»

Cascade Lake-X, Intelov odgovor na Threadripperje

AnandTech - Intel je najavil linijo "ekstremnih" procesorjev za zanesenjaški razred na arhitekturi Cascade Lake-X. Osrednji podatek pa tokrat niso tehnične podrobnosti, temveč cena, ki bo glede na obstoječo serijo Skylake-X skorajda prepolovljena!

Za segment najzahtevnejših domačih uporabnikov (high-end desktop - HEDT), predvsem pa za tiste, ki so pripravljeni vreči veliko bankovcev v ekran, imajo pri Intelu linijo procesorjev, ki so jo svojčas imenovali "extreme", od Skylaka dalje pa se je bolj drži naziv Core X. Ker ti čipi izhajajo iz strežniških Xeonov, je njihovo izhajanje ločeno od običajnih CPUjev Core in je tokrat najavljena družina napravljena na osnovi spomladi splovljene strežniške arhitekture Cascade Lake. Skladno s tem nosi ime Cascade Lake-X, izdelki pa nalepko Core i9-109xxX(E). Zaenkrat so najavili štiri čipe, in sicer 10, 12, 14 ter 18-jedrnika. Kakor so strežniške izvedenke zgolj optimizacije predhodnikov, tudi tile novinci ne nosijo prelomnih, temveč bolj kozmetične...

28 komentarjev

Intel lansiral 56-jedrne Xeone in Optane DCPMM

AnandTech - Pri Intelu so na presenetljivo obsežni tiskovni konferenci najavili praktično vse letošnje novosti, namenjene podatkovnim centrom. Splovili so novo linijo procesorjev Xeon na arhitekturi Cascade Lake in sistemov-na-čipu Xeon D; na trg poslali inačico pomnilnika Optane, ki sede v podnožja za RAM; pa najavili FPGA čip Agilex in 100-gigabitni vmesnik za Ethernet.

Intel izdelke za podjetja običajno naznanja vsakega posebej, letos pa so se odločili vsemu repertoarju za strežniške farme nameniti en osrednji dogodek. Glavna zvezda so bili novi Xeoni na osnovi arhitekture Cascade Lake. Gre za naslednike Skylakov-SP, zato pomenijo optimizacijsko fazo v razvoju in so torej še vedno napravljeni v 14 nanometrih. Novosti se...

39 komentarjev

Intel predstavil nove Xeone

vir: Intel
Intel - Intel je napovedal procesorje nove generacije pod znamko Xeon, ki jih lahko pričakujemo v prvem prihodnjem polletju. Gre za družino Cascade Lake, Intel pa jih označuje kot "Cascade Lake Advanced Performance". Glavna novost v primerjavi z dosedanjimi modeli je zasnova. Doslej so imeli procesorji monolitne rezine (die), na katerih se je tiščalo do 28 jeder. Novi procesorji so zgrajeni iz več rezin (multi-chip with multiple die). Tega Intel ne bi bil storil, če ga v to ne bi prisilila fizika. Z naraščanjem števila jeder in večanjem rezin postaja čedalje verjetneje, da vsebujejo kakšen defekt, kar povečuje izmet. Več manjših rezin je rešitev tega problema. Ponujali bodo do 48 jeder.

Novi procesorji bodo še vedno zgrajeni v 14 nm, ker Intelova 10-nm tehnologija še ni dodelana. Sedli bodo na...

26 komentarjev

Intel: že letos na Spectre na Meltdown imuni procesorji

Slo-Tech - Intel je zagotovil, da bodo že letošnji modeli procesorjev popolnoma imuni na napada Spectre in Meltdown, ki sta v začetku leta poskrbela za velik škandal. Prihajajoči Xeoni serije Cascade Lake in tudi Core i-8000 bodo vsebovali spremembe arhitekture, ki odpravljajo ranljivosti.

Intel pojasnjuje, da so spremenili dele procesorja, s čimer so vpeljali varovalke pred Spectre 2 in Meltdown. Ena izmed različic (Spectre 1) pa se odpravlja na nivoju programske opreme, kjer Intel sodeluje s proizvajalci operacijskih sistemov Windows, Linux in macOS. Prvi imuni procesorji bodo Xeoni Cascade Lake, ki jih pričakujemo v drugi polovici tega leta. Kaj točno si Intel predstavlja pod osmo generacijo Core, ni čisto jasno. Ice Lake v...

19 komentarjev

Intel predstavil 10-jedrni procesor za namiznike

Intel - Intel je na sejmu Computex, ki te dni poteka na Tajvanu, predstavil svoj doslej najzmogljivejši procesor za uporabo v namiznih računalnikih. Core i7-6950X je prvi, ki ima 10 jeder z osnovno frekvenco 3,0 GHz (Turbo Boost 3.0 jih pospeši do 3,5 GHz) in 25 MB predpomnilnika. Intel pravi, da je novi procesor za 35 odstotkov hitrejši od Core i7-5960X in dvakrat hitrejši pri 3D-izrisu kakor štirijedrni Core i7-6700K. Desetjedrni procesorji za strežnike, torej družina Xeon, so z nami že od leta 2011, a tu gre za vendarle povsem drugo ligo.

Poleg najmočnejšega novinca so predstavili še nekaj šibkejših modelov, in sicer osemjedrnega i7-6900K s taktom 3,2 GHz in 20 MB predpomnilnika, šestjedrnega i7-6850K s taktom 3,6 GHz in 15 MB predpomnilnika ter i7-6800K s prav tako šestimi jedri pri 3,4 GHz....

29 komentarjev

Intel predstavil nove Xeone

6 jeder v 32 nm - Westmere

vir: AnandTech
AnandTech - Po šestjedrnem procesorju, Core i7-980X, ki je namenjen predvsem za običajne, namizne računalnike, so pri Intelu predstavili tudi podobne šestjedrnike za zahtevnejše delovne postaje in strežnike iz serije Xeon 5600. Nabor dopolnjujejo tudi štirijedrni procesorji, ki imajo s po številu jeder nekoliko bolj obdarjenimi procesorji skupno tehnologijo izdelave. Vsi procesorji iz serije 5600 so namreč izdelani v 32 nm-proizvodnem procesu, ki prinaša nižjo porabo oz. višje zmogljivosti pri enaki porabi, kot jo imajo nekoliko starejši, 45 nm Xeoni iz serije 5500, prav tako zgrajeni na arhitekturi Nehalem. Pri enaki porabi, kot pri Xeonih iz serije 5500, imajo Xeoni iz serije 5600, kot rečeno, dve jedri več (šest) oz. v primeru štirijedrnikov od 5 do 10 odstotkov višjo frekvenco....

9 komentarjev

AMD-jev Shanghai je tu

Shanghai

vir: TG Daily
AMD - AMD je danes uradno predstavil svoj prvi procesorski čip, ki je zgrajen v 0,045-mikronski tehnologiji, težko pričakovani Shanghai. Z naslednikom Barcelone ne nameravajo ponoviti istih napak, zatrjujejo pri AMD-ju, saj se še predobro spomnijo debakla, ko jim je Intel zaradi TLB-hrošča in nedobavljivosti popravljene Barcelone ušel. To pot naj bi že imeli pripravljene primerke, ki bodo lahko šli takoj v prodajo, čeprav jih še nismo videli. Upanje v uspeh vlivajo tudi dogovori s Sunom, HP-jem, IBM-om, Dellom, ki bodo nove procesorje vključili v svoje strežnike.

Kaj je torej novega? AMD trdi, da so Shanghai...

24 komentarjev

Izdan šestjedrni mikroprocesor

X-Bit Labs - Intel je včeraj uradno predstavil svoj novi procesor za zahtevne strežniške sisteme, ki ima na eni rezini kar šest jeder. Nova serija se imenuje Xeon 7400 in poleg večjega števila jeder ponuja 16 MB L3-predpomnilnika. Močnejša različica Xeon X7460 bo tiktakala z 2,66 GHz, šibkejša E7440 pa z 2,40 GHz, čemur bosta ustrezali porabi 130 in 90 W električne energije. Za nekoliko manj zahtevne bo Intel prodajal tudi štiri okrnjene petdesetvatne različice z 12 MB predpomnilnika.

Arhitektura Xeon 7400 je nazaj združljiva s 7300, torej lahko naslavlja do 256 GB pomnilnika in 16 fizičnih procesorjev (96 jeder). Pričakovati je, da bodo nove strežnike s temi procesorji vodilni izdelovalci sistemov predstavili kmalu. Omeniti velja še AMD-jev zaostanek, ki vsaj še leto dni ne bo zmožen ponuditi šestjedrnikov, kar Intelu odpira svetlo pot v prihodnost. Še cena: od 1391 do 2729 dolarjev za kos v količinah nad tisoč. Več o tem.

41 komentarjev