»

Tyanova nova plošča za štiri Opterone

AMD Power

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Tyan je včeraj predstavil svoje nove večprocesorske plošče, namenjene AMD-jevemu Opteronu.

Tako bo na prvi Tyanovi plošči za štiri Opterone prostora še za do 20 GB RAMa, dve 64 bitni/66 MHz PCI - x, dve 64bitni/133MHz PCI - x ter ena navadna PCI reža, za grafiko skrbi integrirana ATI Rage XL grafična kartica, za diskovje pa bodo skrbeli dvokanalni ATA krmilnik, štirje Serial ATA porti z možnostjo RAIDa ter dvokanalni Ultra320 SCSI kontroler, za povezavo v svet pa je dodana še gigabitna mrežna kartica.

Kot lahko vidite s spodnje slike, je stvar videti že narejena za proizvodnjo, kar nam da slutiti, da se bo kmalu znašla na prodajnih policah. Tako bo na voljo še ena osnova za zelo močan strežnik ter voda...

5 komentarjev

Test dveh Dual-Opteron plošč

Amdmb.com - AmdMB je pod drobnogled vzel dve osnovni plošči, na katere lahko navesimo dva AMDjeva 64-bitna Opterona -- Tyan Thunder K8S in MSI K8D Master. Plošči (kot lahko sklepate po novici spodaj) nista namenjeni končnim uporabnikom, marveč ciljata na trg strežniških sistemov. Na Tyanovo ploščo lahko poleg obeh procesorjev damo še 12 GB DDR pomnilnika, v PCI-X reže pa lahko zadegate kartice, ki potrebujejo malo več prenosa od navadnega vodila PCI. Poleg SATA RAID krmilnika na plošči najdemo še dvokanalni Ultra-320 SCSI kontroler, ki se s sistemom sporazumeva preko PCI-X. Ne manjkata tudi dve gigabitni mrežni kartici. Tudi MSIjeva plošča ne odstopa po specifikacijah, le da na njej ne boste našli krmilnika SCSI.

Test je bil zamišljen v redu, a izveden malo površno, saj lahko na grafih primerjamo le oba sistema medsebojno. Primerjavo s konkurenčnim dvoprocesorskim Itanium sistemom boste iskali zaman. Sistema so AMDMBjevci popeljali čez kopico testov, na koncu pa potegnili zaključek, do...

0 komentarjev

SCSI kontrolerja

Tom's Hardware - Že dolgo časa obstaja SCSI tehnologija, ki je mnogo hitrejša in temu primerno tudi dražja od običajne ATA 100 tehnologije. Seveda so drugačni tudi trdi diski, saj se vrtijo na višjih obratih in so tudi hitrejši glede prenosa podatkov. Ker pa večina matičnih plošč nima SCSI kontrolerjev, ga moramo dukupiti in dva izmed njih so si ogledali na Tom's Hardware. Sami kartici spadata v višji kakovostni in prav tako cenovni razred. Cena je morda pretirana saj boste za prestiž morali odšteti kar 650 ameriških zelencev.

0 komentarjev

Dirkač med diski

X-Bit Labs - Če veljajo Western Digitalovi diski z 8 MB predpomnilnika za alfainomega v IDE svetu, si lahko danes ogledate test prvaka v SCSI svetu. Na X-Bit Labs so si namreč danes ogledali Seagetov disk imenovan Cheetah X15 36LP U320, ki pomete z vsemi IDE diski. Vse te kratice v imenu vam povedo, da gre za disk nove generacije vmesnika Ultra320 SCSI, ki naj bi dosegal povprečne prenose kar 60 MB/s unbuffered, kar je ogromno. Če vas zanima, kakšnega diska navadni smrtniki še nekaj časa ne bomo imeli, klik!

11 komentarjev

LSI Logic predstavil novi RAID kontroler

X-Bit Labs - Tokrat je podjetje splavilo novi 4-kanalni RAID kontroler, ki se imenuje MegRAID i4. Novopečenec je narejen na Intel i960RS procesorju in je opremljen z dvema dvo-kanalnima IDE kontrolerjema, ki skupaj podpirata do 8 naprav. MegRAID i4 podpira RAID 0,1 in 5 ter tako ponuja veliko možnosti za upravljenje z napravami, ki so priključene nanj. Kontroler je izdelan kot PCI kartice polovične velikosti. Kot prvo je namenjen pripravljalcem sistemov in OEM partnerjem. Cena še ni znana.

0 komentarjev

Maxtor objame Ultra320 kontroler

Tom's Hardware - Maxtor se s pomočjo svojega sodelovnja z LSI Logicom sedaj baha s skupnimi zmogljivostmi njihovega Atlas 10K III HDDja in LSIjevega Ultra320 SCSI kontrolerja. Atlas 10K III pogoni ponujajo prenose podatkov s hitrostjo 320MB/s (z ustreznim Ultra320 kontrolerjem) in do 73GB skladiščne velikosti. Ultra320 SCSI vmesnik je kompatibilen s prejšnjimi verzijami SCSI vmesnikov, čeprav bodo nprave delovale s hitrostjo, ki jo ima starejša oprema (npr. 160MB/s če je vazan na Ultra160 vmesnik). Atlas 10K III se vrti s hitrostjo 10,000 RPM in iskoristi vse mandatske in dodatne možnosti Ultra320 SCSI kontrolerja. Manjše kvantitete Maxtorjevega Atlas 10K III Ultra320 bo na razpolago že novembra 2001 in večje pošiljke naj bi se začele v Q1 2002. Več o tem si preberite na Tom's Hardware.

0 komentarjev

IBM predstavil novi strežniški disk

IBM - IBM je danes najavil novi strežniški disk, Ultrastar 36Z15. Stvarca je mišljena kot direktna konkurenca trenutno najhitrejšim Seagatovim diskom in moram priznati, da so lastnosti impresivne:
  • Velikost: 18.4 ali 36.7GB,
  • Hitrost vrtenja: 15.000rpm,
  • Vmesnik: Ultra 160 ali Ultra 320 SCSI,
  • Povprečen dostopni čas: 3.4ms ,
  • Veliko predpomnilnika: 4MB,
  • Akustične lastnosti in poraba energije enaka kot pri 10.000rpm diskih
Očitno bo šlo za pravo pošast, saj IBM napoveduje 25% boljše performanse kot konkurenčni 15.000rpm diski ter 50% izboljšanje glede na 10.000rpm. Ultrastari 36Z15 s Ultra 160 SCSI vmesnikom bodo na voljo že to četrtletje, Ultra 320 SCSI/ 2Gbit Fibre Channel Ultrastari pa v drugem četrtletju tega leta. Slin!

0 komentarjev

Precej odebeljena Siolova pipica

Jaz - Te dni je Siol vse svoje uporabnike precej razveselil z uvedbo precej debelejše pipce do tujine. Skupna pasovna širina sedaj znaša kar (za naše razmere, seveda... v tujini je to skoraj minimum) 189MB/s, kar pomeni, da so dosedanjo povezavo povečali za 155MB/s. To je seveda bila osnova za uvedbo kakršnihkoli flatrate povezav do interneta in zdi se, da do ADSLja več ni daleč. Vsekakor je to bil nujno potreben korak v pravi smeri, saj smo zadnje čase uporabniki Siola imeli kar precej težav z vsakdanjim nalinijskim delom. Upajmo, da bo zdaj vsaj za nekaj časa vse rožnato... Več informacij najdete tukaj (Opozorilo uporabnikom). Thnx, Tron!

0 komentarjev