»

EU: Apple sme prevzeti Shazam

vir: Wikipedia
Evropska komisija - Po skoraj pol leta preučevanja ali sme Apple prevzeti popularno aplikacijo za prepoznavanje skladb, so bruseljski regulatorji vendarle razsodili, da združitev ne bo prinesla Applu kake odločilne prednosti pred tekmeci, denimo Spotifayem, in tako bistveno vplivala na konkurenco. Apple in Shazam sicer že leta dobro sodelujeta, zlasti od leta 2014, ko so Shazamovo tehnologijo prepoznavanja glasbe vgradili tudi v Applovo pomočnico Siri. Da se podjetji združujeta, so objavili že lani decembra, Apple pa je za prevzem plačal 400 milijonov ameriških dolarjev.

Evropska komisija (EK) se je pri odločitvi osredotočila zlasti na področje podatkov, kar ni ravno praksa pri konkurenčnih presojah združitev, saj se običajno tehta ali bo sklenjeni posel lahko kako vplival na ceno izdelka za običajnega potrošnika. Kot v tem primeru pravijo predstavniki EK, morajo v takih primerih preveriti...

5 komentarjev

Apple kupil Shazam

Slo-Tech - Apple je kupil podjetje Shazam, so sporočili iz Cupertina. Za Shazam, ki je najbolj znan po aplikaciji za identifikacijo predvajanih skladb, je Apple po poročanju Recode odštel 400 milijonov dolarjev. To je občutno manj od vrednotenj Shazama v zadnjem krogu zbiranja kapitala predlani, ki so se gibala okrog milijarde dolarjev. Kljub temu je to eden večjih Applovih prevzemov, ki sicer raje kupuje manjša zagonska podjetja čisto na začetku poti.

Nekaj večjih izjem so bila podjetja AuthenTec (Touch ID), PrimeSense (prepoznavanje obrazov) in pa seveda NeXT davnega leta 1996, ki je v podjetje vrnil Steva Jobsa. Še vedno pa ostaja največji nakup prevzem Beatsa leta 2014, iz katerega je zrasel Apple Music. Shazam je že sedaj integriran v Apple Music in Siri, da lahko...

19 komentarjev

Izšel Applov iOS 10

Slo-Tech - Apple je po pričakovanjih danes izdal novo verzijo svojega mobilnega operacijskega sistema iOS 10, ki je brezplačno na voljo za vse lastnike iPhonov 5, iPod touch 6. generacije, iPad mini 2, iPad 4. generacije ter vseh novejših. Z malo predrznosti smemo zapisati, da z iOS 10 lastniki starejših iPhonov dobijo nov telefon, le da jim bo priključek za slušalke ostal. Novosti namreč ni malo.

O iOS 10 smo se na dolgo in široko razpisali že junija, ko ga je Apple na WWDC uradno napovedal. Gre za eno največjih nadgradenj iOS doslej, zato si še enkrat poglejmo, kaj je tako revolucionarnega. Kot je danes običaj, je revolucionarno predvsem pakiranje, saj iOS prinaša same že videne stvari, ki pa jih doslej v tej kombinaciji in na mobilnih napravah nismo imeli. Digitalna...

99 komentarjev

Siri bi nadomestila tajnico

Slo-Tech - Ker Applova digitalna pomočnica Siri že dobro razume govorjeno besedo in se je z njo mogoče pogovarjati, je logično nadaljevanje njena uporaba kot telefonska tajnica. V Evropi so avtomatične tajnice sicer manj priljubljene, v ZDA pa zlasti pri starejši generaciji še vedno precej. Glavni problem so nasprotujoče želje kličočega in klicanega. Medtem ko je sporočilo lažje in hitreje narekovati, ga je prebrati enostavneje in hitreje kakor poslušati. In tu želi Apple vskočiti s Siri.

Business Insider piše
, da Apple preizkuša možnost, da bi se Siri oglasila, ko se uporabnik ne bi mogel, potem pa bi...

26 komentarjev

App Store zabeležil 10 milijard prenosov

Slo-Tech - Apple je z današnjim prenosom 10-miljardte aplikacije s svojega App Stora ugasnil števec, ki je sešteval število prenosov ter se na uradni strani obenem zahvalil vsem uporabnikom, ki so kdaj namestili katerokoli izmed aplikacij, pa naj bo to plačljiva oz. brezplačna. Ime zmagovalca, ki je namestil 10-miljardto aplikacijo oz. v pravem trenutku poslal obrazec za sodelovanje v nagradni igri in ki bo dobil darilni bon v vrednosti 10.000 ameriških dolarjev za glasbeno trgovino iTunes, še ni znano, a naj bi se to spremenilo že v nekaj dneh.

V pripravah za dosego tega mejnika so pred nekaj dnevi pri Applu objavili najbolj popularne aplikacije v celotni zgodovini trgovine. Med plačljivimi aplikacijami za iPhone oz. iPod Touch so v zmagovalni deseterici daleč...

1 komentar

Applovi novi MacBooki iz enega kosa aluminija?

Enodelna aluminijasta ohišja novih prenosnih jabolčnikov?

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Predstavitev novih Applovih prenosnikov 14. oktobra se nezadržno približuje, kar sproža mnogo ugibanj o njihovi novi zasnovi, ki so večinoma le pobožne želje zvestih uporabnikov. V takšnih časih se je mogoče zanesti le na preverjene vire, ki imajo za seboj že dolg seznam uresničenih napovedi.
Ob upoštevanju slednjega je napoved Setha Weintrauba s strani 9to5Mac, kjer so doslej pravilno napovedali že več iZdelkov, kot so prihod aluminijastih iMacov, iPodov Touch, prenovljenih Nanov ter MacBooka Air, za vse nestrpno čakajoče še toliko bolj obetavna.

Po njihovem poročanju naj bi Apple za izdelavo nove serije MacBookov ali vsaj v bližnji prihodnosti začel s povsem novim proizvodnim procesom, največjo Applovo inovacijo v...

63 komentarjev

Microsoftov odgovor Applu. In HP-ju.

Google News - Že ta teden naj bi Microsoft ponudil storitev MSN Music, ki se bo iz oči v oči spopadla z Applovim iTunesom, spletno trgovino digitalne glasbe. V četrtek naj bi izšla nova beta-različica predvajalnika Windows Media Player 10 in z njo naj bi se odprla tudi trgovina glasbe, prav tako v stadiju beta.

V izčrpnem članku na ZDNet napovedujejo, da bo cena posamezne skladbe 99 centov, torej enaka kot pri konkurentu. Zaradi zapisa glasbenih datotek pa naj bi bil MSN Music velikega strateškega pomena za Microsoftov operacijski sistem Windows. Zapis Windows Media, ki ga bo Redmondski velikan razširjal preko spletne trgovine, bo verjetno pripomogel k še večji krepitvi deleža sistema Windows na trgu.

Seveda pa tudi Apple ne bo sedel križem rok. Velikansko začetno prednost pred tekmecem so si že priigrali, k čemur je v veliki meri pripomogel predvajalnik iPod. Slednjega pa je zdaj "posvojil" HP, ki ga bo pod svojo blagovno znamko prodajal od septembra naprej. iPodi s spremenjenim ohišjem bodo...

10 komentarjev