»

Intel in AMD vsak s svojo ranljivostjo

Slo-Tech - Strokovnjaki za varnost ta teden poročajo o dveh ranljivostih, ki sta prizadeli Intelove oziroma AMD-jeve procesorje. V podrobnostih se razlikujeta, širša slika pa je pri obeh enaka. Spet gre za špekulativno izvajanje ukazov, kar sta prvikrat problematizirala hrošča Spectre in Meltdown, zaradi česar lahko programi v procesorju vidijo več, kot imajo pravic. Intel in AMD sta že objavila popravke za hrošča.

Intelov hrošč se imenuje Downfall (CVE-2022-40982) in ga najdemo v procesorjih od 6. do 11. generacije, medtem ko so novejši procesorji 12. in 13. generacije (Alder Lake, Raptor Lake) zaščiteni. Prav tako ni nevarnosti za res stare procesorje, denimo cenejše Atome, Pentiume in Celerone (Apollo Lake, Jasper Lake, Gemini Lake, Haswell, Broadwell). Procesorji, ki pa so prizadeti, imajo kar resne posledice. Popravek sicer obstaja, a hitrost izvajanja ukazov Gather AVX2/AVX-512 zniža za kar 50 odstotkov. Mikrokodo s popravkom lahko naložimo s firmwarom ali neposredno v operacijskem sistemu. Daniel Moghimi iz Googla, ki je ranljivost odkril, pojasnjuje, da njena izraba ni težavna in da mu je uspelo v dveh tednih napisati delujoč prototip. Z njim je na primer možno ukrasti 256-bitni ključ AES ali brati podatke iz Linuxovega jedra,...

9 komentarjev

Nova kombinacija ranljivosti zopet omogočala krajo Tesel

Woutersova napadalna oprema

ZDNet - Belgijski varnostni raziskovalci z univerze KU Leuven so še tretje leto zapored uspeli z nekaj domiselnega hekanja odpeljati z dovoza Teslo, ki ni bila njihova. Podjetje naj bi softverski luknji prejšnji teden že pokrpalo.

Belgijska raziskovalna skupina COSIC (Computer Security and Industrial Cryptography) s Katoliške univerze v Leuvnu, zbrana okoli Lennerta Woutersa, je Teslinim informacijskim inženirjem že presneto dobro znana, kajti predlani in lani je z domiselnimi triki že dvakrat strla varnostno lupino sistema za odklepanje njihovih avtomobilov na daljavo. Leto je zopet naokoli - in čas je za nove vragolije Woutersa & Co. Tokrat je bila na udaru Tesla X, postopek pa bržkone najbolj navdušujoč doslej. Belgijci so namreč izrabili dve programski ranljivosti, s katerima so prišli z eno skozi avtomobilska vrata, z drugo pa še do zagona motorja. Podvig so opravili z opremo, ki stane nekaj sto evrov, vzel pa jim je celokupno okoli pet minut.



Prva luknja je tičala v sistemu...

13 komentarjev

Nov napad na Intelove procesorje izrablja spreminjanje napetosti

Ars Technica - Raziskovalci z več evropskih univerz so razvili napad Plundervolt, ki s spreminjanjem voltaže skozi sistem za navijanje Intelovih procesorjev doseže, da ti izdajo skrivnosti, ki se obdelujejo v njihovem zavarovanem odseku SGX.

Intel's Software Guard eXtensions (SGX) je set inštrukcij, s katerim je mogoče oblikovati varno enklavo v okviru procesorjevega pomnilnika, kamor lahko odložimo obdelavo posebej občutljivih podatkov, na primer šifrirnih ključev. Od okolice je ločena tako fizično, kakor programsko - s šifriranjem - zato naj druge aplikacije tja ne bi imele dostopa. Vsaj v teoriji, saj smo v začetku tega leta že lahko videli prvo zlo kodo, ki je napadala SGX. Sedaj pa so raziskovalci z univerz v Birminghamu, Leuvenu in Gradcu razvili razmeroma kompakten napad, spretno poimenovan Plundervolt, ki je zmožen iz SGXa pridobiti šifrirne ključe in tudi drugače motiti njegovo delovanje.

Posebno zanimiva je njegova premisa. Medtem ko pretekli razvpiti napadi na strojni ravni, kot so

33 komentarjev

Microsoft s proizvajalci razvija kriptografsko varne čipe

Microsoft - Virusi so v zadnjih letih postali bolj dodelani in se skrivajo že v firmware, od koder jih je izjemno težko odstraniti, saj vztrajajo celo po ponovni namestitvi sistema ali menjavi diska. Hkrati je firmware izjemno močan vektor, ker ima običajno zelo široke privilegije, še več kakor jedro operacijskega sistema. Da bi zajezil širjenje tovrstnih virusov, je Microsoft z nekaj proizvajalci predstavil koncept računalnika z zaščitenim jedrom (secured-core PC). To je na nek način nujno, saj medtem ko ima Apple že dlje časa polni nadzor nad strojno in programsko opremo, Windows teče na najrazličnejših komponentah.

Novi vezni nabori iz Intela, AMD-ja in Qualcomma bodo podpirali novo tehnologijo. Računalnike s podporo zanjo bodo sestavljali Dell, Dynabook, HP, Lenovo, Panasonic in Microsoft Surface. Nekaj modelov je že napovedanih, denimo HP Elite Dragonfly. Tehnologija je naslednji korak od Windows Secure Boot, ki že obstaja. Ta ob zagonu preveri kriptografske podpise programske opreme in...

9 komentarjev

Globalni velikani združeni v Confidential Computing Consortium

vir: Max Pixel

vir: The Register
The Register - Organizacija, ki jo je ustanovila Linux Fundation bo tako v iskanju rešitev za zavarovanje podatkov in promocijo odprtih rešitev povezala zares zveneča imena: Microsoft, Intel, Google, Alibaba, Arm, Baidu, Swisscom, Tencent in Red Hat.

Doslej smo namreč iznašli že precej dobre metode za varovanje podatkov v času njihove hrambe in med njihovim premikanjem, Confidential Computing se bo zato osredotočil predvsem na njihovo zaščito v času, ko so v uporabi oz. obdelavi, da bi tako sklenili kompleten krog zavarovanja. To naj bi dosegli s šifrirano obdelavo v pomnilniku, ne da bi podatke pri tem izpostavili drugim delom sistema.

Da mislijo resno, so podjetja v novopečeni konzorcij že prispevala delčke svojega...

6 komentarjev

Nove ranljivosti v Intelovih procesorjih

Intel - V Intelovih procesorjih so odkrili štiri vrste ranljivost, ki sodijo v razred Meltdownu in Spectru podobnih ranljivosti. Nove ranljivosti, ki so jih poimenovali Zombieload, prav tako izkoriščajo špekulativno izvajanje ukazov. Gre za tehniko povečevanja zmogljivosti procesorjev, tako da ti ob prostih stopnjah v cevovodu začno izvajati dele kode, za katero sploh še ni jasno, ali in s kakšnimi vhodnimi vrednostmi se sploh mora izvesti. Če se kasneje izkaže, da je v kakšni razvejitvi treba ubrati drugo pot, se predhodni izračun pač zavržejo, s čimer načeloma ni nič narobe. Težava pa je, da lahko zaradi tega pride do sprememb v registrih, predpomnilnikih ali kod drugod, kar načeloma lahko opazujemo. Rezultat je uhajanje podatkov do...

40 komentarjev

PortSmash: nova ranljivost v Intelovih procesorjih

vir: Wikipedia
Ars Technica - Raziskovalci Tehnološke univerze v Tamperi na Finskem in Tehniške univerze iz Havane na Kubi so odkrili novo ranljivost v procesorjih družin Skylake in Kaby Lake, ki omogoča t. i. side-channel napad, o čemer so na GitHubu objavili proof of concept.

Gre za tehniko, pri kateri napadalci prestrezajo šifrirane podatke iz pomnilnika oz. procesorja, in sicer tako, da spremljajo in analizirajo razlike v trajanju izvedenih operacij, porabi energije, elektromagnetnemu sevanju ipd., kar jim pomaga zlomiti šifrirni algoritem in prebrati podatke iz drugega logičnega jedra v istem procesorju.

Ogroženi so procesorji, katerih arhitektura omogoča Simultaneous Multithreading (SMT) oz. Hyper-Threading (HT), kot se imenuje...

66 komentarjev

Teslo S moč odkleniti in ukrasti v dveh sekundah

Slo-Tech - Že nekaj časa nismo videli kakšnega zelo domiselnega trika, kako moderne pametne avtomobile pretentati v odklep. Nov primer ponuja Tesla S, ki jo lahko hekerji odklenejo in odpeljejo v vsega nekaj sekundah. Sicer so potrebovali za 600 dolarjev opreme in priložnost, da so prestregli radijski signal legitimnega ključa, a potem je šlo kot po maslu.

Lennert Wouters s Katoliške univerze Leuven je z raziskovalci pokazal, kako postopek deluje. Brezžični ključ Tesle S pri zaklepanju odda radijski signal, ki je šifriran. Toda ključi, ki jih proizvaja Pektron, uporabljajo le 40-bitno šifriranje (DST40). To pa pomeni, da jih tudi zlomiti ne bo pretežko. Raziskovalci so preprosto preračunali vse možne kombinacije ključev za odgovor na en zahtevek...

20 komentarjev

Preizkus popravkov za Meltdown in Spectre: Intel ob 10 odstotkov

Phoronix - Od januarskih prvih razkritij o ranljivosti v Intelovih procesorjih smo prehodili že dolgo pot. Izkazalo se je, da so ranljivi tudi AMD-jevi in ARM-jevi procesorji, a da imajo Intelovi procesorji več ranljivosti. Najnovejšo so odkrili sredi minulega meseca, pa verjetno ni zadnja. V tem času so procesorski velikani zakrpali svoje procesorje s popravki mikrokode, svoj del so dodali tudi proizvajalci operacijskih sistemov, uporabniki pa se sprašujejo, koliko hitrosti so na ta način izgubili. Za domačo uporabo morda res ne bomo pazili na vsak odstotek, a pri strežnikih, zlasti kjer na enem fizičnem gostuje več navideznih strojev, šteje vsak odstotek. Preizkusi z najnovejšim Linuxovim jedrom kažejo, da so Intelovi procesorji...

31 komentarjev

Nov dan, nova ranljivost v Intelovih procesorjih

Slo-Tech - Na konferenci Usenix Security, ki te dni poteka v Baltimoru, so raziskovalci pokazali, da imajo Intelovi procesorji še tri varnostne luknje (CVE-2018-3615, CVE-2018-3620, CVE-2018-3646), ki izkoriščajo podobne arhitekturne nedoslednosti kakor originalna ranljivost Spectre z začetka tega leta. Ena izmed njih omogoča tudi preskok iz enega navideznega stroja (virtual machine) do podatkov v drugem. AMD-jevi procesorji niso prizadeti.

Ranljivost se imenuje Foreshadow (ali v tehničnem jeziku L1 Terminal Fault) in napadalcem omogoča dostop tudi do zaščitenih delov prvonivojskega predpomnilnika, ki ga varuje SGX (Secure Guard Extensions). Gre za Intelov mehanizem, ki naj bi omogočal zaščito občutljivih podatkov (secure enclave), četudi dobi zlonamerna koda dostop do...

18 komentarjev

Nova inačica ranljivosti Spectre in Meltdown prinaša nove upočasnitve procesorjev

Slo-Tech - Intel in Microsoft ter Google so sporočili, da sta odkrila novo varianto ranljivosti Spectre in Meltdown, ki je v začetku leta pošteno zatresla procesorski trg in povzročila ogromno nadur inženirjev in programerjev. Tokratna različica je dobila ime Varianta 4. Četrta različica ponuja še eno, novo možnost za nepooblaščeno črpanje starih informacij iz pomnilnika. Ranljivi so Intelovi, AMD-jevi in nekaj ARM-jevih procesorjev.

Intel novo ranljivost označuje kot srednje nevarno, saj je dobršen del že zakrpan s popravki za pretekle verzije. Vseeno pa pridejo še novi popravki. Da so odkrili novo luknjo, v resnici ni tako nenavadno, nekateri strokovnjaki pa so to že napovedali. Ko so namreč razkrili Spectre in Meltdown, se je odprla nova smer raziskav in različni...

23 komentarjev

Odkritih 13 kritičnih ranljivosti AMD Ryzen in EPYC procesorjev

Slo-Tech - Raziskovalci pri CTS so pri Ryzen (Ryzen Pro, Ryzen Mobile) in EPYC seriji odkrili kar 13 kritičnih ranljivosti (podobno kot pri preteklem Spectre/Meltdown), na katere so občutljivi vsi njihovi procesorji. Napadalcu omogočajo instalacijo zlonamerne kode v čip in celo popoln dostop do sistema in občutljivih podatkov.

Varnostne luknje so odkrili raziskovalci izraelskega CTS-lab, na novo odkrite ranljivosti pa omogočijo obhod tehnologije Secure Encrypted Virtualization in Microsoft Windows Credential Guard ter krajo občutljivih informacij.Odkrili so tudi dvoje zadnjih vrat, ki omogočata namestitev zlonamerne kode znotraj procesorja. Vse ranljivosti se nahajajo...

108 komentarjev

Tudi Nvidiini čipi ranljivi

Slo-Tech - Po Intelu, AMD-ju in ARM-ju je tudi Nvidia sporočila, da njeni čipi niso imuni na Spectre in Meltdown, medtem ko je minuli teden vladalo nasprotno prepričanje. V skladu z zmožnostmi je Nvidia v novih gonilnikih ranljivost že zakrpala. Ranljivi so izdelki iz družin GeForce, Quadro, NVS, Tesla in GRID, torej praktično vsi.

Omenjeni Nvidiini čipi so po trenutnih podatkih varni pred ranljivostjo Meltdown, niso pa odporni na Spectre. Zanje torej velja podobno kot za ostale čipe, ki niso iz Intela; ranljivi so na nadležnejši in trdovratnejši Spectre. V resnici obstajata dve izvedbi napada Spectre in Nvidiini popravki za zdaj ščitijo pred enim (CVE-2017-5753), pred drugim pa še ne (CVE-2017-5715). Popravki za GeForece, Quadro in NVS so že na voljo, lastniki Tesel in...

22 komentarjev

Spectre in Meltdown zakrpana na ravni operacijskih sistemov

Slo-Tech - Tudi Apple je sledil Microsoftu in Linuxovi skupnosti ter izdal popravke za svoja operacijska sistema, s katerimi odpravlja ranljivosti Spectre in Meltdown v skoraj vseh modernih procesorjih. V iOS 11.2.2 in macOS High Sierra 10.13.2 sta luknji zakrpani. Apple poudarja, da je v novem iOS, ki je kot OTA-posodobitev na voljo za iPhone 5S, iPad Air in iPod šeste generacije ter novejše, zakrpan Spectre, medtem ko so Meltdown zakrpali že v iOS 11.2. Za Spectre sicer popoln popravek ne obstaja, zato smo obsojeni na boljše in slabše poizkuse. Podobno velja za macOS, kjer so Meltdown odpravili že prej, sedaj pa so otežili še izrabo Spectra. Apple Watch ni ranljiva, še dodajajo.

...

82 komentarjev

Kaj vemo o napadih Spectre in Meltdown na procesorje

Slo-Tech - Nekaj dni je minilo od objave ranljivosti Spectre in Meltdown v modernih procesorjih, tako da je sedaj znanih že precej več podrobnosti. Čeprav so se proizvajalci operacijskih sistemov Windows, macOS in Linux hitro odzvali in brž izdali popravke, nas bo zaradi vsega skupaj še lep čas bolela glava.

Še posebej utegne glava boleti Intelovega izvršnega direktorja Briana Krzanicha, ki je tik pred javno objavo ranljivosti prodal največji dovoljeni paket Intelovih delnic in zanje iztržil 39 milijonov dolarjev. Drži, da je Krzanich namero prodaje ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev priglasil 30. oktobra lani, a že tedaj so Intelovi inženirji vedeli za napako. Intel je iz neznanega razloga z objavo čakal še nekaj mesecev, Krzanich pa...

91 komentarjev