»

Zaradi zastoja delovanja ameriške vlade potekli številni certifikati

Slo-Tech - Aktualna prekinitev financiranja in s tem delovanja nenujnih delov ameriške vlade sega že v 23. dan, s čimer je postala najdaljša v zgodovini. To pot ima prvikrat vpliv tudi na internet, saj nekatere državne službe zaradi prekinitve niso obnovile certifikatov svojih spletnih strani. Doslej je poteklo že več kot 80 certifikatov TLS za domene .gov - nekatere so dostopne z opozorilom, druge pa zaradi poostrenih varnostnih ukrepov sploh niso.

Primer so na primer podstrani ministrstva za pravosodje (https://ows2.usdoj.gov/), ki jim je certifikat potekel 17. decembra, ali podstrani NASE (https://rockettest.nasa.gov/), ki imajo neveljaven certifikat od 5. januarja. Dokler se vladne službe ponovno ne zaženejo, certifikati ne bodo obnovljeni.

Večino teh...

42 komentarjev

Ponudnik certifikatov po elektronski pošti namenoma poslal 23.000 zasebnih ključev!

Slo-Tech - Britanski posrednik certifikatov HTTPS Trustico je te dni zakuhal pravi škandal, saj je objavil zasebne ključe 23.000 certifikatov svojih strank, s čimer je povzročil množičen preklic. Trustico je imel doslej partnerja Symantec (DigiCert), kateremu pa se bo odrekel in ga zamenjal s Comodom. Razlog so številne nepravilnosti na Symantecovi strani, zaradi česar bodo letos brskalniki nehali zaupati njegovim certifikatom. Ko se bo to zgodilo, bodo zaupanja nevredni tudi Trusticovi certifikati, zato je podjetje preventivno reagiralo in šlo na nož.

Trustico je od DigiCerta zahteval, da prekliče izdane certifikate, s čimer bi svoje stranke prisilil, da bi jih zamenjale za Comodove certifikate. DigiCert tega ni...

11 komentarjev

Država: Kakšna zasebnost in varnost na internetih, samo plačajte že davke!!!

Slo-Tech - Spet je tisti dan, ko moram državnim biričem nakazati desetino polovico svojih mesečnih prihodkov – oziroma, kot oni temu pravijo, plačati moram davke. Mesečni ritual se začne s pregledom eDavkov, ali država želi od mene še kaj razen običajnih davkov in prispevkov. In, kot vsakokrat, me brskalnik spet prijazno opozori, da spletna stran eDavki ne zagotavlja minimalnih varnostnih zahtev. Roka zadrhti, že tako razredčeni lasje štejejo nove žrtve in možgani preračunavajo, kaj mi država nudi za skoraj 1000 evrov plačanih davkov vsak mesec. Očitno niti varnosti na internetih ne.

Nič, dvignem telefon in v slabi uri sedim na kavi skupaj s tremi ljudmi, ki se imajo za etične hekerje. Prepričam jih, da svoje znanje usmerijo na spletne dacarje in mi pomagajo ugotoviti,...

201 komentar

Egiptovski CA izdal lažne certifikate za Google

Google Online Security Blog - Google je odkril lažne certifikate za svoje strežnike, ki jih je izdalo egiptovsko podjetje MCS Holdings. Ker je MCS Holdings vmesni certifikatni urad (intermediate CA), ki ga je kot zaupanja vrednega proglasil kitajski CNNIC, mu zaupajo vsi brskalniki. Firefox in Chrome sicer omenjenih certifikatov za dostop do Googlovih strani nista uporabljala, ker upoštevata public key pinning. Vseeno je početje podjetja MCS Holdingsa hud prekršek, zaradi česar so njihove certifikate proizvajalci brskalnikov takoj po odkritju uvrstili na listo neveljavnih.

CNNIC je potrdil, da so z MCS Holdings sklenili pogodbo, ki jim je dovoljevala le izdajo certifikatov za domene, ki jih imajo registrirane. Kot kaže, je MCS Holdings svoj zasebni...

4 komentarji

V napadu na DigiNotar ponarejeni tudi certifikati obveščevalnih služb

Heise - Napad na nizozemskega overitelja digitalnih potrdil DigiNotar je obširnejši in resnejši, kot je kazalo na začetku. Sprva se je odkril le lažni certifikat za Googlove strežnike, kasneje je bilo potrjenih več deset, sedaj pa se je število odkritih lažnih certifikatov povzpelo na 532.

Nizozemska vlada je skrbnikom omrežja Tor (uporablja se za anonimni dostop do interneta) izročila seznam vseh lažnih certifikatov, ki so bili izdani in podpisani v DigiNotarjevem imenu (Excelova datoteka s...

2 komentarja