»

Visoki stroški za klice v tujino ostajajo tudi po letu 2024

Slo-Tech - Ena izmed večjih lukenj v evropski regulaciji cene telekomunikacij med državami članicami bo ostala tudi v prihodnosti. Čeprav so stroški gostovanja odpravljeni že od junija 2017, še vedno drago plačujemo klice in sporočila iz domačega omrežja v tuja omrežja (torej ko ne gostujemo). Od 15. maja 2019 velja zgolj omejitev, da cena ne sme preseči 0,19 evra na minuto pogovora, cena sporočila pa 0,06 evra brez davka. To je še vedno bistveno več od stroškov, ki jih imajo operaterji, ocenjujejo evropske potrošniške organizacije.

A sprememb ne bo. Trenutna regulacija se izteče maja letos, Evropska unija pa jo bo zgolj podaljšala. Čeprav smo potihoma pričakovali, da se bodo sčasoma tudi ti stroški raztopili v sistemu enotnega trga, podobno kot se je zgodilo z gostovanjem, se to še ne bo zgodilo. Tega ne bo spremenil niti novi akt o gigabitni infrastrukturi (GIA), ki bo nadomestil direktivo 2014/61/EU o zniževanju cen širokopasovnih povezav in o vsebini katerega sta se Svet in Parlament...

3 komentarji

Evropska komisija za podaljšanje mobilnega gostovanja po letu 2022

Evropska komisija - Od leta 2017 je mobilno gostovanje v EU izenačeno z uporabo mobilnega telefona v domačem omrežju, kar je bil sklepni korak večletnega zniževanja cen, ki se je začelo leta 2009, trenutno pa ga ureja uredba iz leta 2012 (uredba 531/2012). Ob tem pa smo kar malo pozabili na njen iztek, saj uredba velja le do junija 2022. Da bi ugodno gostovanje ohranili, bo treba sprejeti novo uredbo, za kar si Evropska komisija že prizadeva.

Iz Bruslja so danes sporočili, da je Komisija predlagala novo uredbo, ki bo za naslednjih 10 let zagotovila gostovanje kot v domačem omrežju (RLAH), hkrati pa prinesla še nekaj dodatnih ukrepov. Med drugim predlog nove uredbe posebej ureja najvišje veleprodajne cene, zagotavlja večjo transparentnost in izboljšuje pogoje gostovanja tako, da morajo biti med gostovanjem na voljo enako kakovostne storitve (npr.: če imamo v domačem omrežju zakupljeno uporabo 5G, mora biti dostopen tudi v gostovanju). V praksi to pomeni, da bodo ostale vse pridobitve trenutne uredbe,...

47 komentarjev

Mrk Telekomovega omrežja onemogočil tudi klice v sili

Slo-Tech - Fiksno in mobilno omrežje Telekoma Slovenje je včeraj med 9. in 12. uro dopoldne doletel obsežen izpad storitev, predvsem IP-telefonije, številk 080 in delno tudi mobilnega omrežja za prenos podatkov. Najhuje je, da je izpad onemogočil tudi delovanje telefonskih številk za klice v sili. Po naših informacijah je policija preusmeritev klicev na številko 113 vzpostavila v 40 minutah.

Splet je bil seveda poln neuradnih razlag izpada, najprej je bil kakopak okrivljen vklop omrežja 5G, ki ga je Telekom izpeljal dan prej, nekateri mediji pa so incident pripisali tudi popravilu oddajnika v Ajdovščini.

Predstavniki Telekoma so danes precej skopo pojasnili ozadje dogajanja, med drugim, da je "prišlo do motenj delovanja programske opreme, kjer imamo sicer vzpostavljeno nadomestno rešitev."

Dan prej se podobno primerilo na Hrvaškem, kjer pa je izpad številk za klice v sili trajal tudi šest ur in več, zaradi česar se je v javnosti odprla precej burna razprava o odvisnosti nujnih služb,...

51 komentarjev

Tudi klici v EU odslej regulirani in zato cenejši

Slo-Tech - V sredo, 15. maja, začenja veljati del evropske direktive o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah, ki omejuje ceno telefonskih klicev in poslanih kratkih sporočil iz domačega omrežja v tujino. Odslej bo najvišja dovoljena cena 19 centov na minuto (in DDV, torej 23,2 centa v Sloveniji) oziroma 6 centov na sporočilo (7,3 centa z DDV). Omejitve veljajo za promet v vse države EU, zelo kmalu pa bodo tudi za Islandijo, Norveško in Liechtenstein.

To je drugi veliki korak proti enotnem trgu mobilnih telekomunikacij v EU. Prvi korak je bila odprava stroškov gostovanja, ki jo je po več letih približevanja EU dosegla leta 2017. Odtlej so cene in drugi pogoji uporabe mobilnih storitev med potovanjem v EU enaki kakor v domačem omrežju, le količina prenesenih...

28 komentarjev

Bliža se konec dragih klicev od doma v EU

Europa.eu - Medtem ko je gostovanje v EU od lani rešeno in z nekaj omejitvami poštene uporabe velja, da na gostovanju v EU za mobilne storitve plačujemo enak znesek kakor doma, so cene v drugo smer še vedno zasoljene. Klici iz domačega omrežja v drugo državo niso regulirani, operaterji pa jih sami do sebe niso pocenili. EU se pripravlja, da zapre še to luknjo. Evropski parlament je danes glasoval za sprejetje Evropskega zakonika o elektronskih komunikacijah in Organa evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije. To med drugim prinaša tudi bistvene pocenitve klicev v tujino.

Podpredsednik Komisije za enotni digitalni trg Andrus Ansip in komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel sta v skupni izjavi med drugim poudarila, da bodo "od maja 2019 lahko...

28 komentarjev

EU pripravlja omejitev cene klicev v tujino

Slo-Tech - Pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta EU so se načeloma sporazumeli o ključnih točkah reforme evropskih pravil za telekomunikacije in operaterje, ki bodo med drugim prinesla znižanje cen klicev v druge države EU iz domačega omrežja ("mednarodni klici"). Po trenutnem osnutku dogovora bi bila najvišja cena za čezmejne klice 19 centov na minuto, eno sporočilo pa bi stalo šest centov. Ceni sta brez davka, ki je v državah različen.

Ko je Evropska unija lani ukinila mobilno gostovanje in uvedla princip Gostuj kakor doma (RLAH), smo lahko začeli v vseh državah članicah EU/EEA uporabljati mobilni telefon z enakimi stroški kot doma. Če imamo doma neomejeno količino pogovorov in brezplačna sporočila, to velja tudi v ostalih državah EU. Edina izjema je prenos...

23 komentarjev

Mobilne meje so padle

[dodaj]

Slo-Tech - Danes je pomemben dan, saj so vsaj simbolično padle mobilne meje v Evropi. Danes je začel veljati princip Gostuj kakor doma (RLAH), s čimer se v EU/EEA (vse države EU in Islandija, Liechtenstein in Norveška) izenačuje cena mobilnih storitev v gostovanju s tistimi, ki veljajo v domačem omrežju. Poenostavljeno povedano, če gremo v drugo državo EU bomo za mobilne storitve plačali popolnoma enako, kot če bi bili doma. To vključuje tudi morebitne zakupljene količine. Če imamo doma neomejene klice in sporočila v slovenska omrežja, jih imamo tudi iz tujine (v slovenska!). Toda nekaj pasti vseeno ostaja.

Prva pomembna opomba se nanaša na prenos podatkov, kjer so si operaterji izborili izjemo. Četudi nam paket na primer ponuja 8 GB prenosa podatkov v domačem omrežju,...

152 komentarjev

EU nadaljuje zniževanje cen mobilnega gostovanja

Europa.eu - Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija so sprejeli preliminarni dogovor o predlogu uredbe, ki bo nadaljevala trend zniževanja cen za gostovanje uporabnikov mobilne telefonije v tujih omrežij po EU. Cene se vsako letu julija znižujejo že od leta 2009, projekt pa se izteče letos, zato so si že dlje časa prizadevali za njegovo podaljšanje.

V danes sprejetem predlogu so določili naslednje maksimalne cene (navedene brez DDV), ki bodo začele veljati 1. julija 2012:
  • odhodni klici v tujem omrežju: 0,29 evra na minuto;
  • dohodni klici v tujem omrežju: 0,08 evra na minuto;
  • poslano kratko sporočilo: 0,09 evra,
  • prenos podatkov: 0,70 evra za megabajt.
Zniževanje cen...

18 komentarjev

Cenejša mobilna telefonija v EU

Slo-Tech - Včeraj so začele veljati nove najvišje dovoljene cene mobilnega gostovanja v državah Evropske unije, ki jih je Evropski parlament izglasoval 21. aprila 2009. Predvideno je postopno spuščanje, vsako leto 1. julija do vključno letos se cene nekoliko znižajo.

Od včeraj tako veljajo naslednje zgornje omejitve (cene so brez DDV, v oklepajih so stare dosedanje cene):
  • 35 (39) centov na minuto za odhodne klice;
  • 11 (15) centov na minuto za dohodne klice;
  • 11 centov (11) za poslano kratko sporočilo (SMS);
  • 50 (80) centov za prenos 1 MB podatkov.
Mobitelove cene so takšne: odhodni klici v EU 0,42 evra na minuto, dohodni klici v EU 0,132 evra na minuto, SMS 0,132 evra, prenos...

27 komentarjev