»

Japonci v vesolje poslali leseni satelit

Slo-Tech - Japonska vesoljska agencija je v orbito poslala prvi leseni satelit, kar so napovedali že novembra lani. Satelit LignoSat je zgrajen iz lesa magnolije, saj je sodeč po rezultatih preizkusov na mednarodni vesoljski postajo najbolj odporen in stabilen. Satelit so zgradili na Univerzi v Kjotu in lesnopredelovalnem podjetju Sumitomo.

Namen misije je raziskati alternativne materiale za izgradnjo satelitov, ki bi lahko prispevali k zmanjšanju problema smetenja v vesolju. Že precej časa morajo imeti sateliti vgrajen mehanizem za premik v nizko orbito po preteku življenjske dobe, od koder potem padejo v atmosfero in zgorijo. A iz kovencionalnih satelitov nastajajo delci iz aluminija, ki lahko ostanejo v zgornjih plasteh atmosfere več let. Leseni sateliti teh težav ne bi imeli, a ključno vprašanje je njihova stabilnost v orbiti, kjer jih neusmiljeno biča sonce. Prvi laboratorijski testi so pokazali, da les ne bi smel imeti nobenih težav v orbiti.

Nato so preizkuse nadaljevali na ISS, kjer...

10 komentarjev

ZDA bodo zahtevale odstranitev satelitov pet let po koncu obratovanja

Slo-Tech - Ker postaja nesnaga v vesolju čedalje večji problem, ki bi po najbolj črnogledih scenariji lahko v prihodnosti celo preprečil izstrelitve, se vrstijo poizkusi za rešitev. V ZDA bo Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) odslej zahtevala, da imajo sateliti v nizki orbiti načrt, ko se bodo v petih letih po koncu delovanja odstranili. Za zdaj je novost še predlog, ki ga mora FCC po opravljeni javni obravnavi potrditi.

Trenutno namreč zavezujoče ureditve ni. Trenutno velja le Nasino priporočilo, da naj se sateliti tako ali drugače odstranijo 25 let po koncu uporabe. K temu sodijo tudi tako oblikovane orbite, da sateliti po tem času padejo v atmosfero in zgorijo, torej proizvajalci ne potrebujejo nobenih aktivnih postopkov za čiščenje. A to je prepočasi, zato bo FCC postavila strožja pravila. Odstranitev z nekontroliranim vstopom v atmosfero, kjer sateliti zgorijo, se bo moralo zgoditi po petih letih. To bo veljalo le za nove satelite, ne pa za tiste, ki so že v orbitah, in tiste, ki...

14 komentarjev

Indijcem se je pristanek na Luni očitno ponesrečil

vir: Space
Space - Poskus Indije, da bi postala četrta država, ki je kontrolirano pristala na Mesecu, se je očitno ponesrečil, saj so s pristajalnikom Vikram v fazi spusta izgubili povezavo.

Julija je proti Mesecu poletela indijska misija Čandrajan 2. Sestavljajo jo istoimenska orbitalna sonda, pristajalnik Vikram ter rover Pragjan. Indijci so nameravali s tem projektom postati četrta država - za ZDA, Rusijo in Kitajsko - ki bi mehko spustila napravo na naš naravni satelit. Pri tem so si zadali težjo nalogo od prejšnjih pristankov, saj so cilj postavili v bližino južnega pola, da bi tako lažje proučili zaloge (zamrznjene) vode, ki se tam nahajajo in bodo ključen vir za prihodnje stalne človeške postojanke.

Toda pristanek je po doslej zbranih podatkih očitno spodletel. Spust je

43 komentarjev

Čandrajan 2 hiti proti Mesecu

Technology Review - V ponedeljek je z otočka Šriharikota ob indijski vzhodni obali v drugem poskusu le poletela raketa z vesoljskim plovilom Čandrajan 2, ki bo septembra proti Luni spustilo pristajalnik. Z uspehom misije bi Indija postala četrta država, ki bi ji uspel mehak pristanek na Zemljinem edinem naravnem satelitu.

Ko je Indija pred enajstimi leti v Lunino orbito poslala plovilo Čandrajan 1 (lunarni voz), ki je v Mesec zaletelo majhno sondo, je bilo mišljeno, da mu bo že leta 2013 sledil naslednik, ki bo tam skušal izvesti nadzorovani pristanek. Toda odpovedal je drugi partner v projektu - Rusija, ki se je po neuspehu marsovske misije Fobos-Grunt zapletla v dolgotrajen postopek revizij svoje tehnologije, kar je Indijce prisililo, da so Čandrajan 2 izvedli povsem v lastni...

31 komentarjev

Indija testno sestrelila satelit

Slo-Tech - Prejšnji teden je Indija z raketo prvič sestrelila svoj satelit v nizki Zemljini orbiti in s tem postala četrta država s protisatelitskimi zmogljivostmi. Dogodek je sprožil različne, pretežno negativne odzive, tako zaradi nevarnosti razbitin, kot strahu pred pospeševanjem militarizacije vesolja.

27. marca se je predsednik indijske vlade Narendra Modi v televizijskem nagovoru pohvalil, da so oborožene sile z raketo domače izdelave v tako imenovani misiji Shakti uspešno sestrelile vojaški satelit na višini približno tristotih kilometrov. S tem je Indija postala četrta država - za ZDA, Rusijo in Kitajsko, ki je tako uničila objekt v orbiti, Modi pa je dogodek označil za veliko zmagoslavje indijskih strokovnjakov, s katerim je Indija...

23 komentarjev

Koliko stane ilegalna izstrelitev satelita? Samo milijon

Slo-Tech - Januarja letos je ameriško podjetje Swarm v vesolje izstrelilo štiri mikrosatelite, ki predstavljajo prvi korak v gradnji Swarmovega internetnega satelitskega omrežja. Da zasebno podjetje v vesolje pošlje satelite in da to stori iz države, kjer so cene izstrelitev nižje, ni ravno novica. Toda januarska izstrelitev je bila nezakonita - Swarm je prvo ameriško podjetje, ki je v vesolje poslalo predmete, ne da bi mu to dovolila Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC). Cena tega početja: 900.000 dolarjev in nadzor.

Swarm sta leta 2017 ustanovila Sara Spangelo in Benjamin Longmier, podjetje pa ima med financerji tudi NASO, ameriško mornarico in National Science Foundation. Razvijajo mikrosatelite, s katerimi želijo postaviti telekomunikacijsko omrežje. Ko so...

14 komentarjev

Ameriško podjetje brez dovoljenja izstrelilo štiri satelite

Slo-Tech - Vesolje je dovolj veliko, da za zdaj zaradi pravnega kaosa, ki vlada na tem področju, še nismo imeli težav, a orbite okrog Zemlje se hitro polnijo. Trenutno vsaka država izstreljuje v vesolje bolj ali manj vse, kar ji srce poželi. Geostacionarne orbite so redke, zato se pri izstrelitvah teh satelitov države uskladijo z Mednarodno telekomunikacijsko zvezo (ITU), kar je pomembno zlasti zaradi frekvenc. Ostale satelite pa načeloma države izstreljujejo po lastnem preudarku, pri čemer seveda pazijo, da jih ne motijo ostali sateliti in da frekvenčno območje ni zasedeno. ITU ima kar obširen seznam satelitov.

Glede fizičnih orbit je pravil še manj in zgodili so se že primeri, ki so povzročili izredne sestanke. Ko se je ruski satelit Olimp leta 2015 parkiral neposredno...

21 komentarjev

Indija preizkusila prototip svojega raketoplana

Slo-Tech - Indija se pridružuje državam, ki razvijajo naslednjo generacijo raketoplanov, ki bodo imeli čim več delov za večkratno rabo. Danes zjutraj po lokalnem času so z izstrelišča Sriharikota uspešno izvedli prvi preizkus prototipa indijskega raketoplana RLV-TD (Re-Usable Launch Vehicle - Technology Demonstrator).

Raketoplan so z raketo HS9 poslali do višine 65 kilometrov (kar po definiciji še ni vesolje), od koder se je RLV-TD spustil proti zemlji, v atmosfero vstopil s hitrostjo 5 mach in čez 12 minut kontrolirano raztreščil v Bengalskem zalivu. RLV-TD je bil dolg 6,5 metra in je tehtal 1,75 tone, končna verzija pa bo približno šestkrat večja. Vesoljski program za razvoj raketoplana v Indiji teče že deset let, čez petnajst let pa naj...

24 komentarjev

Vesoljske navlake vedno več

Vesoljske smeti

Space - Okrog Zemlje frči na tisoče kosov odsluženih satelitov, raket, razbitin in drugih vesoljskih smeti, ki ostajajo v orbiti. Večino jih po izteku življenjske dobe poizkušajo pospraviti v pokopališko orbito, ki je vsaj 300 km nad geosinhrono orbito delujočih satelitov. Kljub temu je tudi v uporabnem delu ogromno smeti, ki motijo in ogrožajo delujočo vesoljsko opremo.

Prejšnji mesec so tako komaj preprečili čelni trk ostankov kitajske rakete in evropskega opazovalnega satelita Envisat. Nemški radarji so pokazali, da sta se zgrešila za vsega 50 metrov. Envisat tehta osem ton, kitajski del pa 3,8 tone, tako da bi bil trk vsekakor spektakularen in uničujoč prizor. Problem ne...

37 komentarjev