»

Google evropskim uporabnikom Androida omogočil izbiro brskalnika

vir: Google
Google - Danes je sicer težak dan za Google, ki je dobil novo evropsko globo, to pot zaradi oviranja konkurence pri oglaševanju na iskalnikih, a to edina bitka, ki jo je Google izgubil proti Evropski komisiji. Lanskega julija je Googlu izrekla 4,34 milijarde evrov globe zaradi nezakonitih praks na mobilnih napravah z Androidom, ki so neupravičeno favorizirale Googlov brskalnik Chrome. Google je včeraj sporočil, da se njegova politika končno spreminja. Evropski uporabniki Androida bomo dobili izbiro brskalnika in iskalnika. Oziroma poziv zanjo, saj samoiniciativno lahko izbirajo že od začetka.

Doslej sta bila privzeto naložena Chrome in Google Search. To ni bila tehnična omejitev, temveč pravna zahteva. Google je po odločitvi Komisije spremenil licenčno politiko, ki je temu napravila konec. Odtlej sp licence...

21 komentarjev

Bo moral Google v EU poravnati še eno kazen?

vir: Flickr

vir: Financial Times
Financial Times - Evropska komisija (EK) kot kaže še ni opravila z Googlom. Financial Times (novica je plačljiva, alternativna povezava) se sklicuje na tri neimenovane vire, ki za prihodnji teden napovedujejo novo globo, povezano z oglaševalsko storitvijo AdSense. Postopek se je začel že leta 2016, EK pa Google obtožuje, da drugim uporabnikom AdSensa preprečuje prikazovanje oglasov Googlovih konkurentov in da podjetje v EU obvladuje 80 % trga za posredovanje oglaševalskega prostora v iskalnikih, tak položaj pa uspešno ohranja že celo desetletje. Google se je tedaj na obtožbe odzval s spremembo dogovorov z nekaterimi največjimi posredniki oglaševalskega prostora, s katero jim je omogočil prikazovanje nekoliko večje količine Googlu konkurenčnih oglasov.

Da se bo v kratkem nekaj zgodilo, nakazuje tudi nedavna izjava komisarke za...

12 komentarjev

Koliko bodo stale Google mobilne aplikacije v EU

The Verge - Ta teden je veliko prahu dvignila Googlova najava, da bo začel proizvajalcem mobilnih telefonov zaračunavati prednamestitev mobilnih aplikacij, ker je EU od Googla zahtevala, da neha pogojevati njihovo namestitev kot komplet. Sedaj imamo več neuradnih informacij, o kolikšnih zneskih se pogovarjamo.

Najprej razjasnimo, da sta AOSP in Google Apps dva ločena pojma, ki pa skupaj tvorita ekosistem, ki ga poznamo kot Android. AOSP (Android Open Source Project) je operacijski sistem, ki ga Google ponuja pod licenco Apache 2.0. Čeprav ga razvija Google, ni nikakor priklenjen nanj ali povezan z Googlom in njegovimi storitvami. Zato imamo tudi čisto legalne alternativne ROM-e, kot na primer bivši CyanogenMOD ali novi LineageOS. AOSP je in bo ostal brezplačen.

Druga zgodba pa je paket aplikacij...

22 komentarjev

Google bo proizvajalcem pametnih telefonov začel zaračunavati Google Play v EU

Slo-Tech - Google se je po pritožbi sedaj na julijsko globo, ki mu jo je naložila Evropska komisija, odzval tudi vsebinsko. Zaradi očitkov, da zlorablja prevladujoč položaj na trgu operacijskih sistemov za mobilne telefone in iskalnikov, je Google dobil 4,34 milijarde evrov globe. Google trdi, da bo zaradi spoštovanja evropskih zahtev izgubil del zaslužka, ki ga bo nadomestil z licenčninami.

Podpredsednik za platforme in ekosisteme Hiroshi Lockheimer je v blogu pojasnil, da so s prednameščanjem Google Searcha in Chroma financirali razvoj Androida. Zaradi tega bodo sedaj vpeljali plačljiv model za vse pametne telefone in tablice, ki se bodo prodajali v Evropskem gospodarskem prostoru (EEA), torej v državah EU, Islandiji, Liechtensteinu in na Norveškem.

Proizvajalci bodo lahko prodajali androidne...

162 komentarjev

Google se je pritožil na milijardno globo v EU

Slo-Tech - Po pričakovanjih se je Google pritožil na 4,34 milijarde evrov težko globo, ki mu je bila izrečena julija zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave. V torek so vložili uradno pritožbo, potem ko se je bližal iztek 90-dnevnega roka za njeno vložitev.

Komisija trdi, da Google v svojem operacijskem sistemu Android omejuje proizvajalce drugih iskalnikov in brskalnikov. Glavni problem je Googlova zahteva, da proizvajalci na telefone namestijo Chrome in Google Search, sicer ne dobijo polnega dostopa do Google Playa. Slednja spletna tržnica je ključni del ekosistema Android, zato nimajo druge izbire, kako da prednaložijo tudi Chrome in Google Search. To uporabnike pogosto premami v njuno uporabo, ne da bi sploh pomislili...

13 komentarjev

Googlu se bržkone obeta še ena, nova in višja evropska globa

Slo-Tech - Dober teden je minil od rekordne kazni, ki jo je EU izrekla Googlu, pa se govori že o naslednji zaušnici, ki naj bi jo EU prisolila Googlu. Počasi se zaključuje preiskava Googlovih domnevno nepoštenih poslovnih praks glede Androida. Komisija, ki je lanskega aprila Google uradno obtožila, da na področju mobilnih operacijskih sistemov zlorablja prevladujoč tržni položaj, naj bi namreč še letos končala preiskavo in izrekla globo. Glede na ogromno razširjenost Androida naj bi bila ta še višja od 2,4 milijarde evrov, kolikor je Google stalo neupravičeno favoriziranje svojih storitev pri iskanju.

Komisija je na podlagi pritožb FairSearcha (blokiranje reklam), Disconnecta (zasebnost), Aptoida (portugalska spletna tržnica) in Yandexa...

23 komentarjev