»

Saga o poškodbi ISS se nadaljuje

Kommersant - Zgodba o tem, kako je v plašču orbitalnega modula vesoljskega vozila Sojuz MS-09 nastala luknjica premera 2 mm, zaradi katere je 30. avgusta v Mednarodni vesoljski postaji (ISS) rahlo upadel tlak, dobiva novo razlago, s tem pa tudi povsem nov zaplet.

Ruski časnik Kommersant se namreč sklicuje na dobro obveščene vire pri ruski vesoljski agenciji Roskosmos, ki trdijo, da so luknjo zvrtali ameriški astronavti in sicer z namenom, da bi se lahko predčasno vrnili domov. Eden od njih naj bi namreč resneje zbolel in preostali del ameriške posadke naj bi mu želel omogočiti popolno zdravstveno oskrbo na zemlji. Del Sojuza, v katerem se nahaja poškodba, pa bi med vračanjem na zemljo takointako zgorel v atmosferi.

Teorija je...

26 komentarjev

Roskosmos: luknjo v ISS je napravil vrtalnik!

Ria Novosti - Pred tednom dni smo poročali o incidentu, ki se je odvil na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Zaradi luknjice premera 2 mm v orbitalnem modulu vesoljskega vozila Soyuz MS-09 - to je trenutno pritrjeno na ISS - je v postaji ponoči upadel tlak. Luknjo je posadka pozneje uspešno zamašila in zdelo se je, da je drame konec.

Sprva so namreč domnevali, da je luknjo povzročil kak vesoljski drobec, a sveže informacije, ki prihajajo iz ruske vesoljske agencije Roskosmos kažejo, da je bila zadaj očitno človeška malomarnost. Direktor Dmitrij Rogozin, ki so ga na čelo agencije postavili prav zato, da bi v njej napravil red, je namreč prek državne tiskovne agencije sporočil, da so iskanje krivca že uspeli zožiti na tehnološko...

27 komentarjev

Vesoljski drobir naluknjal Mednarodno vesoljsko postajo

vir: NASA
NASA - V noči s srede na četrtek je bilo na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) precej napeto. Medtem, ko je šestčlanska posadka trenutno 56. ekspedicije še spala, so kontrolorji na zemlji zaznali manjši padec pritiska, ki pa ni bil tolikšen, da bi kozmonavte vrgli iz sladkega sna. Zjutraj pa so skupaj z obema kontrolnima centroma v Houstonu in Moskvi začeli iskati vzrok za incident in ga kmalu odkrili. Šlo je za luknjo premera približno 2 mm, v vrhnjem delu plašča vesoljskega vozila Sojuz MS-09, ki je trenutno pritrjeno na modul Rassvet na ruskem delu postaje. Sojuz je sicer na ISS junija pripeljal zadnje tri člane trenutne posadke in se po končani nalogi ne bo vrnil na zemljo.

Če ste si ogledali film Gravity, v katerem vesoljski drobci dobesedno prerešetajo vesoljsko...

43 komentarjev

Rusija bo leta 2013 nadaljevala vesoljski turizem

PhysOrg.com - Od leta 2013 bo zopet mogoče z Rusi potovati v vesolje in na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) kot turist na Sojuzu, so povedali v ameriškem podjetju Space Adventures. Sklenili so namreč dogovor z Rusko vesoljsko agencijo in podjetjem Energia, ki dizajnira kapsule Sojuz, da bodo vnovič začeli ponujati komercialne polete v vesolje. Leta 2013 bo prostor za tri turiste, kasneje pa naj bi letno v vesolje poletelo kakšnih pet kapsul.

Space Adventures je edino podjetje, ki je doslej ponujalo vesoljski turizem. Prvi turist je bil leta 2001 Denis Tito, do leta 2009 pa mu jih je sledilo še šest. Zadnji je bil oktobra 2009 Kanadčan Guy Laliberte, nato pa je nastopil premor. Ker bo Rusija leta 2013 povečala proizvodnjo kapsul...

6 komentarjev

Rusi nameravajo graditi komercialno vesoljsko postajo

Discovery News - Komercialni poleti v vesolje so že stalnica, zato Rusi že razmišljajo korak dlje. RSC Energia, ki je dizajniral in izdeloval ruske module za Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kani skupaj z novoustanovljenim podjetjem Orbital Technologies zgraditi vozlišče, ki ga bodo utirili v orbito okoli Zemlje in poimenovali Komercialna vesoljska postaja (CSS). To je tudi bistvena razlika v primerjavi z ISS, saj CSS ne bodo sestavljali v vesolju, marveč bo potoval tja v enem kosu. Med poleti bo CSS brez stalne posadke, naj pa bi imela tudi nekaj odsekov za znanstvene eksperimente. Ker bo v isti orbiti kot ISS, bosta ena drugi služili kot varno pribežališče v primeru katastrofe.

Postajo s sedmimi ležišči...

8 komentarjev

ISS bo dobila dodaten laboratorij

Raffaello

vir: NASA
NASA - Mednarodna vesoljska postaja (ISS) bo še nekoliko zrasla, poroča International Space Fellowship. Tako kaže dogovarjanje med NASO in Italijansko vesoljsko agencijo (ASI), ki sta bojda povsem blizu končnega dogovora o pripojitvi novega laboratorija k ISS. Zadnja misija space shuttlov na ISS bo STS-133 septembra 2010 prepeljala modificiran večnamenski logistični modul Raffaello, ki ga oblikuje in gradi Italija. Modul ima 16 omar za 9.400 kg opreme, ki se lahko uporabijo za izvajanje eksperimentov. ASI bo plačala 22 milijonov evrov za nadgradnjo modula, v zameno pa bodo dobili mesto na treh kratkih vzdrževalnih misijah ISS in treh polletnih odpravah.

2 komentarja

Turisti v vesolju leta 2005

Space -

Če se želite dopust preživeti nekoliko bolj ekstravagantno, so vam misli gotovo kdaj ušle tudi na možnost preživljanja oddiha v vesolju. Mir, tišina, dobesedno nič dela (nična težnost); kaj bi si še želeli?

Tisti, ki se prištevate med premožnejše na tem planetu in se s to mislijo resno spogledujete, počakajte do leta 2005 in vaše sanje se utegnejo uresničiti. V Explorers Clubu, New York so namreč danes objavili vest, da so ameriški Space Adventures, ruska RSC Energia in Ruska vesoljska agencija podpisali dogovor, da bodo z letom 2005 pričeli z vesoljskim turizmom.

Vsi, ki bi se želeli podati...

13 komentarjev