»

ZDA bodo dovolile letenje dronov ponoči in nad prebivalstvom

Reuters - Ameriška Zvezna agencija za letalstvo (Federal Aviation Administration oz. FAA) je z novimi pravili odobrila letenje manjših letalnikov nad glavami ljudi in tudi ponoči na vsem ozemlju ZDA. Doslej je bilo tako letenje nad življem dovoljeno le z izrecnim dovoljenjem FAA oz. če so bili ljudje varno pod strehami ali v vozilih in samo nad tistimi posamezniki, ki so neposredno sodelovali pri takih, večinoma poskusnih letih.

So pa nova pravila poskrbela tudi za osnovne varnostne vidike. Letalniki, težji od 250 gramov bodo morali biti opremljeni z radijskim oddajnikom, ki bo oddajal njihovo identifikacijsko kodo, v določenih primerih pa tudi lokacijo letalnika in upravljavca. Za nočno letenje bodo morali biti opremljeni tudi s pozicijskimi lučmi, vidnimi na tri milje oz. slabih 5 kilometrov. Omenjena radijska digitalna registrska tablica pa bo potrebna tudi za manjše drone, če bodo ti leteli nad območji javnih zbiranj. Končno, letalniki ne bodo smeli imeti izpostavljenih vrtečih se...

21 komentarjev

Amazon napovedal dostave z droni v "nekaj mesecih"

vir: Amazon

vir: AP News
AP News - Ameriški regulator za letalstvo (Federal Aviation Administration oz. FAA) je namreč Amazonu izdal potrebno dovoljenje za letenje s samodejnim plovilom nad poseljenimi območji. Certifikat se sicer uradno nanaša na raziskave in razvoj takih dostav ter tudi na s tem povezano urjenje človeških nadzornikov. Vse to bodo lahko počeli v nekaj vnaprej avtoriziranih območjih v ZDA, dovoljenje pa velja leto dni in ga je moč podaljšati. Podobnega je za območje zvezne države Virginija pred mesecem dni dobil tudi Google, čigar droni sicer že uspešno dostavljajo pakete na Finskem in v Avstraliji.

Kot je povedal eden od Amazonovih direktorjev na konferenci v Las Vegasu, bo dostavo opravljal dron s šestimi rotorji, dosegom 24 kilometrov...

14 komentarjev

Wing pridobil dovoljenje za dostavo z droni v ZDA in lansiral dejavnost v Avstraliji, Zipline pa v Gani

Slo-Tech - Alphabetova podružnica za brezpilotnike Wing je kot prva firma pridobila splošno dovoljenje za komercialno dostavo z droni v Združenih državah, kjer si več podjetij mrzlično prizadeva dobiti status prvega ponudnika tovrstnih storitev. Njegov tekmec Zipline pa je medtem zagnal ambiciozen projekt v Gani.

Kljub pogumnim napovedim tehnoloških velikanov, da bomo že od srede tega desetletja dobivali hitro hrano, pralni prašek in kondome na dom po zraku, se napredek v dostavi z letečimi droni odvija precej počasneje. Še posebno to velja za Združene države, kjer si mnogi obetajo bajne dobičke, a so oblasti z zaostritvijo zakonodaje pred podjetja postavile visoke prepreke, zato so prva testiranja potekala drugod. Sedaj je Wingu naposled uspelo kot prvi...

51 komentarjev

Wing zaganja dostavo z droni na Finskem

Slo-Tech - Wing, Alphabetova hčerinska družba za dostavo z letečimi troti, namerava komercialni posel pognati prihodnjo pomlad na Finskem.

Čeprav novice o eksperimentih z letečo dostavo pridno polnijo splet že vsaj od leta 2013, ko so se pri Amazonu pričeli širokoustiti o skorajšnjem letanju do hišnega praga, takšnih storitev za navadne smrtnike še ni. Troti resda uspešno odmetavajo kri za transfuzijo v Ruandi in petičnežem dostavljajo malico na igrišča za golf, toda tovrsten transport je še vedno zelo omejene sorte.

V Alphabetovi družbi Wing nameravajo položaj spremeniti v začetku leta 2019, ko bodo zaštartali množično dostavo za širšo populacijo v Helsinkih z okolico. Storitev bodo izvajali s krilatimi droni...

12 komentarjev

Izstrelitev vesoljske tovorne ladje Dragon uspešna, mehak pristanek Falcona 9 pa ne

Space - Podjetje SpaceX, ki ima tehnologijo za transport tovora na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), je včeraj ob 10.47 uri po slovenskem času z raketo Falcon 9 proti ISS izstrelilo tovorno ladjo Dragon; gre za misijo Commercial Resupply Service 5 v sklopu 12 naročenih misij, ki jih je NASA plačala z 1,6 milijarde dolarjev. Izstrelitev je uspela in Dragon se bo jutri spojil z ISS, kamor bo prepeljal 2360 kilogramov zalog in opreme, kar je za SpaceX že skoraj rutinsko početje. Pomembnejši je bil drugi cilj, saj so poizkusili uloviti izrabljeno prvo stopnjo rakete na plavajoči morski ploščadi oziroma ladji brez posadke (drone ship). Ta del ni šel po pričakovanjih.

Stopenjske rakete so še vedno edini način za izstrelitev tovora v orbito. SpaceX si prizadeva ustvariti...

33 komentarjev

DHL začenja dostavo z brezpilotnimi štirikopterji

Slo-Tech - DHL je prehitel Amazon in Google ter najavil začetek dostave nujnih paketov z brezpilotnimi zračnimi plovili oziroma troti. Uporabljali bodo štirikopterje, ki so jih preizkušali od lanskega decembra, redno pa so začeli obratovati v petek.

Brezpilotno dobavo s štirikopterji bodo uporabljali le za dostavo nujnih potrebščin, kot so zdravila. Trasa je za zdaj samo ena, in sicer iz pristanišča Norddeich na obali Severnega morja do otoka Juist. To je prvi primer, ko je v Evropi dovoljena dostava paketov s troti. Nemško ministrstvo za promet je namreč del zračnega prostora rezerviralo ekskluzivno za DHL-ove trote, ki bodo letali na Juist, kjer živi slabih dva tisoč prebivalcev, ki so zaradi vremenskih nevšečnosti pogosto...

14 komentarjev

Droni še v tem desetletju redna pojava na nebu

Ameriška carinska uprava (CBP) trenutno razpolaga z 9 Predator droni, ki jih upravlja 80 pilotov. Na južni meji bdijo nad nezakonitimi priseljenci in prekupčevalci z drogo.

vir: Washington Times
Washington Times - Februarja je kongres potrdil zakonodajo, ki počasi odpira vrata za široko rabo brezpilotskih letal ("dronov") za vladne, policijske in celo zasebne namene. Zdaj je žogica na strani njihove Uprave za civilno letalstvo (FAA), ki mora do leta 2015 pripraviti smernice za testiranje in rabo komercialnih dronov, potem pa bodo lahko začeli leteti en masse. Po njihovih ocenah jih bo do konca desetletja na ameriškem nebu že vsaj 30.000 (še februarja so govorili o 10.000), seveda na veliko grozo nevladnih organizacij, ki jim 24-urni nadzor iz zraka ni prav nič všeč.

Posebej zaskrbljujoče je, da je FAA v zadnjih 5 letih že izdala skoraj 1500 dovoljenj za civilno rabo dronov, večino sicer zveznim policijskim službam. Nekaj čez 300 jih je...

27 komentarjev