»

IBM kupuje Red Hat

Slo-Tech - IBM, ki že sedaj ni neznanec v svetu odprte kode, bo postal eden najpomembnejših igralcev na tem področju. Iz podjetja sporočajo, da bodo za 34 milijard dolarjev kupili Red Hat, ki sodi med največje razvijalce programske opreme za odprtokodne platforme (Linux). Prevzem naj bi bil končan v drugi polovici prihodnjega leta, ko in če ga bodo potrdili vse varuhi konkurence. Cena 34 milijard dolarjev predstavlja skoraj 60-odstotno premijo na ceno delnice pred najavo. Še vedno pa je to nekoliko manj kot junija letos, ko je bila delnica na dolgoletnem vrhu. Kasnejši padec je sledil zaradi slabih poslovnih rezultatov.

Red Hat bo znotraj IBM-a ostal "ločena enota". Največji (po nominalni vrednosti) prevzem v IBM-ovi zgodovini bo...

13 komentarjev

Microsoft odprl platformo .NET

Microsoft - Microsoft je na konferenci Red Hat Summit svojo razvojno platformo .NET izdal kot odprto kodo, kar pomeni, da je na voljo za širok krog arhitektur. V okviru procesa, ki se je začel že pred leti, je sedaj izšla verzija .NET Core 1.0, kot se imenuje odprtokodna inačica klasičnega .NET. Poleg tega so pripravili tudi ASP.NET Core 1.0, ki je prav tako odprtokodna verzija Microsoftovih razvojnih orodij za splet, in Entity Framework Core 1.0, ki je mišljen kot zamenjava za ADO.NET. Vse potrebno najdemo na Githubu. Xamarin, ki so kljub drugačnim zagotovilom letos vendarle kupili, bo prav tako pod...

59 komentarjev

Kanarski otoki prestopili na Linux in prihranili

Slo-Tech - Lokalne oblasti na španskih Kanarskih otokih bodo s prehodom na odprtokodno programsko opremo privarčevale 700.000 evrov, poroča španski časnik La Provincia. Za zdaj so na odprto kodo prestavili strežnike in orodja za virtualizacijo, naslednji korak pa bo zamenjava pisarniškega paketa na delovnih postajah.

Projekt zamenjave zaprtokodne programske opreme za virtualizacijo podjetja VMware so izvedli že lani. Uporabili so pripravljeno odprtokodno rešitev podjetja Red Hat, kar seveda ni zastonj, a je pričakovane stroške v treh letih vseeno znižalo z enega milijona na 300 tisoč evrov. Stroški se niso znižali le zaradi licenc, ampak tudi zaradi boljše izkoriščenosti strojne opreme, saj so uspeli povprečno število virtualnih strežnikov na fizičnem strežniku...

68 komentarjev

Microsoft pobere 79 % vseh prodanih operacijskih sistemov

vir: engadget
engadget - Po poročanju analitične družbe Gartner je Microsoft v letu 2010 prodal za 23,85 milijarde dolarjev operacijskih sistemov (tako za namizne računalnike kot strežnike), kar je predstavljalo 78,6 % celotnega prometa z operacijskimi sistemi v preteklem letu, vrednega 30,35 milijarde dolarjev. Microsoft je več kot desetkrat večji od najbližjega konkurenta, ki je IBM s 7,5-odstotnim deležem oz. 2,3 milijardami dohodkov, ki jih lahko pripišejo prodaji operacijskih sistemov. Sledijo še HP (3,7 %, 1,125 milijarde dolarjev prometa), Oracle (2,6 %, 780 milijonov dolarjev prometa), Red Hat (2,0 % oz. 610 milijonov dolarjev prometa) in Apple, ki z 1,7-odstotnim deležem oz. dobre pol milijarde vrednim poslom lani zaključuje prvo peterico.

Prav vsi v...

39 komentarjev

Desetletje odprtokodnih IPO-jev

Gibanje delnic Red Hata

CNet - Podjetje Red Hat, ki je poznano po delu na področju odprte kode, je bilo sicer ustanovljeno leta 1993. Nato je pred desetimi leti avgusta 1999 izvedlo javno prodajo delnic (IPO - initial public offering), ki je fantastično uspela. Tri milijone delnic podjetja so takrat ponudili po 14 dolarjev, prvi dan trgovanja pa se je tečaj povzpel do 52 dolarjev. Kasneje so izvedli še eno dokapitalizacijo, ko so februarja 2000 ponudili še štiri milijone delnic po 95 dolarjev. To je bilo tik pred pokom dot-com balona, kasneje pa so se delnice pocenile pod štiri dolarje - danes so vredne okrog 21 dolarjev (pozor, vmes so doživele razcep 2:1).



Red Hatu je uspelo, znali so zaslužiti, prilagodili so prihodu širokopasovnega interneta, ki je pomenil drugačen način...

5 komentarjev

Več denarja za Linux

Vnunet - Naslov novičke bi se lahko imenoval tudi 'Red Hat z Modrim v riti', saj je prav IBM, sicer že tako znan kot 'dobrodušen' sponzor raznih Linuxaških projektov, z Red Hat-om sklenil pogodbo o boljšem sodelovanju obeh podjetij pri razvijanju strežnikov ter Linux programske opreme. Podobne pogodbe IBM sicer že ima sklenjene s podjetji SuSE, Caldera, MandrakeSoft ter TurboLinux.

Red Hat bo po pogodbi dolžan IBMju nuditi svojo distribucijo operacijskega sistema, nadgradnje, podporo ter ostale storitve. Izdelki bodo na voljo za strežnike eServer zSeries (64-bitno jedro), iSeries (32-bitno jedro), pSeries Unix strežnike (32-bitno jedro) ter na Intelu temelječa sistema xSeries (32- in 64-bitno jedro).

Zanimiv je tudi pogled na borzne indekse: ob objavi novičke so RHjeve delnice narasle za 27 odstotkov, dvig pa je opazen tudi pri Calderi (19 %) ter VA Linux Systems (8 %).

1 komentar