»

Qualcomm predstavil Snapdragon 8 Gen 2

Slo-Tech - Včeraj zvečer je Qualcomm predstavil prenovljene snapdragone, ki bodo v naslednjih mesecih pricurljali v najzmogljivejše telefone. Snapdragon 8 Gen 2 ima nova in hitrejša jedra, podporo za Wi-Fi 7, AV1, podporo za izris grafike (ray tracing) in še vedno tudi podporo za 32 bitov.

Po besedah proizvajalca je čip 35 odstotkov hitrejši in 40 odstotkov energetsko učinkovitejši od predhodnika, medtem ko je grafični del 25 odstotkov hitrejši in 45 odstotkov učinkovitejši. To so sicer propagandne fraze, v resnici pa so pohitritve potem po navadi skromnejše. V procesorji tiktakajo 3,2-GHz jedro Cortex X3, dve jedri A715 in A710 ter tri šibkejša A510. Jedri A710 sta namenjeni zagotavljanju podpore za 32-bitne aplikacije, ki bodo tekle brez emulatorjev. S tem sicer Qualcomm ne sledi ARM-jevemu priporočenemu dizajnu, temveč gre naproti uporabnikom. Telefoni brez podpore za 32-bitne aplikacije že obstajajo in večinoma ne povzročajo težav na Zahodu. Na Kitajskem je drugače, ker se tam aplikacije...

0 komentarjev

Qualcommov Quick Charge 5 bo v petih minutah zmogel 50 %

Slo-Tech - Qualcomm je najavil novo generacijo tehnologije hitrega polnjenja elektronskih naprav, ki se imenuje Quick Charge 5. Pred tremi leti predstavljeni Quick Charge 4 je obljubljal napolnitev baterije do polovice v četrt ure, nova inačica pa kani ta čas skrajšati na vsega pet minut. Polnitev do 100 % naj bi trajala 15 minut.

Novi telefoni, ki bodo funkcijo podpirali, so obljubljeni za konec leta, saj trenutno niti Googlovi ali Samsungovi tehnologije ne razumejo. Tedaj pričakujemo tudi prve združljive polnilnike. Procesorji Snapdragon 865, 865 Plus in novejši bodo podpirali novi standard, če bodo imeli čiipe SMB1396 ali SMB1398.

Poglejmo nekaj številk. Quick Charge 4 zmore polniti z močjo 45 W (bruto moč, od česar je treba odšteti izgube na polnilniku). Petica bo uporabljala 100-vatne polnilnike, ki bodo za povrhu še učinkovitejši z manj izgubami. Zaradi tega bo temperatura polnilnika med delovanjem 10 °C nižja, obljublja Qualcomm. Tipična litij-ionska baterija, ki meri 4000 mAh z...

17 komentarjev

Qualcomm prenovil Snapdragon 865

Slo-Tech - Nova verzija mobilnega procesorja Snapdragon se imenuje 865 Plus in bo namenjena zlasti za igranje iger, so ob predstavitvi novinca povedali v Qualcommu. V primerjavi s standardno verzijo bo hitrejši za okrog 10 odstotkov, za kar so zaslužne tri izboljšave. To so povišana frekvenca na 3,1 GHz, (prej 2,84 Ghz) vgrajeni Adreno 650 in čip FastConnect 6900 za Wi-Fi s hitrostmi do 3,6 Gb/s.

Na podoben način je Qualcomm lani osvežil Snapdragon 855, ki je takisto dobil verzijo Plus. Tudi tokrat pa je izostala najbolj težko pričakovana novost: modem X55, ki bi prinesel 5G. Zanj bo treba počakati do novega procesorja v letu 2021. Seveda ga proizvajalci kot ločen kos silicija lahko vgradijo že sedaj (in to tudi počno), a je takšna rešitev okornejša (z vidika prostora in porabe energije). Prve naprave, ki bodo dobile novi procesor, bodo telefoni za igranje iger: Asus ROG Phone II, Nubia Red Magic 3 in Black Shark 2 Pro, imel pa ga bo tudi širše znani OnePlus 7T Pro. Uradno najavo telefonov...

1 komentar

Podrobnosti o prihajajočem Snapdragonu 1000

The Register - Kot se je razvedelo, pri Qualcommu razvijajo zmogljiv, 64 bitni integriran (system-on chip) procesor, namenjen tudi prenosnikom z operacijskim sistemom Windows 10. Snapdragoni so bili doslej poznani kot energijsko varčni procesorji, ki so omogočali tanka ohišja brez hlajenja, posledično pa so premogli nekoliko manj moči. Za Okna 10, ki na njih tečejo v emulaciji, pa jim je sploh zmanjkovalo sape.

No, tisočica naj bi v osnovi potrebovala najmanj 6,5 W, za poganjanje vse integrirane šare pa kar 12 W. Procesor bo lahko obenem naslavljal najmanj 16 GB delovnega pomnilnika in 256 GB prostora flash shrambe. Opremljen bo tudi z Wi-FI in LTE vmesnikoma.

Po pričakovanjih bodo na njem Arm Cortex-A7 jedra, izdelana v 7 nm postopku. Sodeč po vseh teh podatkih, bo...

14 komentarjev

Qualcommov Snapdragon 850 za prenosnike Always Connected

Slo-Tech - Qualcomm je napovedal novo platformo Snapdragon 850 za mobilne naprave, ki jih bo poganjala ARM-jevska verzija Windows 10. Nov procesor Snapdragon 850 nadomešča Snapdragon 835 (in ne 845!), ki ga je ARM pripravil za prve osebne računalnike Always Connected. To je ARM-jev in Microsoftov odgovor na iPade Pro, ki ima ARM-jeve procesorje, podporo za LTE, dolgo avtonomijo in takojšnji zagon iz hibernacije.

Snapdragon 850 je v resnici posebej prilagojena verzija Snapdragona 845
, ki smo ga v začetku leta videli v prvih telefonih. Snapdragon 850 bo namenjen izključno računalnikov in ne telefonom. V osnovi je narejen na isti 10-nm tehnologiji in ima enak modem X20, a je po Qualcommovih besedah posebej prilagojen za delo v...

7 komentarjev

Kaj prinaša ARM Cortex-A76

AnandTech - ARM je predstavil svoj novi procesor Cortex-A76, ki bo nasledil A75 in je namenjen uporabi v prenosnih računalnikih. Od predhodnika naj bi bil za 35 odstotkov hitrejši, tako da se bo že kosal z Intelovim Skylake i5. Kot je že v navadi, ARM pripravi referenčni dizajn za procesor, ki ga lahko proizvajalci uporabijo nespremenjenega (kot npr. Mediatek), v spremenjeni obliki (npr. Qualcomm) ali pa v povsem svojem dizajnu, ki pa razume iste ukaze (taki so Applovi procesorji). Prve dejanske procesorje z dizajnom Cortex-A76 pričakujemo na začetku prihodnjega leta. Od Cortex-A73 pa bo novinec kar dvakrat hitrejši. A73 danes najdemo v Microsoftovih sistemih Always Connected v procesorjih Snapdragon 835, ki so izjemno varčni, a nekoliko počasni.

Novi procesorski dizajn skuša...

10 komentarjev

Qualcomm predstavil Snapdragon 710

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil prvega člana februarja napovedane družine 700, ki sliši na ime Snapdragon 710. Po zmogljivostih sodi med Snapdragon 660 in Snapdragona 835 oziroma 845, kar pomeni, da obljublja novosti za srednji razred mobilnih telefonov. Zgrajen je v 10-nm litografiji, poganja pa ga procesor Kryo 360. Uporablja osemjedrno konfiguracija dveh hitrih 2,2-GHz jeder in šestih varčnih 1,7-GHz pomočnikov.

V Snapdragonu 710, ki bo dvakrat hitrejši od Snapdragona 660 pri z umetno inteligenco povezanih operacijah (prepoznavanje glasu in fotografij, fotografija, biometrika ipd.), najdemo grafični čip Adreno 616,...

7 komentarjev

Qualcommov prvak Snapdragon 845 odličen tudi v praksi

Slo-Tech - Konec minulega leta je Qualcomm predstavil prihajajoč procesor za mobilne naprave Snapdragon 845, s katerim je obljubljal veliko. Sedaj imamo pred seboj tudi prve rezultate testov, ki so zelo vzpodbudni. Čip, ki je izdelan v novem postopku 10-nm LPP FinFET, je počasnejši le od Applovega A11 Bionic, ki ga najdemo v iPhonu X. Res pa je, da je od tega opazno počasnejši. Vse ostale starejše tekmece pa bolj ali manj...

21 komentarjev

Qualcomm predstavil Snapdragon 845

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil prihajajoč mobilni procesor Snapdragon 845, ki bo bržkone stalnica v najzmogljivejših telefonih prihodnjega leta. Še vedno je zgrajen v 10-nm tehnologiji LPP FinFET kakor njegov predhodnik 835, a vseeno prinaša kopico novosti. Vsled nove arhitekture bo, denimo, podpiral zajem videa v ločljivosti 4K in boljšo umetno inteligenco (AI). Zaradi izboljšane arhitekture pa bo ob enaki zmogljivosti porabil 15 odstotkov manj energije ali ob enaki porabi energije zmogel 10 odstotkov več.

Snapdragon 845 ima glavni čip Kryo 385, grafični čip Adreno 630 ter procesor za obdelavo slikovnih signalov Spectra 280, kar zadostuje za zajem videa s 60 sličicami na sekundo tudi pri najvišji ločljivosti ter 64-krat bolj živo sliko (večji razpon barv, ki jih...

8 komentarjev

Prispeli Windows 10 za ARM in ustrezna prenosnika

Slo-Tech - Skoraj natanko leto dni po napovedi, da je Windows 10 za ARM resna zamisel, ki je že zelo blizu uresničitve, smo ga dočakali. Microsoft je danes predstavil Windows 10 ARM, Asus pripadajoč prenosni računalnik, HP pa tablico. Microsoft obljublja, da bo Windows 10 ARM zapolnil vrzel med pametnimi telefoni in prenosnimi računalniki, torej da bo združil najboljše iz obeh svetov. To naj bi bilo po eni strani tipkovnica, sledilna ploščica in splošni operacijski sistem za poganjanje vseh programov, po drugi strani pa neopazno preklapljanje med Wi-Fi in LTE, takojšnji zagon (v resnici so always-on), dolga avtonomija in prenosne dimenzije.

Asusov prenosnik NovaGo 2-in-1 ima baterijo, ki zdrži 22 ur normalne uporabe...

29 komentarjev