»

Google leta 2021 plačal prek 26 milijard dolarjev, da je bil njegov iskalnik privzet

Slo-Tech - Protimonopolni proces ZDA proti Googlu je postregel z zanimivim podatkom: velikan je predlani plačal kar 26,3 milijarde dolarjev, da je bil njegov iskalnik privzeta izbira v množici brskalnikov.

Trenutno v Združenih državah poteka eden najpomembnejših sodnih procesov v zgodovini IT industrije, namreč protimonopolna tožba tamkajšnjega pravosodnega ministrstva proti Googlu. V njej država trdi, da so sporazumi, ki jih je velikan sklenil z različnimi drugimi akterji na trgu, da ti njegov iskalnik postavljajo na prvo mesto oziroma kot privzeto možnost, v svojem jedru nepošteni, oziroma protikonkurenčne narave. V Mountain Viewu se skušajo braniti predvsem na način, da zmanjšujejo pomen takšnih pogodb in trdijo, da so na tržišču namesto tega vodilni predvsem zaradi lastne inovativnosti. Zaslišanja so se pričela 12. septembra in bodo trajala skupno 10 tednov; prvih 5 je priče klicalo ministrstvo, sedaj je že na vrsti Google. Doslej smo daleč največ kolobocij videli okoli dileme, kateri od...

43 komentarjev

Apple zahteva od Googla devet milijard dolarjev?

vir: Flickr

vir: Business Insider
Business Insider - Toliko naj bi letos Google plačal (članek je plačljiv, alternativni vir), da bo njegov iskalnik v Applovem brskalniku Safari še naprej nameščen privzeto. Podatek o devetih milijardah je sicer obelodanil analitik Goldman Sachsa Rod Hall, ki je tudi napovedal, da se zna zahtevana vsota že leta 2019 povzpeti na 12 milijard USD.

Vsi ti zneski so neuradni, ampak Google naj bi leta 2014 za ta privilegij plačal milijardo, lani pa tri milijarde. Če Hallov podatek drži, je Apple letos svoj zahtevek kar potrojil, a drugo mesto po tržnem deležu na trgu pametnih telefonov, očitno omogoča tudi take poskoke. Analitik še pravi, da je Apple eden od najboljših generatorjev prometa na Googlovemu iskalniku, zato je precej verjetno, da bodo v Mountain Viewu zahtevano vsoto molče poravnali.

V članku se še sprašujejo ali je dvig cene...

35 komentarjev

Apple z odličnim četrtletjem postal prvo bilijon dolarjev vredno podjetje

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Applova delnica je danes dosegla nov rekord, prešla je namreč vrednost 207,05 dolarja, kar pomeni da je Apple po tržni kapitalizaciji postal v prvo, bilijon dolarjev vredno podjetje na svetu.

Rast je posledica včeraj objavljenih in obenem najboljših četrtletnih rezultatov v zgodovini družbe, številke so malone na vseh področjih prehitele napovedi. Primerjano z lanskim letom, so jim prihodki zrasli za 17 % in dosegli vrednost 53 milijard USD, dobiček je pri tem znašal 11,5 milijarde, kar pomeni 32 % več glede na enako lansko obdobje. Pravzaprav je bila rast prodaje dvoštevilčna v vseh svetovnih regijah, razen na Japonskem.

Dobre številke pa v resnici niso odraz večje prodaje, pač pa...

72 komentarjev

Google z Androidom ustvaril 22 milijard dolarjev dobička

Bloomberg - Google je precej skrivnosten o zaslužku s svojim operacijskim sistemom Android za pametne telefone. Številke je naposled v sodnem postopku razkril Oraclov odvetnik. Google je z Androidom doslej ustvaril 31 milijard dolarjev prihodkov in 22 milijard dolarjev dobička.

Google je dejal, da je Oraclov odvetnik informacije dobil v zaupnih finančnih dokumentih, ob čemer poudarja, da gre za Oraclov izračun. A četudi vrednosti niso povsem natančne, zagotovo zelo dobro zadenejo vsaj velikostni razred. Se je pa Google podvizal in vložil zahtevo po počrnitvi in zaprtju zapisnika sojenja, saj da je Oraclov odvetnik razkril "izjemno občutljive informacije". Kot so zapisali, Google javno razkriva...

7 komentarjev

Google nekoliko povečal dobiček

vir: Google
Google - Google je razkril svoje poslovanje v minulem četrtletju, v katerem so zabeležili višje prihodke od pričakovanj in nekoliko nižji dobiček. Delnica je zato ostala približno tam, kjer je bila.

V zadnjih treh mesecih je Google ustvaril 15,96 milijard dolarjev prihodkov, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja podjetja se je znašal 4,26 milijarde dolarjev, kar je 23 odstotkov več kot lani, a še vedno tri odstotke manj od napovedi in pričakovanj analitikov. Nekoliko ga je najedla prodaja Motorole Lenovu, saj je moral ob tej transakciji Google navzdol prevrednotiti njeno vrednost za 68 milijonov dolarjev, še za približno 800 milijonov dolarjev pa so razdelili lastnih delnic. Čisti dobiček je tako znašal 3,42 milijarde dolarjev.

Google razdeli svoje prihodke v...

9 komentarjev

Apple se je samo v Avstraliji v desetletju izognil davku na devet milijard dobička

Slo-Tech - Avstralski časnik Financial Review je raziskal, koliko dobička je Apple v zadnjem desetletju prekanaliziral iz Avstralije na Irsko in si zaradi ugodnega davčnega režima znižal davčno obveznost. Apple je tako na Irsko v zadnjem desetletju prelil 8,9 milijarde dolarjev, ki bi bili sicer obdavčeni v Avstraliji.

O izogibanju plačila davkov - ki je popolnoma zakonito, čeprav nezaželeno - smo že večkrat obširno pisali. S premeteno strukturo povezanih in odvisnih družb, lahko podjetja prikažejo dobičke v podružnicah, ki poslujejo v davčno zelo ugodnem okolju in tako znižajo efektivno obdavčitev na vsega kakšen odstotek. Tega ne počne le Apple, ampak praktično vse multinacionalke.

Apple je na primer lani v Avstraliji prikazal...

62 komentarjev

RIM in Microsoft partnerja

ComputerWorld - Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je včeraj nekoliko presenetil s svojim nastopom na konferenci BlackBerry World, kjer se je nepričakovano pojavil in naznanil partnerstvo Microsofta in RIM-a. Napovedal je sodelovanje podjetij, ki se bo odražalo na povečani uporabi Microsoftovih storitev v blackberryjih.

Privzeti iskalnik na blackberryjih bo Microsoftov Bing, ki bo takisto nudil podporo z zemljevidi in kartami. To se bo zgodilo že letos poleti, ko bodo vsi novi blackberryji dobili Bing kot prednastavljen iskalnik, kar pa bo seveda po želji moč spremeniti. Podobno bo veljalo za zemljevide in karte.

Analitiki pravijo, da je poteza, dasi nepričakovana, logična. Microsoft se je v bližnji preteklosti sporazumel že z več nekdanjimi hudimi sovražniki (bolje...

22 komentarjev