»

Novi, še agresivnejši Stuxnet prizadel Iran

Slo-Tech - Po Iranu se je začel širiti nov virus, ki je po prvih informacijah še bolj dovršen in agresivnejši od zloglasnega Stuxneta, ki je pred osmimi leti sabotiral iranske jedrske centrifuge. Podrobnih uradnih informacij iz Irana še ni. The Times of Israel poroča, da je iranska infrastruktura tarča napada obširnega napada. Izrael morebitne vpletenosti ne komentira. Prvi Stuxnet je bil delo ameriško-izraelske naveze obveščevalnih služb.

Iranski voditelj ajatola Al Homeini je v nedeljskem nagovoru dejal, da se morajo državne obrambne strukture prilagoditi na nove načine napadov. Istega dne je vodja iranske Organizacije za pasivno zaščito general Jalali dejal, da so odkrili in nevtralizirali novo generacijo Stuxneta, ki je poizkušala vdreti v iranske sisteme.

Iranska...

21 komentarjev

Stuxnet povzročil precej težav na vesoljski postaji in v jedrskih elektrarnah

SC Magazine - Nekaj časa je že minilo, odkar smo nazadnje pisali o Stuxnetu, a to ne pomeni, da je problem rešen. Po Stuxnetu so na splet prijadrali še številni drugi bolj ali manj sofisticirani virusi, naprimer Flame, Gauss, DuQu, Madi itd. Kdo jih je razvil, še vedno ni zatrdno znano, a vsaj za Stuxnet si upamo trditi, da gre za plod ameriško-izraelske naveze obveščevalnih agencij, kar podpirajo Snowdnovi podatki in že pred tem pridobljeni dokumenti v uredništvu The New York Timesa. Bistveno bolj enostavno je odgovoriti na vprašanje, koga vse je Stuxnet napadel. Čeprav je bil napisan za napad na iranski jedrski program, je Stuxnet precej neizbirčen.

Eugene Kaspersky, ustanovitelj znanega ruskega podjetja Kaspersky Lab, je prejšnji teden govoril v Australia's National...

9 komentarjev

Računalniški napadi na iranski jedrski program se nadaljujejo

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad med aprilskim obiskom Natanca

Reuters - Iranske oblasti so včeraj ponovno potožile, da je država zopet tarča mednarodnih internetnih napadov, s katerimi napadalci poizkušajo sabotirati njihov jedrski program. Iranski minister za obveščevalne dejavnosti Hejdar Moslehi je izjavil, da so tokrat napad skovali ZDA, Velika Britanija in Izrael, ki se že več trudijo Iranu povzročiti škodo - predlani s Stuxnetom, sedaj pa s Flamom. Flame je obsežnejši od Stuxneta, a si z njim deli nekaj kode, zato je domnevati, da je delo istih avtorjev.

Vse skupaj je seveda povezano z vrhom v Moskvi, kjer so se ta teden Iran in države P5+1 (ZDA, Kitajska, Rusija, Francija, Velika Britanija in Nemčija) dva dni intenzivno pogajali o iranskem jedrskem programu. Iran še vedno zavrača namige, da naj bi...

58 komentarjev

NYT: Stuxnet ameriško-izraelsko orožje, ki je ušlo

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad med aprilskim obiskom Natanca

The New York Times - Ko so se leta 2010 na spletu razširila poročila o nenavadnem črvu Stuxnet, ki je z domala kirurško natančnostjo onemogočal iranski jedrski program, je sum hitro padel na ZDA in Izrael. Čeprav se je Stuxnet razširil po več državah na Bližnjem vzhodu, je bil skoncentriran predvsem v Iranu, in sicer v podzemeljski jedrski centrali za bogatenje urana Natanc. Analiza je pokazala, da je imel Stuxnet premeten cilj čim bolj neopazno sabotirati delovanja centrifug za bogatenje urana, kar je okrepilo sume o politični motiviranosti piscev. The New York Times danes ekskluzivno poroča, da sta za Stuxnet resnično odgovorna ZDA in Izrael.

Projekt naj bi se začel leta 2006, ko je administracija takratnega predsednika Georgea W. Busha razmišljala, kaj...

50 komentarjev

Iran na smrt obsodil ameriškega razvijalca iger zaradi žaljive igre

Hekmati je leta 2004 kot marinec služil v Iraku

vir: The New York Times
The New York Times - V Iranu so na smrt obsodili ameriškega programerja Amirja Mizro Hekmatija, ker naj bi vohunil za ZDA. Hekmati, ki je arabskih korenin, a je rojen v Arizoni, je šel lanskega avgusta obiskat svojo družino v Iran. Tam so ga aretirali zaradi suma vohunjenja proti Iranu za ZDA in nekaj mesecev po aretaciji v enodnevnem sodnem procesu obsodili na smrt. Hekmati ima 20 dni časa za pritožbo, preden bo sodba postala pravnomočna.

Hekmati je bil sprva marinec, kasneje pa je prestopil k razvijalcu računalniških iger podjetju Kuma. Tam je delal pri razvoju več iger, med drugim War. Gre za serijo iger, ki so bile izdane v angleščini in tudi arabščini, perzijščini in urduju za arabski trg. V tej igri se ena izmed misij imenuje Assault on Iran in od igralca zahteva vstop v...

48 komentarjev

Stuxnet delo ameriško-izraelske naveze?

The New York Times - Od lanskega poletja in predvsem jeseni smo intenzivno pisali o naprednem črvu Stuxnet, ki je pretkano napadel iranske obrate za bogatenje urana. Sabotaža ni bila popoln razpad sistema, ampak je zvito spreminjal frekvenco vrtenja centrifug, da nadzorniki ne bi ugotovili, kaj gre narobe. Ker je bil črv napisan elegantno in ker je bil poleg tega še zelo izbirčen, so se kmalu pojavile špekulacije, da je uperjen samo proti iranskim centrifugam in da je plod kakšne obveščevalne službe. The New York Times je ta konec tedna objavil izčrpen članek, v katerem navajajo podatke anonimnega vira, ki te...

27 komentarjev