»

Transparentna Slovenija #5: Spletni trgovini s spolnimi pripomočki razkrili svoje kupce

Primer naročila.

Slo-Tech - Kupovanje spolnih pripomočkov v tim. “sex shopih” je povezano z določeno družbeno stigmo. Ljudem je praviloma neprijetno stopiti v fizično trgovino in kupiti enega izmed bolj ali manj eksplicitnih artiklov. Po drugi strani pa lahko nakup kakršnega koli izdelka iz omenjene kategorije povsem enostavno in praviloma tudi bolj anonimno opravimo preko spleta. Klik ali dva in čez nekaj dni nam poštar v nevpadljivi embalaži dostavi naročeni izdelek na dom.

Ostanejo pa digitalne sledi. Ime in priimek kupca, njegov naslov (za dostavo), kontaktni podatki (telefonska številka, e-naslov) in bančna transakcija. Ter seveda kaj je oseba kupila in kdaj. In ti podatki so občutljivi.

sex-trgovina.si

Anonimni vir nas je pretekli teden opozoril na dve...

125 komentarjev

Transparentna Slovenija #3: Mednarodni velikan z belo tehniko razkril podatke svojih kupcev v Sloveniji

Mapa spletne strani Beko-si.com je bila široko odprta v splet

Slo-Tech - Tudi danes nadaljujemo s spomladanskim čiščenjem slovenskih Internetov. V prejšnjih primerih smo našli bolnišnico, ki je na splet odložila osebne podatke pacientov, spletni trgovini, ki sta objavili račune svojih strank in društvo, ki je objavilo predračune za majice na teku. Tokrat predstavljamo primer, ko se je ta ista "nerodnost" (šlamastika) pripetila multinacionalki.

Mednarodni velikan bele tehnike Beko posluje na petih kontinentih, svoje izdelke pa prodaja tudi v Sloveniji. Zato je »napaka« na njihovi spletni strani, ki je omogočala dostop do različnih osebnih podatkov njihovih strank, presenečenje. Mislili smo, da se velikim, ki približno razuzmejo GDPR in ZVOP, imajo pravne službe in oddelke za marketing (ki sodelujejo z omenjenimi...

35 komentarjev

Transparentna Slovenija #2: Razkriti tekači Istrskega maratona

Mapa spletne strani Istrski-maraton.si je bila široko odprta v splet

Slo-Tech - Društvo Istrski maraton, ki je organizator istoimenskega maratona na slovenskem Primorju, za svojo spletno stran uporablja platformo Wordpress. Organizatorji mednarodnega dogodka (spletna stran je tako v Slovenščini kot Italijanščini in Angleščini) so imeli podobno »učinkovito začito« na spletni strani kot spletna trgovina Kidstar.si. Če je uporabnik k URL naslovu spletne strani dodal »/uploads«, je lahko dostopal do vseh računov in dobavnic (popravek: do 10 predračunov generiranih v spletni trgovini), ki jih je društvo izdalo.



Tako je lahko kdorkoli, brez dodatnega računalniškega znanja, dostopal do osebnih podatkov udeležencev maratona in kupcev izdelkov, ki jih društvo prodaja prek spleta.
Primeri računov strank:






Informacije o varnostnem incidentu smo pred objavo članka...

52 komentarjev

Transparentna Slovenija #1: Razkriti kupci trgovine z oblekami in opremo za najmlajše Kidstar.si

Slo-Tech - Podjetje Maneks plus za svojo spletno trgovino Kidstar.si, prek katere prodaja obleke, igrače in druge izdelke za najmlajše, uporablja platformo WordPress. Če je uporabnik k URL naslovu spletne trgovine dodal »/uploads«, je lahko dostopal do vseh računov in dobavnic, ki jih je podjetje izdalo. Tako je lahko kdorkoli, brez dodatnega računalniškega znanja, dostopal do osebnih podatkov strank podjetja.




Primeri dobavnic in računov strank:





Informacije o varnostnem incidentu smo včeraj pred objavo članka posredovali Informacijskemu pooblaščencu, z objavo pa počakali do umika spornih vsebin s spleta.

34 komentarjev

Deveti ljubljanski maraton -- v živo

Slo-Tech - Danes se v Ljubljani odvija deveti ljubljanski maraton, kar najbrž lahko občutite vsi, ki danes s svojim avtomobilom niste mogli v center Ljubljane. Po številu promocijskih tekov in tekov za mlade s prilagojenimi dolžinami, bo ob enajstih dopoldne prišlo do tistega pravega 42-kilometerskega teka, na katerem sodelujejo udeleženci iz kar 26 držav.

Le-tega boste lahko tudi, hvala sodobni tehnologiji, spremljali v živo. Na zemljevidu boste lahko spremljali trenuten položaj vodeče ženske in vodečega moškega, hkrati pa tudi spremljali galerijo slik, ki jih bodo organizatorji prenašali na stran s pomočjo UMTS povezave.

Dan, ko so buzz-wordi, kot so bluetooth, gps, gprs in umts dejansko pokazali nekaj uporabne koristi ...

9 komentarjev