»

Redno oddajanje pričenja prva 8K televizija

vir: BBC
BBC - Japonska družba NHK bo v decembru pričela oddajati programa BS8K v ločljivosti 8K, za poglobljeno izkušnjo televizije prihodnosti pa bo sliko spremljal tudi 24-kanalni prostorski zvok. Tehnologijo, imenovano Super-hi vision, je podjetje razvilo samo, dnevno pa načrtujejo 12 ur programa. Upajo tudi, da bodo v novem formatu leta 2020 že prenašali olimpijske igre v Tokiu.

Za premierni večer so pripravili Kubrickovo Odisejo 2001, za kar so morali pri Warner Bros posebej za njih ponovno skenirati negative v novi ločljivosti. Film je bil namreč za razliko od večine drugih, ki so posneti na 35 mm film, posnet na 70 mm trak, kar je bila v času snemanja najvišja mogoča kakovost.

Največja težava, s katero se morajo spoprijeti pri BS8K pa je verjetno dejstvo, da ima danes le malo ljudi potrebno opremo za ogled njihovega...

90 komentarjev

Prihajajo televizorji z ločljivostjo 8K

Slo-Tech - Prve delujoče prototipe televizorjev z ločljivostjo 8K smo videli že pred leti, a je ostalo pri tem. Vsako leto nam na sejmih pokažejo nekaj novih modelov, končnim uporabnikom pa je prvega začel prodajati šele Sharp predlani, a je bil s ceno krepko nad 100.000 dolarjev bolj zanimivost kot uporaben kos elektronike. Vmes je tudi YouTube že dobil kakšen posnetek z ločljivostjo 8K, medtem ko televizija ni posvojila še niti 4K. To ni presenetljivo, saj je 8K precejšen zalogaj tudi za kamere. Kakorkoli, Sharp je sedaj predstavil pri televizor 8K, ki ima vsaj približno normalno ceno.

Sharp Aquos 8K ima diagonalo, ki...

199 komentarjev

Zaslon z ločljivostjo 8K in gostoto 510 točk na palec

Slo-Tech - Niso redki pametni telefoni, ki imajo ločljivost 1080p, kar na majhnih zaslonih predstavlja zavidljivo visoko gostoto točk - na primer 440 točk na palec pri 5-palčnem zaslonu. Televizorji se že spogledujejo z ločljivostjo 8K, a imajo bistveno večje diagonale. Čakali pa smo na računalniški zaslon manjše dimenzije z visoko gostoto točk. Japan Display je sedaj napravil konec čakanju, saj so predstavili 17-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 8K, kar pomeni, da je njegova gostota točk 510 ppi. Spomnimo, da so pred kratkim predstavili zaslon z ločljivostjo 3840 x 2160 z dolžino diagonale 10 palcev.

Nov 17,3-palčni zaslon z ločljivostjo 7680 x 4320 ima točke tako majhne, da jih človeško oko na normalni delovni...

22 komentarjev

Prvi televizor z ločljivostjo 8K

PC World - V zadnjem času se čedalje bolj uveljavlja ločljivost 4K, a razvoj je že korak dlje. Naslednja stopnička bo še štirikrat več točk oziroma format 8K (7680×4320), za katero nekaj tipal že obstaja, prikazovalnikov pa bistveno manj. Sharp je predstavil prvi komercialni televizor s to ločljivostjo, ki ima prvenstvenosti primerno zasoljeno ceno.

Model LV-85001 ima 85-palčni zaslon in 33 milijonov točk (7680x4320), kar vas bo olajšalo za 133.000 dolarjev. Ker HDMI-priključek zmore prenesti največ 4K, potrebujemo za uporabo najvišje ločljivosti kar štiri kable za priklop. Televizor lahko uporabimo tudi kot monitor, kjer ločljivost ni problem, medtem ko imamo pri uporabi kot televizor en velik problem. Vsebin z ločljivostjo 8K ni. Za ločljivost 4K še najdemo posnetke na...

89 komentarjev

Pripravlja Apple iMace z ločljivostjo 8K?

HotHardware - LG-ju se je v izjavi za javnost nerodno zapisalo, da Apple pripravlja iMace z ločljivostjo zaslona 8K. Za prvoaprilsko potegavščino gotovo ne gre, treba je le ugotoviti, ali se je LG zmotil ali pa so pomoti razkrili prihajajoč Applov izdelek. V nobenem primeru v Cupertinu ne bodo zadovoljni.

V izjavi za javnost so zapisali, da se pripravljajo na izdajo zaslonov, ki bodo podpirali ločljivost 8K. Pri tem so zapisali, da Japonska že pripravlja testno oddajanje televizijskega signala v tej ločljivosti, Južna Koreja pa naj bi z olimpijskih iger v Pjongčangu leta 2018 že pošiljala takšno sliko. LG je na CES-u pokazal 98-inčni televizor, ki podpira 8K. Posebej pomenljiv pa je eksplicitni zapis, da je tudi Apple napovedal iMace s...

136 komentarjev

LG-jev pogled v prihodnost: TV z 8k

Slo-Tech - Na berlinskem sejmu IFA še zdaleč ne gre le za pametne telefone in tablične računalnike, ali pa zgolj mobilne naprave, kot bi lahko napak sklepali iz dosedanjih novosti. LG je eden izmed proizvajalcev, ki kaže prihodnost televizorjev. Ta bo ponudila ločljivost 8k oziroma 7.680 x 4.320 oziroma štirikrat več kod 4k.

Sicer LG ni čisto prvi, ki je pokazal televizor s tako ločljivostjo, saj je prototip že na lanskem CES-u predstavil Sharp. Vseeno pa smo še daleč od komercialnih izdelkov in mogoče je prav na tem področju LG prišel najdlje. Pokazali so televizor z 98 palcev (2,49 metra!) dolgo diagonalo, kar je več od razpona rok košarkarjev, ki podpira 120 Hz osveževanje slike. Predstavljeni model ima še štiri procesorje, ki skrbijo za izris slike, medtem ko bo...

21 komentarjev