»

Teleskop Webb poleti 18. decembra

vir: ESA
ESA - Po letih zamud je pred naslednikom Hubbla, teleskopom James Webb, prvi trenutek resnice: v vesolje ga nameravajo izstreliti 18. decembra.

Legendarni teleskop Hubble s stalnimi okvarami vse očitneje opominja, da si zasluži naslednika. Tega NASA že dolgo ima: teleskop James Webb, eno najbolj zapletenih vesoljskih naprav v zgodovini. Slednje med drugim botruje dejstvu, da ga še ni tam zgoraj, kajti projekt, kateremu so sprva namenili pol milijarde dolarjev in bi moral vzleteti leta 2007, se je razbohotil na deset milijard in še vedno čepi v Northrop Grummanovi tovarniški hali v južni Kaliforniji. Avgusta je sistem naposled prestal vsa potrebna talna testiranja in iz uradov Nase, Ese ter Arianespacea so sedaj sporočili, da imajo prvi predvideni datum izstrelitve: 18. december. Naprava namreč poleti na raketi Ariane 5, ki je imela tudi lastne težave in med avgustom lani ter letošnjim julijem ni letela. Njena naslednja izstrelitev je 15. oktobra in Webb bo decembra letel samo, če bo ta...

48 komentarjev

NASI odpovedal podporni računalnik na Hubblu

Hubble v akciji. Vir: Flickr

vir: NASA
NASA - NASINI inženirji se zadnje dni intenzivno ubadajo z zagonom računalnika na vesoljskem teleskopu Hubble. Računalnik je sodelovanje odpovedal prejšnjo nedeljo, potem ko je prenehal prejemati signal z drugih naprav na teleskopu. Dan pozneje so poskusili s ponovnim zagonom sistema, a neuspešno.

Prvi testi so kazali, da gre za okvaro na starajočem se pomnilniškem modulu, vendar je spodletelo tudi izvajanje ukaza, s katerim bi sistem preklopili na katerega od rezervnih treh modulov, od katerih vsak nosi 64 KB CMOS pomnilnika. V četrtek zvečer so poskusili pridobiti več diagnostičnih podatkov in ponovno zagnati sistem, a znova brez uspeha.

Hubble je v orbito poletel leta 1990, računalnik na krovu pa je NASIN Standard Spacecraft Computer-1 (NSSC-1), zasnovan v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in zadnjič zamenjan med servisom leta 2009. Njegova naloga je nadzor in koordinacija znanstvenih inštrumentov, ki so na krovu plovila. Da je sistem popolnoma redundanten, sta na krovu dva...

13 komentarjev

Hubble že kdovekolikič vstaja od mrtvih?

Hubble na delovnem mestu

vir: NASA
NASA - Nasin vesoljski teleskop Hubble, ki je pred dvema tednoma zaradi okvare prešel v varni način delovanja, bo kot kaže kmalu spet popravljen in nared za raziskovanje vesolja. V začetku oktobra je namreč odpovedal eden od treh žiroskopov, ki pomagajo pri usmerjanju teleskopa. Dogodek je bil pričakovan, saj je žiroskop že leto dni kazal vse znake, da se bliža koncu svoje življenjske dobe. Da je v primeru okvare na voljo redundanca, so sicer na krovu Hubbla trije pari teh naprav. V vsakem od parov je po en starejši in po en novejši model, slednji so zasnovani tako, da je njihova pričakovana doba precej daljša od tiste pri starejših primerkih.

Trenutno je stanje tako, da so sodelovanje odpovedali vsi trije starejši žiroskopi...

16 komentarjev

Hubble posnel najstarejši opaženi objekt v vesolju

Slo-Tech - Vesoljski teleskop Hubble je posnel najbolj oddaljeno galaksijo doslej, in sicer GN-z11, ki jo najdemo pri rdečem premiku 11,1, torej je stara 13,4 milijarde let. Rdeči premik je posledica Dopplerjevega pojava, ki ga vidimo, ker se galaksije od nas oddaljujejo. To ne pomeni, da živimo v kakšni posebni točki v središču vesolja, od katere vse beži, temveč da se vesolje povečuje z nastajanjem praznega prostora med galaksijami (prazen prostor nastaja vsepovsod, a na kratkih razdaljah gravitacija zaradi dovolj počasnega širjenja uspe zadržati atome in materijo skupaj), ki se torej oddaljujejo druga od druge.

Ko gledamo v vesolje, zremo v preteklost. Čim oddaljenejši je...

23 komentarjev

Hubble star 20 let

Hubble z zabrušeno lečo in z vesoljskimi očali

Slo-Tech - Pred dvajsetimi leti, 24. aprila 1990, je raketoplan Discovery v orbito ponesel vesoljski teleskop Hubble. Delo na vesoljskem teleskopu se je začelo že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, prvotni datum izstrelitve pa je bil predviden za leto 1983. Zapleti pri izdelavi, financiranju in izguba Challengerja so evropsko-ameriški projekt odložili za dolgih sedem let.

Začetek je bil sicer klavrn. Že prvi posnetki, posneti le nekaj tednov po izstrelitvi, so bili nepričakovano neostri. Ugotovili so, da se svetloba iz ene točke razprši na območju ene ločne sekunde namesto na krogu polmera desetinke ločne sekunde. Dopustne variacije pri brušenju zrcala so znašale 10 nanometrov, a je bilo zrcalo namesto tega konstantno za 2,2 mikrometra premalo ukrivljeno. Zaradi sferične aberacije, ki...

7 komentarjev

Konec vesoljskega teleskopa?

vir: NASA
Slashdot - Ko so pred leti v vesoljski orbiti namestili teleskop Hubble, so se najprej pojavile težave s sliko. Vse slike, ki so jih sprejemali na Zemlji so bile neostre, popačene in na sploh popolno razočaranje za znanstvenike, ki so na projektu delali leta. Po nekaj časa so odkrili problem ter ga po nekaj mesecih rešili s posebnimi "očali" zanj. Slike, ki so prišle na Zemljo po posegu, pa so presenetile tako znanstvenike kot tudi širšo javnost, saj so znanstvenikom ponudile ogromno informacij, javnosti pa prizore, ki si jih marsikdo ne bi mogel predstavljati niti v sanjah.

A odkar si je ameriški...

9 komentarjev

Hubble nadgrajen

MSNBC - Najbrž vsi poznate vesoljski teleskop, ki sliši na ime Hubble. Na začetku so z njim sicer imeli probleme - zrcalo ni bilo pravilno pobrušeno, zato so mu morali namestiti 'očala', da so dobili ostre slike našega vesolja.
Sedaj, po več kot 12 letih v vesolju, je bil deležen nove posodobitve - nanj so inštalirali novo kamero, s katero so astronomi dobili še ostrejše, še lepše slike. Ogledate si jih lahko tukaj, celotno zgodbo o nadgradnji Hubbla pa si lahko preberete tukaj.

4 komentarji