»

Cryptoparty Slovenija 2020: Zasebnost in razosebljanje

Slo-Tech -

Zasebnost in varnost državljana v informacijski družbi bo tema že šeste Cryptoparty Slovenija konference, ki se bo odvila v ponedeljek, 2.3.2020 ob 18h v Računalniškem muzeju na Celovški 111 (poleg Kino Šiška). Vstop je prost.

Pet predavateljic se bo v svojih predavanjih dotaknilo problema zasebnosti in identitete (Nika Mahnič), težav s tehnologijami prepoznavanja obrazov (Lottle Houwing / Bits of freedom), vedno bolj aktualnega kibernetskega vojskovanja (Kaja Ciglic / Microsoft) , izziva nadzorne oglaševalske industrije (Karolina Iwańska / Panoptykon Foundation) ter poslovne varnostne kulture (Taja Andrej / Lawisec).

Konferenca Cryptoparty Slovenija nastaja v organizaciji zavoda Državljan D in je od leta 2015 ena redkih konferenc, na katerih poglede srečujejo različne interesne skupine, od industrije do nevladnih organizacij in drugih strokovnjakov. "Pomembno se nam zdi, da so konference dejansko stičične točke različnih pogledov in idej, ne pa da na konferencah o zasebnosti in...

3 komentarji

Kataklizme informacijske družbe: Razprava o odgovornosti

Slo-Tech -

Informacijska družba temelji na pretoku podatkov. Nič čudnega ni, da so podatkovne zlorabe vedno bolj pogoste in postajajo del digitalnega vsakdana.

Kaj so vzroki zlorab? Gre tukaj res samo za “močne slabe fante” ali lahko vzroke za kraje osebnih podatkov, nepravilno hrambo in prenos podatkov ter zasebnostne zlorabe iščemo tudi med načrtovalci in vzdrževalci teh sistemov? Kdo bi moral prevzeti več odgovornosti in kdo dela dovolj?

Gosti okrogle mize:

  • Matjaž Drev, državni nadzornik pri informacijskem pooblaščencu
  • Gorazd Božič, vodja SI-CERT
  • Matej Kovačič, IJS

Vidimo se v četrtek, 16.5.2019 ob 18h v Poligonu na Tobačni.

8 komentarjev

Pametna mesta morajo dajati občutek skupnosti

Zavod 14, okrogla miza o pametnih mestih

Slo-Tech - Zavod 14 je v ljubljanskem Poligonu organiziral mednarodno delavnico in okroglo mizo z naslovom "Pametna mesta in skupnosti: korak v bolj uravnotežen in trajnostni regionalni razvoj Evropske unije?", na katerem so sodelovali domači in tuji udeleženci iz poslovne skupnosti, državnih institucij in raziskovalne sfere. Dogodek je bil organiziran v sodelovanju z Evropskim liberalnim forumom (ELF).

Prepoznavanje priložnosti in ključnih funkcij mest in lokalnih skupnosti je pristop, ki omogoča trajnostni razvoj vsake skupnosti in kakovost bivanja ljudi. Kljub temu, da rast prebivalstva in urbanizacija v EU trenutno ne predstavljata večjega problema, se posamezne regije in mesta že zavedajo pomena pametnih rešitev, ki na ekonomski in okoljski ravni izboljšujejo...

5 komentarjev

#socraTECH: Etični razvoj informacijske družbe v Ljubljani

Slo-Tech -

Turneja dogodkov #socraTECH: Etični razovj informacijske družbe se bo v četrtek, 27. 9. 2018 ob 18h ustavila tudi v ljubljanskem Poligonu na Tobačni. Zavod Državljan D z njo poudarja pomen družbeno odgovornega razvoja informacijske družbe, pomen deljene odgovornosti za aktualno stanje in prevzemanje odgovornosti za dobre in slabe strani aktualnega družbeno-gospodarskega sistema.

Na dogodku boste lahko poslušali štiri predavanja, ki se navezujejo na štiri teme, povezane z informacijsko družbo, med drugim tudi o problemu rasističnih algoritmov, nevarnih pametnih mest, pasteh velikega podatkovja in splošnih smernic etičnega razvoja informacijske družbe. Med drugim bodo predavatelji Lenart Kučić, Matjaž Drev in Domen Savič premišljevali o reševanju tehnodeterminističnega pristopa do razvoja storitev in produktov informacijske družbe, regulacijo IOT, ki se povezuje v koncept pametnih mest in regulatornih ukrepov na področju osebnih podatkov.

"Z dogodki opozarjamo na vedno večje...

34 komentarjev

Prihaja Cryptoparty Slovenija 2017

Slo-Tech - Letni dogodek Cryptoparty Slovenija že tretje leto povezuje zainteresirano javnost na področju zasebnega in varnega spletnega komuniciranja. Organizator zavod Državljan D tudi letos pripravlja štiri predavanja s področja informacijske varnosti in zasebnosti ter razpravo o regulaciji informacijske tehnologije. Dogodek se bo odvil v sredo, 1.3.2017 z začetkom ob 18:00 odvijal v ljubljanskem Poligonu, vstopnine ni.

Srečanje je zanimivo za vse, ki jih skrbi zasebnost komunikacije in ki verjamejo, da informacijska dobra niso samo najnovejše naprave in digitalne storitve, temveč se je potrebno nesprestano izpraševati tudi o obrambi pravice do komunikacijske zasebnosti. Srečanje bo otvoril Filip Dobranič iz inštituta Danes je nov dan.

Na srečanju bodo predavali Matej Kovačič iz Inštituta Jožef Štefan, ki bo opozoril na varovanje in prestrezanje komunikacij pametnega telefona, Jelena Burnik iz Urada informacijskega pooblaščenca, ki bo razmišljala o regulaciji sodobnih tehnologij, Alja...

5 komentarjev

Vabilo na mednarodno okroglo mizo: Vizija za evropsko informacijsko družbo

Slo-Tech - Ta četrtek, 9. junija bo ob 17. uri v Kreativnemu centru Poligon mednarodno omizje, ki ga organizira Zavod 14, z naslovom "Vizija za evropsko informacijsko družbo".

Na okrogli mizi bomo zelo odprto spregovorili: Kako digitalno prihodnost vidi država? Kakšna so pravzaprav pričakovanja industrije, uspešnih podjetij in digitalnih domorodcev. Kakšne so izkušnje in smeri premisleka naših evropskih kolegov?

Veliko priložnost v informatizaciji in industriji 4.0 vidi tudi Slovenija, ki ob usklajenem naporu industrije in države postaja vedno bolj prepoznavna kot referenčna država za inovativno uporabo novih digitalnih tehnologij in storitev. Država je v zadnjem letu premaknila kar nekaj pomembnih mejnikov. Tako Državni računalniški oblak že zagotavlja prepotrebno infrastrukturo ministrstvom, sprejete pa so bile tudi tri strategije s področja razvoja informacijske družbe. Delež večjih in manjših slovenskih podjetij s področja digitalnih tehnologij in storitev, ki se na trgu pridružujejo...

1 komentar

Informacijska družba v Sloveniji: Včeraj, danes, jutri

Slo-Tech - 17. maj vsako leto obeležimo kot Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe in zaznamuje obletnico podpisa prve Mednarodne telegrafske konvencije iz leta 1865, ki je bila podlaga za oblikovanje današnje Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) – specializirane agencije OZN za področje elektronskih komunikacij in informacijske družbe.


V Poligonu na Tobačni se bomo 17. 5. 2016 ob 18h z Alešem Špetičem, Dušanom Cafom, Gorazdom Božičem ter Marjanom Turkom pogovarjali o aktualni situaciji informacijske družbe v Sloveniji in razmišljali o prihodnosti. Kako na razvoj informacijske družbe vplivajo svetovni trendi in kako lokalna politična situacija, kaj počnejo inštitucije in kaj zasebni sektor? Več informacij

Po okrogli mizi vas vabimo še na poslovilno druženje ob zaključku mandata glasnika digitalnih tehnologij RS, kje bomo nadaljevali debato o...

0 komentarjev

Predavanje: Kultura elektronske pošte

Slo-Tech - Novo predavanje v Kiberpipi. Tokrat je v torek 18. novembra ob 18:00 na vrsti predavanje Domna Saviča z naslovom Kultura elektronske pošte.

V informacijski družbi se hitrost misli meri s kliki. Komunikacija poteka po spletu in elektronska pošta je postala glavni nosilec sporočil. Svoboda govora in misli je na spletu dobila novo dimenzijo. Vendar pa s svobodo pridejo pasti nereda. S hitrostjo...nesreče zaradi neprilagojenosti.

Kultura elektronske pošte skuša na uporabniku prijazen in nevsiljiv način pokazati pravo pot in ga nanjo tudi usmeriti. S pregledom skozi zgodovino in s praktičnimi primeri opozori na prve znake kaosa in ponudi rešitev znotraj sistema praktičnosti. Kultura elektronske pošte se v prenovljeni obliki po več kot dveh letih vrača na mesto zločina.

Predavanje namenjeno tudi tistim, ki mislijo, da o internetu vedo že vse. Poudarek je na e-pošti kot sredstvu medsebojne komunikacije in kako iz njega lahko potegnemo maksimum za pošiljatelja in prejemnika.

0 komentarjev