je celoten postopek javnega nakupa, ki ga sofinancira tudi Evropska unija, državna revizijska komisija razveljavila, pet pa jih že preskušajo.



Posebne kamere, ki delujejo z infra rdečim spektrom svetlobe, nevidnim človeškim očem, »preberejo« registrsko oznako na tablici. Nato se zapis s tablice pretvori prek optičnega prepoznavanja znakov v uporabne...

42 komentarjev