»

Mladoletni Avstralec vdrl v Applov mainframe

Pixabay

The Age - Avstralski mediji poročajo o šestnajstletnem dijaku, ki je uspešno vdrl v Applov osrednji računalnik in si od tam prenesel 90 GB varnostno občutljivih datotek. Mladenič je v sistem vdrl večkrat, dokler niso nepooblaščenega dostopa zaznali tudi v podjetju in o tem obvestili FBI. Ta je nato alarmiral avstralsko policijo, ki je opravila hišno preiskavo in pri fantu našla in zasegla dva prenosnika, katerih serijski številki sta se ujemali s tistima, ki sta dostopali do Applovega notranjega sistema. Policija je našla tudi kup programskih pripomočkov za vdiranje, ki so bili skupaj z navodili spravljeni v mapi, poimenovani hacky hack hack.

Mladenič je te dni pred sodiščem že priznal svojo krivdo,...

24 komentarjev

V Avstriji aretirali 15-letnika, ki je napadel strani več sto podjetij

Primer iznakažene spletne strani

ZDNet - Avstrijska policija in specialna enota C4 (Cyber-Crime-Competence-Center) sta se letos od januarja ukvarjali z iskanjem hekerske združbe (tako so vsaj mislili), ki je v treh mesecih vdrla v računalniške sisteme 259 podjetij, iznakazila njihove spletne strani in ukradla zaupne podatke ter jih objavila na spletu. Policiji so puščali izzivalne komentarje, ki so jih podpisovali z ACKI3STX. Po večmesečni preiskavi se je napadalcem zalomilo, saj so pustili dovolj informacij, da je policija pridobila IP-naslov in na podlagi sodne odredbe dobila domači naslov. Ugotovili so, da je vse napade izvedel 15-letni osnovnošolec.

Kot piše avstrijski časnik Kurier, je mladenič vsak dan v povprečju napadel tri podjetja (večina je bila tujih, le 30 pa avstrijskih). Zapisali so,...

16 komentarjev

V Veliki Britaniji peterica aretirana zaradi e-napadov v podporo Wikileaksu

vir: BBC
BBC - Britanska policija je danes aretirala pet ljudi, ki so osumljeni sodelovanja v internetnih napadih na spletne strani (DoS attack) v podporo Wikileaksu, ki jih je koordinirala skupina Anonymous. Sredi decembra so na Nizozemskem priprli 16-letnega mladeniča, ki je bil prav tako povezan z istimi napadi.

Današnje hišne preiskave in aretacije v grofijah West Midlands, Northhamptonshire, Hertfordshire, Surrey in Večji London je policija izvedla ob sedmi uri zjutraj po lokalnem času na podlagi zakona Computer Misuse Act. Dva izmed aretiranih sta mladoletna (15- in 16-letnik), medtem ko so ostali trije stari 19, 20 in 26 let. Če bodo obtoženi in spoznani za krive, jim grozijo kazni do 10 let...

12 komentarjev

Tudi Avstralci preiskujejo Googlovo prisluškovanje

Slashdot - Googlova eskapada z nelegalnim zbiranjem podatkov z nezaščitenih brezžičnih omrežij, zaradi katere se je moral Google opravičiti in zbrane podatke posredovati Nemčiji, Franciji in Španiji, ne bo šla mimo neopažena. Oglasili so se namreč tudi v Avstraliji, kjer bo zvezna policija preiskala, ali je Google kršil njihov Zakon o prestrezanju telekomunikacij.

Avstralska zvezna vlada je naročila avstralski zvezni policiji, da razišče očitane kršitve zasebnosti, ki naj bi jih zagrešil Google. Avstralski minister za telekomunikacije Stephen Conroy je Googlovo ravnanje pretekli mesec označil kot "ostudno" in kot "največjo kršitev pravice do zasebnosti v zgodovini". Zvezni tožilec Robert McClelland je prejel več pritožb, zato je policijo zaprosil za preiskavo. Kot je dejal, izida preiskave ne želi vnaprej napovedovati, a je po njegovem mnenju šlo za kršitve večjega dela Zakona o prestrezanju telekomunikacij.

7 komentarjev

Hekerji vrnili policiji milo za drago

The Age - Avstralska zvezna policija je prejšnjo sredo izvedla preiskavo stanovanja v Brightonu v Melbournu, ki je bilo povezano z administratorjem podzemnega hekerskega foruma r00t-y0u.org, ki je imel približno 5000 članov. Nato je policija prevzela nadzor nad forumom in ga začela uporabljati kot past za zbiranje dokazov in lovljenje članov. Tako so v oddaji Four Corners na avstralski televiziji samozavestno zatrdili, da lahko takšne skrivne operacije zlahka vodijo. Pri tem pa niso vedeli, da so jih hekerji že pred tem premodrili.

Hekerji, ki so za izvedbo hišne preiskave vedeli, so bili sumničavi, medtem ko so se policisti na forum prijavljali z administratorskim računom. Zato je neki heker vdrl v policijski računalniški sistem in, kot je povedal neimenovani vir, dostopal do policijskih dokazov in občutljivih informacij o sistemih zvezne policije, denimo njenih IP-številkah. Hekerja naj bi podžgalo obvestilo na zaseženem forumu, da se vsi IP-naslovi beležijo in nekatere nove aretacije.

V...

19 komentarjev