»

Gmail širi potrebo po 2FA

Slo-Tech - Dostop do elektronskega predala in njegove nastavitve so ključi za dostop do velike večine vseh digitalnih storitev, ki jih uporabljamo. Google v Gmailu za zaščito skrbi z dvostopenjsko avtentikacijo, ki jo potrebujemo pri novi prijavi, nato pa lahko v napravi ostanemo prijavljeni več tednov. Google je sedaj napovedal, da bo dodatno preverjanje (2FA) pogostejše, četudi smo v napravi že prijavljeni.

Prvi nasvet je seveda vključiti 2FA, saj tega še vedno niso storili vsi uporabniki. Uporaba Gmaila brez 2FA je zelo nevarna in se odsvetuje, saj kljub Googlovim poizkusom čim bolje zaščititi uporabnike ostaja ranljiva za hekerske prevzeme. Google pa nas obvešča še, da bo po novem 2FA potreben pri spreminjanju občutljivih nastavitev Gmaila, četudi smo prijavljeni. To so na primer novi filtri, nastavitve avtomatičnega posredovanja pošte, dostop prek protokola IMAP ipd. Google bo v takih primerih preveril, ali je treba dodatno potrditi istovetnost uporabnika, četudi je ta prijavljen.

...

5 komentarjev

Napad na Twilio in LastPass je del širokopotezne kampanje ribarjenja

Group-IB - Za phishing napadi, ki so v zadnjih mesecih prizadeli vrsto predvsem ameriških podjetij, verjetno stoji en akter, ki je tako od marca letos napadel blizu 170 tarč.

V začetku avgusta so pri razvijalcu komunikacijskega programja Twilio razkrili, da so bili tarča premišljenega napada z ribarjenjem. V dnevih zatem se je javilo še več žrtev, med njimi Cloudflare, LastPass, DoorDash in ponudnik 2FA storitev Okta, medtem ko so pri Signalu opozorili, da so napadalci nakradene informacije hitro uporabili za poskus zlorabe okoli 1900 številk njihovih uporabnikov. Kmalu se je pokazalo, da je napad zasnovan na izkoriščanju slabosti v spletnih in telefonskih storitvah dvostopenjske avtentikacije (2FA), kakršne ponujata Okta in pa Twiliov oddelek Authy. Posledično so pri varnostni firmi Group-IB, kjer so sedaj napravili podroben povzetek metod zlikovcev, napadalno kampanjo poimenovali 0ktapus.

Postopek je šel približno takole: napadalci so najprej pridobili službene ali domače telefonske...

7 komentarjev

Amazon zaradi napake objavil osebne podatke uporabnikov

vir: Beta News
Beta News - Amazon je obvestil za zdaj še neznano število uporabnikov, da sta bila zaradi tehnične napake njihovo ime in poštni naslov nekaj časa javno objavljena na njihovi spletni strani. V podjetju za zdaj ne želijo odgovarjati na vprašanja, koliko uporabnikov je bilo prizadetih in od kje prihajajo. Njihovo špartansko obvestilo (na sliki) je tako edini način, da izveste ali ste morda med žrtvami tudi vi. Prizadeti uporabniki se sicer na družabnih omrežjih oglašajo iz Evrope in ZDA, iz vsega skupaj pa je moč razbrati, da gre za zasebne in ne poslovne uporabnike.

Amazon sicer zagotavlja, da je napaka odpravljena in da ni prišlo do vdora na njihovo spletno stran ali katerikoli del sistema ter da ni nobene potrebe po zamenjavi uporabniškega gesla. Čeprav bi resnici na ljubo nepridipravi dogodek lahko izkoristili...

12 komentarjev

Slabo geslo - in zanikrn ponudnik - lahko drago staneta

bleepingcomputer.com - Dvojica čeških hekerjev je pred časom vdrla v mobilne račune nekaj Vodafonovih uporabnikov, ter si v njihovem imenu naročila nove SIM kartice, ki sta jih uporabila za igre na srečo, za kar sta zapravila krepkih 23.000 evrov. Pomenljivo pri vsej zadevi je, da sta vdrla v račune, ki so imeli nastavljeno precej znano geslo "1234".

Češko sodišče je oba češka hekerja (pun intended) že obsodilo na tri leta zapora, a ključni proces se je začel odvijati na povsem drugi točki. Vodafone namreč trdi, da je podjetje popolnoma nedolžno, za krajo pa so odgovorni sami uporabniki s šibkimi gesli, zaradi česar so tudi dolžni podjetju povrniti zlorabljena sredstva. Nekateri od dolžnikov tudi že poročajo, da je Vodafone v ta namen najel poklicne izterjevalce.

Zato so se žrtve...

55 komentarjev

Reddit žrtev vdora, odnesli podatke o uporabnikih

vir: Wikipedia
Softpedia - Upravljavci Reddita, enega večjih svetovnih portalov, ki sam sebe naziva "Naslovnica Interneta", so sporočili, da so bili v sredini letošnjega junija žrtve vdora. Napadalci so se dokopali do email naslovov praktično vseh uporabnikov, poleg tega pa tudi do arhivirane baze uporabnikov iz leta 2007, ki vsebujejo tudi gesla.

Napadalci so napad izpeljali tako, da so vdrli v račune nekaj zaposlenih, in sicer tako, da so prestregli potrditvene SMS-e, s pomočjo katerih je potekala dvostopenjska (2FA) avtentikacija. Znano je, da si je v ZDA moč mobilne številke pri operaterjih pridobiti z navajanjem zgolj nekaterih podatkov, denimo naslova, zadnjih štirih številk matične številke ali pa kreditne kartice posameznika.

V času po dogodku upravljavci strani izvajajo preiskavo, da bi ugotovili, do česa vsega so nepridipravi dostopali. Poštne naslove...

9 komentarjev

Netflix razočaral delničarje

TechCrunch -
Netflixove delnice so po včerajšnjem trgovanju zgrmele navzdol za 14 %, potem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate. Vlagatelje je najbolj razočarala rast števila naročnikov, ki v trimesečju do konca junija ni dosegla obljubljenih 6,2 milijona novih plačnikov pretočne zabave, pač pa le 5,2 milijona, kar je izenačenje rasti v enakem lanskem obdobju. Podjetje ima sicer trenutno 130 milijonov naročnikov po vsem svetu in je doslej veljajo za ljubljenca vlagateljev; kljub včerajšnjemu zdrsu je se je vrednost delnice v letošnjem letu več kot podvojila.

Investitorji so nasploh zaskrbljeni glede Netflixovega bodočega potenciala za rast, saj se družba sooča z vse večjo konkurenco. V podobne storitve namreč velike denarje zadnje čase vlagajo tudi Apple, Amazon, HBO in Googlov YouTube, v kratkem pa se jim bo s svojo pretočno storitvijo pridružil še Disney, ki bo obenem prenehal licencirati nekatere svoje izdelke Netflixu.

So pa nekoliko boljše Netflixove finančne številke:...

36 komentarjev

Vdor v Kickstarter odnesel osebne podatke

Slo-Tech - Kickstarter je svojim uporabnikom prek elektronske pošte in na blogu sporočil, da so neznani napadalci vdrli v njihove strežnike in odnesli osebne podatke za zdaj neznanega števila uporabnikov. Do podatkov o številkah kreditnih kartic niso uspeli priti, poleg tega pa Kickstarter hrani le zadnje štiri cifre in datum veljavnosti.

Napadalci so odnesli uporabniška imena, elektronske naslove, poštne naslove, telefonske številke in gesla. Starejša gesla so hranili v obliki zgoščene vrednosti SHA-1 (salted, hashed), za novejše pa so uporabili algoritem bcrypt. To pomeni, da so gesla uporabnikov razmeroma varna. Kljub temu Kickstarter svetuje menjavo vseh gesel. Ob vsakem takem napadu se zastavi vprašanje, kako varna...

6 komentarjev

Škoda pri vdoru v Target v stotinah milijonov dolarjev

Krebs On Security - Programsko orodje BlackPOS, ki so ga za zdaj še neznani napadalci uporabili pri kraji številk kreditnih kartic in magnetnih zapisov ameriškemu trgovcu Target, so varnostni strokovnjaki prečesali podolgem in počez. Ugotavljajo, da gre za zelo sofisticiran kos programske opreme.

Sprva se je v medijih pisalo, da je BlackPOS memory scrapper, torej da spremlja vsebino pomnilnika in shranjuje uporabne informacije. To je načeloma res, a BlackPOS je zelo dodelan in izbirčen (tehnične podrobnosti). Verzija, ki so jo napadalci uporabili v Targetu, je bila prilagojena tamkajšnji programski opremi, saj je točno vedela, kje v pomnilniku so podatke s kartice in je shranjevala izključno številke kreditnih kartic in magnetni zapis z...

1 komentar

Zappos.com potrdil krajo podatkov o kupcih, vse oči uprte v njihovo reakcijo

SecurityWeek - Dobro znana ameriška spletna trgovina z obutvijo Zappos.com je sinoči potrdila obsežen vdor v njihove informacijske sisteme. Še neznani napadalci naj bi - in niso še povedali, kdaj - pridobili podatke o cca. 24 milijonih strankah, med temi polno ime, e-poštni naslov, domači naslov, telefonske številke, ne pa tudi gesel in plačilnih podatkov (številke kreditnih kartic, podatke o preteklih naročilih). Gesla naj bi bila dobro heširana, plačilni podatki pa naj bi bili na varnem v ločeni podatkovni bazi, do katere naj napadalcem ne bi uspelo priti. Napad velja za eno večjih kraj osebnih podatkov do zdaj, takoj za lanskoletnim vdorom v Sony-jev Playstation Network, ki je imel čez 77 milijonov uporabnikov širom oble.

Tudi...

7 komentarjev