»

Intel pripravlja Ultrabooke

Asus UX 21 - prvi Ultrabook

vir: AnandTech
AnandTech - Angleški jezik se je v preteklih nekaj letih dodobra obogatil z izrazi, ki poimenujejo različne prenosne računalnike. Skupni imenovalec vseh je nedvomno notebook, ki dandanes predstavlja običajen prenosnik, velik okrog 15 palcev (+/- ~2 palca), trenutno z dvojedrnim procesorjem, okrog 500 GB trdega diska, večinoma v mehanski izvedbi, z okrog 4 GB pomnilnika, itd. Pred leti je Asus s pomočjo Intela, ki je predstavil procesorje Atom, pokazal poceni in majhne prenosnike, ki so jih ljudje poimenovali netbooki. A Atom se je izkazal za bistveno prešibak procesor, ko so uporabniki želeli na prenosniku izvesti zahtevnejša opravila. Posledično je na trg prišel nov izraz, notbook, s katerim so novinarji začeli označevati nekoliko zmogljivejše...

10 komentarjev

AMD najavil Fusion: CPU+GPU

AnandTech - Prav te dni, ko se končuje AMD-jev prevzem kandaskega ATi-ja, je AMD-jev PR oddelek obelodanil smele načrte okrog združitev grafičnega in centralnega procesorja. Združitev bo na voljo v vseh segmentih ponudbe, torej vse od ročnih, mobilnih, namiznih in strežniških naprav. Zaenkrat se ugiba, AMD je še zelo skop z informacijami, o tem, da naj bi pri štirijedrnih procesorjih bilo eno jedro dejansko GPU.

Če nekateri bralci mislijo, da bodo jedli enako slab golaž, kot ga je večina (odličen FPS naslov pri 20 sličicah na sekundo, na 800x600;) potrošnikov, AMD zatrjuje, da bodo še naprej podpirali rešitve za entuziaste, ki temeljijo na PCIe utoru.

Prve primerke bomo naj bi po nekaterih napovedih dobili v letu 2008.

Pričakujem, da v spodnjem grafičnem razredu ne bo več neslanih šal s čudaškimi označbami, ki so namenjene zgolj in samo temu, da zmedejo ubogega potrošnika (še pomnite GeF 4 MX?).

In spet je pred nami pomembna prelomnica.

28 komentarjev

Thorton - novi AMD procesor?

Digit Life - Po poročanju nekaterih internetnih strani naj bi AMD izdelal novi procesor, ki naj bi bil okrnjeni brat novih AMD-jevih paradnih konjev -- procesorjev Barton. Thorthon, kot naj bi se ta imenoval, naj bi imel 333 MHz FSB, 256 KB L2 predpomnilnika, izdelan pa bi naj bil v 0,13-mikronski tehnologiji. Thorton naj bi se pojavil nekje v sredini letošnjega leta.

Več informacij o samem procesorju najdete na Digit-life.com. Poglejte si oglejte še sliko AMD-jevih načrtov o izdelavi procesorjev za prihodnje.

4 komentarji

Kateri Intelovi procesorji se nam obetajo v prihodnosti?

The inquirer - Intel je s svojimi 0.13 mikronskimi Pentiumi4 obetal veliko, vendar pa se je izkazalo da še vedno ne more občutno preseči AMD-jeve ponudbe, ki skuša ponuditi še zadnje procesorje na 0.18 mikronski tehnologiji. Kljub vsemu pa so Pentiumi4 še vedno procesorji z največjim frekvenčnim potencialom, saj jih lahko Intel navije do onemoglosti. Tako se je pred kratkim izvedelo, da se nam iz dneva v dan vse bolj bliža predstavitev 3 GHz različice. Na žalost bo le-ta na voljo šele v začetku prihodnjega leta, vendar pa bomo do tedaj že lahko brali teste vmesnih različic. Vse vmesne različice bodo delovale s pomočjo 533 MHz vodila, pojavljati pa se bodo pričele predvidoma že v drugi četrtini, ko bosta na voljo primerka, ki bosta tekla na frekvencah 2.26 in 2.4 GHz. Predstavljanje novih različic bo prisotno tudi v četrti četrtini, ko bodo izšli procesorji s frekvencami 2.80, 2.66 in 2.60 GHz. Za dodatno razburjenje pa bo gotovo poskrbela tudi tretja četrtina.
Za vse tiste, ki si ne morete...

3 komentarji

Prvi Northwoodi že v trgovinah

X-Bit Labs - Intel je predčasno poslal v trgovine svoje najnovejše procesorje Pentium4, ki bazirajo na 0.13 mikronskem jedru Northwood in se lahko pohvalijo s kar 512 kB L2 predpomnilnika. Procesorji so se najprej pojavili na Japonskem, kjer so na voljo v OEM in BOX različicah. Cena 2.2 GHz Northwooda na Japonskem niha od 606 do 674 dolarjev. Čeprav so na Japonskem vse stvari dražje, ne smemo spregledati dejstva, da Intelu zopet ni uspelo narediti procesorja za množice, saj bodo Northwoodi dragi. No, še dobro, da imamo AMD.

3 komentarji

Intel izdal cene procesorjev za leto 2002

X-Bit Labs - Leto 2002 se nezadržno bliža in pri Intelu so bili prisiljeni, da predstavijo svoje cene za prihajajoče leto. Cene imate spisane na X-bit labsih, zato jih ne bom prepisoval. Pokomentiral bom samo najnovejši Intelov Northwood, ki se ponaša s kar 512 KB predpomnilnikom in začetno frekvenco 2.2 GHz. Intel je nanj izjemno ponosen, ker trenutno nažene vse konkurenčen procesorje, poleg vsega pa se zaradi 0.13 mikronske tehnologije še izjemno dobro navija. Sicer razlika med najhitrejšimi Athloni in 2.2 GHz Northwoodom ni ravno velika, ampak naj bo. To je ena stran medalje. Druga stran pa ni prav nič razveseljujoča, saj Intelov rekorder stane kar 562 $, ali 130 000 SIT, kar je veliko. Cene pa ne moremo zanemariti tudi zaradi preprostega dejstva, da si za ta denar lahko privoščimo najhitrejši AMD-jev Athlon, vsaj 256 MB kvalitetnega DDR SDRAM pomnilnika in še matično ploščo. Hja, če bo Intel hotel popolnoma zavladati nad tržiščem, bo moral kar krepko spustiti ceno. Vendar pa ima Intel tukaj...

0 komentarjev

Trije novi Celeroni v januarju

X-Bit Labs - Kot smo že omenili prej, bo Intel v januarju izdal Celerona s hitrostim 1GHz in 1.1GHz. Oba procesorja bosta zasnovana na najnovejšem Tualatin/256 jedru in bosta zamenjala stare primerke na jedru Coppermine/128. Novi procesorji bodo ob nespremenjeni ceni v primerjavi s starejšimi bratci vsebovali kar dvakrat večji predpomnilnik, vodilo pa bo še vedno delovalo le s 100 MHz. Poleg prvih dveh, pa nas v januarju čaka še 1.3 GHz različica, ki se bo ponašala z enakimi lastnostmi, kot prva dva primerka. Poleg večje zmogljivosti, pa jedro Tualatin prinaša še 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave, kar pomeni, da se bodo novi Celeroni zapet navijali do nezavesti. Še cene: Celeron 1.0AGHz $74, Celeron 1.1AGHz $89, Celeron 1.2GHz $104 in Celeron 1.3GHz $125. Vse cene veljajo za naročila po 1000 kosov.

4 komentarji

Banias živi!

The inquirer - O Intelovemu ultra tajnemu projektu kodno imenovanem Banias je spet ušlo nekaj informacij. Izvedelo se je, da na projektu delata dve ekipi, kar pomeni, da bomo v prihodnje lahko videli najmanj dve različici tega procesorja. Intelova strategija pravi, da bodo poizkušali narediti procesor, ki bo porabil malo energije in bo zato kot nalašč za tako imenovani "server blade" trg, za katerega Intelovci menijo, da bo postal v prihodnje vse bolj popularen. Zanimivost: na projektu Banias delajo tudi inženirji, ki so razvijali procesor Timna (Intel je razvoj na temu procesorju ustavil).

0 komentarjev

Northwood zamuja

X-Bit Labs - Če ste že naredili križ čez AMD in začeli častiti Intel, ki naj bi s svojim Northwoodom (Pentium4 v 0.13 mikronski tehnologiji z bakrenimi povezavami in 512 KB velikim predpomnilnikom) "pregazil" konkurenco po dolgem in počez, se kar pomirite, saj Northwooda še ne bomo videli tako kmalu, ker ima Intel manjše probleme. Zaradi problemov, so se Intelovci odločili, da bodo predstavitev procesorja prestavili na januar 2002. S to odločitvijo so dali AMD-ju priložnost, da začne še hujši prodor s svojimi Palomini, ki bodo po nekaterih podatkih dosegli hitrosti do 1.8 GHz. Intel pa bo svojo pravo ofenzivo začel takoj januarja, vendar pa ta njegova ofenziva najverjetneje ne bo prišla toliko do izraza, saj AMD ravno za začetek leta 2002 načrtuje prodor z 0.13 mikronskimi Athloni (če bo šlo vse po načrtih). Ampak pustimo AMD-jeve načrte za kakšno drugo novico. Trenutno nas zanima, kaj Intel pripravlja za prihodnje leto:
 • V prvi četrtini prihodnjega leta namerava Intel na trg prodreti s svojimi...

2 komentarja

1.2GHz Celeron

več strani - V 4/4 leta namerava Intel izdati dotični procesor v 0.13 mikronski tehnologiji. Glede na to, da verjetno letos ne bomo videli Duron procesorjev pri tej frekvenci, bo Intel dobil zopet prednost v tej kategoriji. Sicer so AMD procesorji hitrejši pri isti frekvenci, vendar pa je AMD šele v kratkem prešel iz 0.18 mikronske na 0.13 mikronsko tehniko izdelave. S pomočjo 1.2GHz Celerona in mobilnega Tualatina bo tako Intel poskušal izriniti AMDja iz low-price ter mobilnega tržišča. Prav tako pa Intel napada Athlon procesorje z drastičnimi znižanji P4 procesorjev. Ali mu bo uspelo?

6 komentarjev

AMD vs. Intel - Duron proti "zelenjavi" :)

The inquirer - Izgleda, da je Intel kar malce pozabil na trg cenejših procesorjev. To ga utegne kar drago stati, saj s svojimi Celeroni ali Celery-ji (zelena - sorodnik peteršilja ), kakor smo jim včasih ljubkovalno pravili, ne premore nobenega odgovora na AMD-jevo pošast, ki sliši na ime Duron in bo v kratkem delovala s frekvenco 1 GHz. Intel se je sicer zganil in pripravlja odgovor, vendar bo nove Celerone predstavil s kar lepo zamudo; 950 MHz različica je napovedana šele za Q4, 1 GHz Celerona pa naj bi videli v Q1 2002. The Inquirer trdi, da bomo 1 GHz različico videli šele v Q2 2002. Slabo. Kaj je Intela prisililo k tako velikim zamudam? Najverjetnejši razlog za to je ta, da bo Intel naslednje Celerone proizvajal v 0.13 mikronski tehnologiji. Do takrat pa živel AMD . Klik za novico.

0 komentarjev

Za vse Intelaše

X-Bit Labs - Xbit-labovci so sestavili kratek pregled Intelovih načrtov za bližnjo prihodnost. Saj vem, da ste že vsi siti raznih napovedi in načrtov, toda po zmedi, ki jo je prinesel Computex, je lepo stvari strniti v pregledno obliko:

Pentium 4:
 • Julija bosta izšla 1.6 in 1.8 GHz čipa (0.18 mikronsko Willamette jedro),
 • Septembra bomo videli 1.9 in 2.0 GHz procesorje (Willamette, 0.18 mikronov),
 • V zadnjem četrtletju (verjetno oktober ali november) pridejo prvi primerki 0.13 mikronskih Northwoodov: 2 in 2.2 GHz (512 KB L2 predpomnilnika),
 • Drugo četrtletje 2002 pride 2.4 GHz Northwood
Pentium III:
 • Trenutno v prodaji ali do konca junija: 900 kHz, 1 GHz, 1.1 GHz, 1.13 GHz čipi (0.18 mikronski Coppermine),
 • Sredi julija pridejo 1.13 GHz in 1.2 GHz Tualatini (0.13 mikronov, 256 KB L2 predpomnilnika)
 • Drugih desktop Pentiumov III ne bo...
Celeron:
 • Tretje četrtletje: 900 MHz čip na Coppermine jedru s 128 KB L2 predpomnilnika,
 • Zadnje četrtletje 950 MHz Celeron s Coppermine jedrom,
 • Prvo četrtletje 2002: 1 GHz...

6 komentarjev