»

Microsoft kot kaže načrtuje virtualni operacijski sistem

ZDNet - Šlo naj bi za novo ponudbo tipa namizje kot storitev, zgrajeno na temeljih Microsoftovega Virtual Desktopa, na voljo pa naj bi bila v prihodnjem letu. Kot kaže bo Cloud PC, kot ga delovno imenujejo, del ponudbe 365, in sicer za mesečno naročnino v fiksnem znesku. Kar je drugače kot pri sedanjem najemu virtualnega namizja, pri katerem uporabnik plača glede na porabljene sistemske vire. Zadevo so pri ZDNet odkrili povsem slučajno, prek zaposlitvenega oglasa.

Cloud Pc naj ne bi bil zamenjava za lokalno nameščene Windows in pisarniški paket Office, pač pa jo pri Microsoftu vidijo kot prilagodljivo ponudbo za podjetja, ki želijo svoje stare PC računalnike pretvoriti v tanke odjemalce oz. thin cliente.

Microsoft trenutno že ima storitev, imenovano Microsoft Managed Desktop, pri kateri nameščanje, vzdrževanje in upravljanje operacijskega sistema in ključnih poslovnih aplikacij ter naprav prevzame Microsoft. V paketu je še konfiguracija sistema, varnostni nadzor, analitika in 24-urna...

34 komentarjev

Microsoft najavil Visual Studio Online

VentureBeat - Na konferenci Build je Microsoft naznanil začetek zaprtega testiranja razvojnega okolja Visual Studio Online, ki bo spletni družabnik Visual Studia in Visual Studia Code. Visual Studio Online je pred leti že obstajal, a je šlo za drugačno stvar.

Microsoftovo paradno okolje za programiranje je Visual Studio in je prejšnji mesec izšlo v inačici 2019. Poleg njega ima tudi vitkejšo verzijo - Visual Studio Code (VSC), ki pa je brezplačna in po anketah eno najbolj priljubljenih programerskih orodij sploh. Kmalu bo družina dobila še tretjega člana, saj je podjetje začelo z zaprtim preizkušanjem Visual Studia Online (VSO) spletne inačice, ki jo bo moč poganjati na praktično vsaki napravi, tudi tablicah in telefonih.

VSO je...

35 komentarjev

Microsoft in Amazon lansirala platformi za blockchain

TechCrunch - Microsoft je ob robu konference Build lansiral Azure Blockchain Services, platformo za razvoj in upravljanje s storitvami na temelju veriženja blokov, integrirano v Azure. Le nekaj dni prej je tudi Amazon do kraja odprl svojo podobno storitev v okviru Amazon Web Services, Amazon Managed Blockchain, ki je bila zadnje pol leta v omejenem preizkušanju.

Razvpito tehnologijo veriženja blokov se običajno najprej poveže s kriptovalutami, toda strokovnjaki so mnenja, da bo pravo vrednost imela na področjih knjiženja transakcij in pametnih pogodb. Tehnološki velikani in njihove poglavitne stranke zato mimo kripto-norije potrpežljivo preizkušajo tiste zares uporabne načine izkoriščanja blockchaina in po IBMu sta tudi Microsoft ter Amazon lansirala svoji tovrstni storitvi. V obeh primerih...

11 komentarjev

Prihaja Visual Studio za Mac

Microsoft - Microsoft je kar nekoliko prekmalu razkril, da Visual Studio prihaja tudi na Mace. Bržkone kanijo to uradno storiti v sredo na konferenci Connect(), a so na svojem blogu MSDN Magazine najavo za krajši čas objavili že danes. Vmes so jo že zbrisali, a internet in Googlov predpomnilnik si zapomnita vse.

Microsoft je spoznal, da priklepanje uporabnikov na Windows ni več v nikogaršnjem interesu, ker se oblačne rešitve krepijo, in da bi se s trmastim vztrajanjem na izključno Windows ustrelil v nogo. Azure je resda popularen, a AWS je še vsaj toliko. Visual Studio za Mac, ki je v resnici Xamarin Studio, je odgovor na te izzive. Ne pozabimo, da je Microsoft letos v Windows 10 pripeljal tudi bash. Novi Visual Studio ni isti kos...

8 komentarjev

Microsoft odprl platformo .NET

Microsoft - Microsoft je na konferenci Red Hat Summit svojo razvojno platformo .NET izdal kot odprto kodo, kar pomeni, da je na voljo za širok krog arhitektur. V okviru procesa, ki se je začel že pred leti, je sedaj izšla verzija .NET Core 1.0, kot se imenuje odprtokodna inačica klasičnega .NET. Poleg tega so pripravili tudi ASP.NET Core 1.0, ki je prav tako odprtokodna verzija Microsoftovih razvojnih orodij za splet, in Entity Framework Core 1.0, ki je mišljen kot zamenjava za ADO.NET. Vse potrebno najdemo na Githubu. Xamarin, ki so kljub drugačnim zagotovilom letos vendarle kupili, bo prav tako pod...

59 komentarjev

Microsoft na Buildu 2015 zlasti o Windows 10

Microsoft - Na letošnji konferenci Build 2015 je bilo bolj ali manj vse v znamenju prihajajočega Windows 10, medtem ko so ostali izdelki in storitve igrali obrobno vlogo.

Kot se spodobi, so sicer začeli s temi ostalimi novostmi. Odprta platforma .NET Core prihaja na Linux in Mac OS X (za zdaj kot predogledna verzija), za uporabnike Windows pa je že na voljo .NET Core RC. To bo olajšalo pisanje aplikacij za uporabo oblaka za različne platforme. Tudi Visual Studio Code prihaja na Linux in Mace. Na koncu prvega dela so predstavili še nove storitve in medplatformne knjižice Office Graph API za Office 2016 - opomniki iz Outlooka se bodo prikazali tudi na napravi z iOS in podobno.

Glavni del pa je bil namenjen Windows 10. Na Windows 10 bo mogoče poganjati tudi aplikacije za Android in iOS, s...

62 komentarjev

Izšla sta Microsoft Visual Studio 2010 in .NET Framework 4

Lebdeča okna

Slo-Tech - Microsoft je danes izdal novi različici razvojnega okolja Visual Studio 2010 in .NET Framework 4.0, ki vključuje tudi ASP.NET 4.0, kar je najverjetneje tudi najbolj obširna izdaja tega razvojnega paketa doslej.

Visual Studio 2010 je popolnoma prenovljen, tako iz stališča uporabniškega vmesnika (zgrajen je s pomočjo Windows Presentation Foundation), ki od sedaj deluje kot pravi večdokumentni vmesnik (MDI) z močno izboljšano podporo več monitorjem, kot tudi notranjosti (uporabljen je Managed Extensibility Framework za izboljšanje razširljivosti). Omeniti je potrebno, da so se spremenila tudi imena različic, ki se sedaj v skladu z Microsoftovim poenotenjem poimenovanja različic imenujejo Professional, Premium, Ultimate in Test...

72 komentarjev