»

Kaj se dogaja z Assangeovo zavarovalno polico?

Slo-Tech - Wikileaks je junija 2016 objavil 88 GB veliko šifrirano datoteko, s čimer naj bi zaščitili svoje delo in svojega ustanovitelja Juliana Assangea. Če bi se kaj zgodilo, bi na internetu razkrili šifrirne ključe, ki bi omogočili vpogled v objavljen arhiv. To je sovpadalo z afero nezaščitene elektronske pošte Hillary Clinton. Julian Assange je tedaj dejal, da vsebujejo informacije o Hillary Clinton dovolj dokazov, da bi jo lahko kazensko preganjali. Dokumente so kasneje razkrili ruski hekerji, Hillary Clinton pa se ni zgodilo nič.

Datoteka je sedaj ponovno v središču zanimanja, saj so Juliana Assangea aretirali. Ali je še aktualna glede na poznejša razkritja, lahko le ugibamo. Po besedah ekvadorskega zunanjega ministra je Assange na svoj telefon namestil program, s katerim lahko hitro...

12 komentarjev

Britanci aretirali Juliana Assanga

vir: Wikipedia
BBC - Juliana Assanga, ustanovitelja Wikileaksa, je britanska policija aretirala na Ekvadorski ambasadi v Londonu, potem, ko mu je ta država odvzela pravico do azila. Assange je sicer za zidovi ambasade preživel zadnjih sedem let. Tja se je zatekel pred obtožbami za spolni napad na Švedskem, britanski organi pregona pa so za njim leta 2012 razpisali tiralico, potem ko se pod varščino ni zglasil na sodišču. Nekoliko bolj posreden razlog za neprostovoljni zapor pa tiči v strahu pred izročitvijo ZDA, kjer bi utegnil odgovarjati za žvižgaške objave na Wikileaksu, ki so tedaj precej prizadele geostrateške interese Washingtona. Obtožnica tam sicer nikoli ni bila uradno vložena, smo pa lani jeseni poročali o spodrsljaju tožilca, ki...

363 komentarjev

ZDA v tajnosti pripravljajo obtožnico zoper Assangea?

vir: BBC
BBC - Ameriško ministrstvo za pravosodje kot kaže pripravlja obtožnico zoper ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea. To je razvidno iz tožilske vloge v nekem drugem primeru, v katero se je iz neznanega razloga prikradlo tudi ime znanega žvižgača, ki že šesto leto prisilno biva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Gre za primer v katerem je Seitu Sulayman Kokayi obtožen zapeljevanja mladoletne osebe, v tekstu pa se pojavi tudi sintagma: "da mora dokument ostati javnosti nedostopen zaradi zapletenosti primera in odmevnosti, ki ga spremlja, obenem pa ni drugega načina, ki bi zagotavljal, da javnost ne bi izvedela, da je zoper Assangea vložena obtožnica ... Dokument mora ostati tajen vse do trenutka, ko bo Assange na podlagi obtožnice aretiran, zaradi česar se ne bo mogel več izogibati aretaciji in izročitvi v tej zadevi."

Obtožnico je spisal in 22. avgusta letos...

42 komentarjev

Američani naj bi sestavili obtožnico za aretacijo Juliana Assanga

vir: CNN
CNN - Sedemletna preiskava Wikileaksa in Juliana Assanga s strani ameriških organov pregona bo očitno vendarle dobila epilog. Obtožnica proti Assangu naj bi bila že pripravljena in cilj Američanov je aretacija Avstralca. Preiskavo proti Assangu so Američani začeli leta 2010, potem ko je Wikileaks objavil tajne dokumente, ki jih je posredovala Chelsea Manning. In zakaj so Američani potrebovali toliko časa za obtožnico? Problem je bil pravne narave. Zaradi ameriške ustave, točneje zaradi njenega prvega amandmaja, ki zagotavlja svobodo govora, niso uspeli najti pravne podlage za pregon ustanovitelja WikiLeaksa.

Efekt Snowdna

Zato od leta 2010 do 2013 Američani niso aktivno preiskovali Assanga. Potem pa je na sceno stopil Edward Snowden. In Američani še danes trdijo,...

61 komentarjev

Ekvador bi Assangea pod svojo zaščito poslal na Švedsko

Financial Times - V sagi o ustanovitelju strani Wikileaks Julianu Assangeu se je zgodil nov preobrat. Potem ko se je Assange zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu in tam dobil politični azil, sta se državi znašli v pat položaju. Velika Britanija Assangea na ambasadi ne more aretirati, a po drugi strani Assange ne more zapustiti stanovanja, ker ga bodo takoj po vstopu na britanska tla aretirali zaradi švedskih obtožb o domnevnem posilstvu dveh Švedinj in izročili Švedski. Ta mu lahko sodi ali pa ga izroči ZDA, kjer je proti njemu pripravljena obtožnica o vohunstvu, kar se kaznuje s smrtjo ali deportacijo v Guantanamo.

Državi sedaj razmišljata kaj storiti, da se položaj ne bi spremenil v...

17 komentarjev

Ekvador podelil azil Julianu Assangeu

Protesti v podporu Assangeu pred ekvadorsko ambasado.

The New York Times - Ekvadorsko zunanje ministrstvo je danes objavilo, da so Julianu Assangeu, ustanovitelju kontroverzne spletne strani Wikileaks, ugodili v prošnji za azil. Assange se je 19. junija letos zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, s čimer se je izognil izročitvi Švedski. Britanska policija ga je bila namreč aretirala (in izpustila v hišni pripor) na podlagi evropskega naloga za prijetje in pridržanje (izdan novembra 2010), ki ga je bila vložila Švedske zaradi suma posilstva, prisile in spolnega nadlegovanja oziroma napada dveh Švedinj. Uradne obtožnice še ni, ker mora biti Assange najprej izročen in zaslišan, da lahko po švedskem pravnem redu obtožnico sploh sestavijo.

Assange ves čas vztraja, da gre za politični...

80 komentarjev