»

Etičen.it – iskanje odgovornosti v kibernetski dobi

Slo-Tech -

Cambridge Analytics, ubijalski roboti, samovozeči avtomobili – informacijska doba s svojimi produkti in storitvami vedno bolj prihaja na skoraj vse družbene sfere. Pri tem vedno bolj v ospredje ponovno stopa etika razvoja in prevzemanje odgovornosti. Kdo bi moral prevzeti svoj del odgovornosti, na kakšen način to storiti, ne da bi škodovali poslovnim rezultatom in zakaj nas bo v primeru ignoriranja vse vedno bolj bolela glava?

Nedavna zaslišanja direktorja podjetja Facebook v ameriškem kongresu in senatu so opozorila še na problem pomanjkanja politične volje in zavesti o tem problemu – bi se morala politika s tem izzivom spopasti že danes ali je vse skupaj še vedno preveč novo in neškodljivo?

V debati bomo soočili različne poglede s strani razvijalcev produktov in storitev informacijske dobe in družboslovnih raziskovalcev informacijske dobe.

Nastopajo:

  • - Katja Koren Ošljak, CodeWeek.eu
  • - Žiga Stopinšek, Zemanta
  • - Matjaž Drev, Urad informacijskega pooblaščenca

Moderira Domen Savič,...

14 komentarjev

gov.si mora pasti!

Slo-Tech - Ne, tokrat ne gre za lapsus iz parlamenta v debati o sporazumu ACTA. Včeraj popoldne (enkrat po tretji uri) je namreč brez predhodne napovedi s spleta izginila skoraj kompletna vsebina vladnih strežnikov. V času vedno bolj pogostih spletnih napadov in kibernetskega vojskovanja bi človek lahko pomislil -- dogaja se. We are under attack!, a je bil razlog bolj preprost -- načrtovan a nenapovedan remont.

Da so remont izvedli v petek popoldne, najbrž ni naključje. Vsi normalni ljudje splet potrebujejo samo na delovnem mestu, sploh če gre za vladne vsebine in vsebine javne uprave. Delo ob petkih po eni uri popoldne predstavlja vsaj povečano korupcijsko tveganje, če že ne česa več. Zato je logika nenapovedanega gašenja infrastrukture v času, ko itak nihče več ni v službi transparentna in hkrati zelo zaskrbljujoča. Kaže namreč na problematično razumevanje informacijske družbe in informacijske tehnologije, ki je pač samo še en avtomat s prigrizki. Ko zmanjka prestic, je zadevo pač

215 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: ACTA in SOPA, VIP z Ireno Fonda

7. srečanje Drupal Slovenija, 02. Feb 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 7.2. ob 19h, se bomo na Pipinih odprtih terminih na okrogli mizi pogovarjali o posledicah sprejemanja ACTA in SOPA zakonodaje, o elementih presenečenja v teh predlogih zakonov in o vsebinskih delih. V gosteh bodo: Andrej Piano, državni sekretar na ministrstvo za gospodarstvo, Jure Logar, državni nadzornik v Uradu informacijskega pooblaščenca, Lenart Kučić, novinar Sobotne priloge Dela, dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, Matija Šuklje, član društva FSFE, okroglo mizo pa bo moderiral Domen Savič, E-demokracija.si.



V sredo, 8.2. spletne urice odpadejo zaradi državnega praznika.

V četrtek 9.2. ob 19h, vabljeni na Večer za...

10 komentarjev

Pipin odprti termin: A Hacker Manifesto

Slo-Tech - V torek 21.3. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin na predavanje McKenzie Warka z naslovom A Hacker Manifesto.

McKenzie Wark, znameniti avstralski teoretik digitalne kulture, je profesor kulturnih in medijskih študij na New School University v New Yorku. Ob izidu hrvaškega prevoda njegove knjige Hekerski manifest bo predstavil svoje poglede na digitalno tehnologijo. O knjigi, katere bistvo bo predstavljeno na predavanju, so kritiki zapisali, da bi jo lahko brez težav označili za Komunistični manifest 2.0. V svojem bistvu gre za posodobitev jedra Marksistične teorije za zgodovinsko dobo, ki je znana kot informacijska doba.

6 komentarjev