»

Samsung na CESu vnovič poziral tudi z roboti, eksoskeleti in pametnimi domovi

Ars Technica - Pri Samsungu so novosti s CESa v svojih komercialno najbolj izpostavljenih linijah, kot so mobilni telefoni in televizorji, zvečine predstavili že v dneh pred sejmom, za tiskovno konferenco pa so rezervirali bolj visokoleteče zamisli, ki si morajo pot iz razvojnih laboratorijev šele izboriti. Ponovno smo lahko videli robote in vizije omreženih domov ter sosesk, toda najbolj razvpita izkušnja je pravzaprav čepela na drugem koncu prizorišča.

Predstavitev z nazivom Age of Experience (krajši video povzetek) je bila vsebinsko v več delih podobna lanski, toda s kanec bolje izoblikovanimi in simpatičnimi izdelki. Zvezda večera je bil okrogli robotek Ballie (žal ne BALL-E), ki ne bo zgolj igrača, temveč zanj v podjetju upajo, da ga bodo ljudje sprejeli kot šefa, oziroma nekakšnega koordinatorja pametnega doma. Za teniško žogico velika naprava v odporni gumijasti oblogi bo prepoznavala človeške postave, ovire in obraze ter znala lastnikom samodejno slediti. Poleg simpatičnega žgolenja in...

4 komentarji

Napredek v nadzoru eksoskeleta z možganskimi valovi

vir: BBC
BBC - Francoski znanstveniki so s pomočjo možganskih vsadkov in eksoskeleta tetraplegiku omogočili omejeno gibanje. Gre za prvi primer, ko so na ta način usmerjali vse štiri okončine.

Eksoskeleti se že nekaj časa uporabljajo za pomoč pri rehabilitaciji invalidov in lajšanje tegob težje pokretnih starejših ljudi. Pri obstoječih uporabnih napravah gre bodisi za zaznavo siceršnjih gibov in njihovo ojačanje, bodisi za branje živčnih signalov v okončinah. Zajem gibalnih podatkov neposredno na možganih pa je še v začetnih fazah, ker gre za mnogo zahtevnejši izziv. Neinvazivne kape z elektrodami bodo morali še pošteno razviti, da bodo dosegale želeno ločljivost, medtem ko pri vsadkih vselej obstaja tveganje za vrsto zapletov, od infekcij do poškodb.

Raziskovalci na univerzi v francoskem Grenoblu so se zaradi manjšega tveganja odločili za rabo podlobanjskih implantov, s katerimi se elektrode položi na možgansko ovojnico nad motoričnim režnjem; celokupno so uporabili dva vsadka s po 68...

6 komentarjev

Eksoskelet pomaga pacientom obnavljati poškodovane živčne povezave

IEEE Spectrum - Raba Cyberdynovega eksoskeleta HAL na floridski kliniki za rehabilitacijo kaže, da vaje ojačajo živčne signale skozi poškodovane predele in v splošnem izboljšajo gibanje pacientov.

Poškodbe hrbtenjače so eden poglavitnih načinov pohabljenja ponesrečencev v prometnih nezgodah, zato v razvoj njihovega zdravljenja vlagamo veliko sredstev, kar v zadnjih letih naposled začenja streči z rezultati. Če odmislimo eksotičnejše metode, se bo bržkone najprej razširila raba eksoskeletov, ki bodo poškodovanim pomagali pri gibanju. Doslej ni bilo jasno, ali bodo pacienti za vekomaj priklenjeni na takšen visokotehnološki "hodeči invalidski voziček", ali pa bi jim lahko dejansko pomagal zopet shoditi....

10 komentarjev

Paraplegik shodil s pomočjo hrbtenjačnega vsadka

IEEE Spectrum - Na ameriški kliniki Mayo so z uporabo hrbtenjačnega vsadka za stimulacijo živčnih signalov dosegli, da je možakar s popolnoma paraliziranimi nogami spet delno shodil.

Hromeče poškodbe hrbtenjače so ena največjih tarč medicine. Po svetu poteka množica raziskovalnih projektov, ki so v zadnjem desetletju že postregli s preboji, najsigre za uporabo presaditve celic, branja možganskih živčnih signalov ali raznih vsadkov.

Nova dobra novica pri rabi implantov prihaja s klinike Mayo v Minnesoti. Tam so dosegli, da je paraplegik Jered Chinnock po postopku s stimulacijo hrbtenjačnih signalov ob pomoči hodulje prehodil nekaj čez sto metrov. Zdravniki so priredili že obstoječi vsadek, ki ga predpisujejo bolnikom s kroničnimi bolečinami hrbta in jača...

25 komentarjev

Googlova umetna inteligenca na lov za očesnimi bolezni

Technology Review - Oddelek za umetno inteligenco DeepMind v Googlu ne igra le goja, temveč se bo lotil tudi zelo praktične naloge. V sodelovanju s kliniko za očesne bolezni Moorfields v Londonu se bo umetna inteligenca iz posnetkov očesa naučil prepoznavati bolezni oči. Petletni projekt bo zajemal posnetke oči milijona bolnikov iz Moorfieldsa, podatki pa bodo popolnoma anonimizirani.

Na številne bolezni, ki ogrožajo vid, lahko izkušen zdravnik posumi iz pregled posnetka očesa, na primer na diabetično retinopatijo (bolezen očesne mrežnice zaradi povečane koncentracije sladkorja v krvi) ali starostno degeneracijo rumene pege. DeepMind se želi z analizo milijona posnetkov naučiti prepoznavanja začetnih stadijev teh in podobnih bolezni, kar bi lahko rešilo vid več tisoč ljudem. DeepMind bo analiziral tako...

6 komentarjev

Začeli klinični preskus zdravljenja multiple skleroze z operacijo vratnih ven

Slo-Tech - Po tem, ko je profesor medicine na Univerzi v Ferrari Paolo Zamboni postavil hipotezo, da je multipla skleroza morda posledica zožitve vratnih ven (zaradi nastalih poškodb na ožilju naj bi železo in druge težke kovine prehajale skozi možgansko krvno bariero in tam poškodovale mielinsko ovojnico, ki ščiti živčevje), ter pričel trditi, da je multiplo sklerozo (v kar 73%) mogoče pozdraviti ali vsaj ublažiti s pomočjo operacije zoženih ven, so njegovo hipotezo sedaj začeli preučevati na Univerzi v Buffalu.

Kot poroča Dnevnik, so na Univerzi v Buffalu pričeli z dvojno slepo klinično študijo PREMise (Prospective Randomized Endovascular therapy in Multiple Sclerosis), s katero bodo preverili varnost in učinkovitost omenjenega posega.

V prvi fazi raziskave (29. in 30. junija letos) so desetim pacientom z multiplo sklerozo opravili vensko razširitev, s čimer naj bi ugotovili ali je poseg varen. Prvi rezultati bodo znani v naslednjih 30 dneh.

V drugi fazi raziskave bodo 20 naključno...

39 komentarjev

Na Kitajskem brez mučenja pri odvajanju od interneta

Slashdot - Na Kitajskem je zasvojenost z internetom kar precejšen problem, zaradi česar cvetijo razne klinike za odvajanje od te odvisnosti. Posebej izpostavljeni so mladi, ki jih potem starši strpajo v te institucije, kjer jih od interneta odvajajo na špartanski način. Smrt 15-letnega Senshana Denga, ki se je avgusta zgodila le nekaj ur po sprejetju v tako ustanovo v provinci Guangxi, je povzročila hud pritisk javnosti, naj vlada ukrepa. Ta se je še okrepil nekaj dni pozneje, ko je v bolnišnico s hudimi poškodbami prispel Liang Pu, ki je imel po podobnem tretmaju v Sichuanu vodo v pljučih in odpoved ledvic.

Kitajska vlada je že junija prepovedala uporabo elektrošokov pri tovrstnem zdravljenju, ko so v javnost pricurljala poročila o kontroverznem psihiatru, ki je na ta način želel pozdraviti skoraj tri tisoč najstnikov. Sedaj je Kitajska še nekoliko odločneje pristrigla peruti tovrstnim klinikam, saj je njihovo ministrstvo za zdravje v celoti prepovedalo fizično nasilje pri odvajanju od...

15 komentarjev

Prvi ameriški center za odvisneže od interneta

Slashdot - Kitajci so že lani razglasili odvisnost od interneta za klinično motnjo in napovedali prizadevanja za registracijo te bolezni pri Mednarodni zdravstveni organizaciji (WHO). Že pred tem so tam obstajale klinike za zdravljenje te odvisnosti, kjer paciente s špartansko strogostjo po žafransko dragih cenah odvajajo od prekomerne rabe interneta. Tako špartansko, da včasih kdo dobesedno izdihne, ali se temu nevarno približa.

Vzoru je sedaj sledila še ZDA. Ustanovili so namreč prvi center za odvisneže od interneta v tistih krajih, sicer humanejši, ki se nahaja v Fall Cityju v zvezni državi Washington, le streljaj od bolj znanega Redmonda. Ponujajo 45-dnevni program za ljudi s težavami s prekomerno rabo interneta, tj. z igranjem iger, klepetanjem in brskanjem po spletnih straneh ipd. Cena je kar zasoljena, saj poldrugi mesec oskrbe stane 14.500 dolarjev, medtem ko se dodatne aktivnosti (npr. kajak) zaračunajo dodatno.

15 komentarjev