»

Rostelekom (spet) obtožen ugrabitve spletnega prometa

vir: Pixabay

Slo-Tech - Prejšnji teden se je spletni promet okoli 200 največjih svetovnih ponudnikov spletnih vsebin nenadoma za približno uro preusmeril skozi strežnike Rostelecoma, ruskega ponudnika telekomunikacij v državni lasti. Med prizadetimi so bili tudi Google, Amazon, Facebook, Akamai, Cloudflare, GoDaddy, Digital Ocean, Joyent, LeaseWeb, Hetzner in druga znana podjetja.

Za zdaj ni znano ali je šlo za zlonamerni Border Gateway Protocol (BGP) napad, pri katerem en od usmerjevalnikov preprosto prikaže tuje IP naslove kot svoje, kar drugi udeleženci po načelu zaupanja vzamejo resno in tudi sami prilagodijo usmerjevalne tabele. Od tega trenutka dalje, pa vse dokler nekdo tega ne opazi, bo promet tekel preusmerjeno. Pred poldrugim letom je tak incident zakrivil Nigerijski ponudnik MainOne, kjer so zaradi napake med posodabljanjem skozi svoj sistem speljali promet vseh Googlovih IP številk. Prav tako ima glede tega pisano zgodovino Kitajska, kot se spomnimo, se je to primerilo tudi lansko poletje.

...

1 komentar

OnePlus (spet) utrpel krajo uporabniških podatkov

OnePlus 7, trenutna uspešnica podjetja.

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Predstavniki kitajskega proizvajalca mobilnih naprav so sporočili, da so neznanci z njihovih strežnikov pred tednom dni odnesli naročniške podatke uporabnikov. Gre za imena, telefonske številke, e-mail naslove in naslove za dostavo. So pa obenem zagotovili, da so podatki o plačilih ter podatki za vpis, torej uporabniška imena in gesla, na varnem. Na vprašanje, za koliko uporabnikov gre iz podjetja za zdaj ne odgovarjajo, prav tako ne, zakaj so z obveščanjem javnosti čakali teden dni. O incidentu so vsakega prizadetega uporabnika namreč o tem obvestili šele pretekli petek.

Podrobnosti vdora niso znane, razen, da se je najverjetneje odvil prek ene od njihovih spletnih trgovin. Kljub temu, da iz OnePlus mirijo, da je najhujša možna negativna posledica dogodka prejemanje spama in phishing sporočil, pa ukradeni podatki vendarle zadostujejo za kako resno krajo identitete. Če ste med nekdanjimi kupci njihovih izdelkov, zamenjava gesla na uporabniškem računu morda ni slaba ideja.

...

29 komentarjev

Evropski mobilni promet spet dve uri potoval prek Kitajske

Slo-Tech - V četrtek je internetni promet, ki je bil namenjen do evropskih mobilnih operaterjev, približno dve uri potoval na Kitajsko v China Telecom. Ob 11.43 po slovenskem času je AS21217, ki pripada švicarskemu podjetju Safe Host, začel napačno oznanjati, da je najkrajša pot do več kot 70.000 usmerjevalnikov, ki skrbijo za 368 milijonov naslovov IP. China Telecom ima za svoj AS4134 dogovor o izmenjavi prometa s Safe Hostom, zato je začel nemudoma oglaševati te iste poti, namesto da bi jih (zaradi očitne napake) zavrgel.

V praksi to pomeni, da je promet na številne evropske IP-je potoval skozi Kitajsko, čeprav tam ni imel kaj početi. Podobni incidenti so se že dogajali, saj so posledica pomanjkljive zaščite sistema BGP, ki temelji na zaupanju. China Telecom ima zgodovino podobnih podvigov, saj vsakokrat z veseljem razglasijo vse...

6 komentarjev

Grand theft internet?

Vir: Pxhere

vir: Thousandeyes
Thousandeyes - Google oz. njegove storitve so bile minuli ponedeljek nedosegljive za precejšen del sveta, potem ko je bil njihov spletni promet preusmerjen skozi omrežja Rusije, Kitajske in Nigerije. Kot ugotavljajo pri raziskovalnem podjetju Thousandeyes, je incident zakrivil Nigerijski ponudnik MainOne, kjer so med posodabljanjem napačno speljali promet vseh Googlovih IP številk skozi svoj sistem. Sledila je verižna reakcija, saj sta kitajski in ruski telekom tako preusmeritev sprejela, kar pomeni, da je bil ves promet preusmerjen prek ruskega TransTelekoma (mskn17ra-lo1.transtelecom.net) na gateway kitajskega China Telecoma (ChinaTelecom-gw.transtelecom.net), kjer so podatki nato poniknili. Napaka...

12 komentarjev

Kitajska pogosto preusmerja internetni promet k sebi

Slo-Tech - Večkrat smo že pisali o namernih manipulacijah ali nenamernih pomotah, ki so del internetnega prometa preusmerile čez kakšno drugo državo. Pogosto je krivec Kitajska, včasih tudi Rusija ali kakšna tretja država. To je možno, ker ima protokol BGP precej naivno zasnovo, saj se zanaša na poštenost vseh sodelujočih v omrežju, da oznanjajo naslove omrežij, za katera so res zadolženi. V raziskavi, ki sta jo izvedla raziskovalca z United States Naval War College in Univerze Tel Aviv v Izraelu, ugotavljajo, da je Kitajska še vedno aktivna v preusmerjanju internetnega prometa in njegovi analizi.

V članku opisujeta več incidentov v zadnjih letih, ko je internetni promet zavil na Kitajsko, čeprav tam ni imel kaj iskati. Predlani je promet med Kanado in Južno Korejo tekel skozi Kitajsko, kar je trajalo šest mesecev. Včasih je Kitajska delovala tudi kot ponor, denimo ko je leta 2016 promet med neko banko v...

13 komentarjev

Nekdo je v četrtek internetni promet Vise in MasterCarda preusmeril skozi Rusijo

Slo-Tech - Primeri, ko velik del internetnega prometa steče skozi usmerjevalnike, po katerih načeloma ne bi smel potovati, niso redki in se praviloma izkažejo za napake pri konfiguraciji. Če določeni usmerjevalniki prek BGP oznanjajo lastništvo nad določenimi ciljnimi naslovi, bo promet pač tekel prek njih, saj internet temelji na zaupanju. Pred leti je na primer Kitajska za 18 minut skozi svoje usmerjevalnike preusmerila kar 15 odstotkov vsega internetnega prometa.

V noči s srede na četrtek pa je nekdo za dobrih pet minut preusmeril promet 37 velikih internetnih blokov, skozi katere teče promet za finančne ustanove (MasterCard, Visa in druge), preusmeril skozi usmerjevalnike ruskega operaterja Rostelecom.

Običajno so takšne napake točno to - napake. Zlasti...

24 komentarjev

Krhkost interneta

Slo-Tech - Danes ponoči po slovenskem času (med 3.24 in 4.00 uro zjutraj) je bil v delu sveta Google nedosegljiv. Vsi Googlovi strežniki so bili nedostopni v Indoneziji, težave z dostopom pa so imeli tudi v Kaliforniji. Pri nas smo tačas večinoma spali, na drugih kontinentih pa ne. Izkazalo se je, da razlog za nedosegljivost ni imel nobene povezave z Googlom, ampak so težave nehote zakrivili 15.000 kilometrov stran v Indoneziji. Fantje pri CloudFare so raziskali vzrok težav in spisali odličen članek, ki jih pojasni tudi za laike.

Internet sestoji iz kopice omrežij, ki se imenujejo avtonomni sistemi (AS). Gre za skupine IP-naslovov, ki imajo skupnega skrbnika in enotno politiko routinga. Vsak AS ima svojo številko in seznam...

15 komentarjev

Kitajska je za 18 minut na skrivaj čez svoje ozemlje preusmerila 15% svetovnega internetega prometa

Slo-Tech - Ta teden je ameriška kongresna komisija US-China Economic and Security Review Commission, katere namen je spremljanje in preiskovanje nacionalno-varnostnih posledic bilateralnega sodelovanja med ZDA in Kitajsko, izdala letno poročilo o Kitajski.

V njem so (stran 243 in 244) med drugim zapisali, da je kitajski China Telecom 8. aprila 2010 za 18 minut 15% svetovnega internetnega prometa preusmeril skozi svoje usmerjevalnike. Pri tem so po vsej verjetnosti uporabili napad na BGP protokol (o tem napadu smo sicer že poročali leta 2008), s pomočjo katerega so promet preusmerili na omrežne usmerjevalnike na Kitajskem.

Cilj napada so bili ameriški vladni (.gov) in vojaški (.mil) strežniki (med drugim tudi strežniki Senata, kopenske vojske in mornarice, marincev, zračnih sil, strežniki obrambnega ministrstva, NASE, trgovinskega ministrstva, ministrstva za okolje, itd.) pa tudi strežniki nekaterih zasebnih podjetij, kot npr. Dell, Yahoo!, Microsoft in IBM.

Na ArsTechnici so sicer razvili...

17 komentarjev

Napad na Border Gateway Protocol

Wired Blog - Border Gateway Protocol (BGP) je temeljni usmerjevalni protokol interneta, s pomočjo katerega usmerjevalniki pošiljajo podatkovne pakete od enega IP naslova do drugega. Konec avgusta pa sta Anton "Tony" Kapela ter Alex Pilosov na konferenci DefCon pokazala, kako je mogoče spreminjati pot podatkovnih paketov ter tako neopazno prestrezati internetni promet iz kjerkoli na svetu.

Tehnika seveda ni uporabna za običajne uporabnike interneta, saj je potrebno imeti povezavo na eno izmed internetnih hrbtenic ter BGP usmerjevalnik (ki si ga lahko tudi sami naredite), vendar pa lahko tehniko povsem neopazno izvaja katerakoli vlada ali velika korporacija.

Za kaj gre?

Raziskovalca sta odkrila, da ima BGP protokol že v sami zasnovi nekatere resne pomankljivosti. Glavna težava je v tem, da v BGP protokol ni vgrajenih ustreznih mehanizmov zaupanja. BGP protokol namreč deluje tako, da ko npr. uporabnik v svoj brskalnik vnese naslov spletne strani (npr. www.youtube.com), DNS brskalniku sporoči IP...

27 komentarjev