»

Vdor v račune slavnih na Twitterju prinesel sto tisoč dolarjev

vir: Vice
Vice - Včeraj je bil na Twitterju nenavaden dan, saj so za nekaj časa umolknile znane osebnosti, ki imajo potrjene račune (prepoznamo jih po kljukici v modrem). Twitter se je za tak ekstremen ukrep odločil, ker so neznanci vdrli v večje število računov slavnih osebnosti in jih zlorabili za zlonamerne oglase. Tako posamezniki, kot na primer Elon Musk ali Mike Bloomberg, kakor podjetja, denimo Uber, so sledilce prepričevali, naj jim pošljejo nekaj bitcoinov (denimo za tisoč dolarjev), pa jim bodo povrnili dvojno. Kljub prozornosti te prevare so zlikovci uspeli nažicati več deset tisoč dolarjev.

Vdori v profile se seveda dogajajo, za kar je najpogosteje kriv uporabnik, ki so mu tako ali drugače izmaknili (ali uganili) geslo. V tem primeru pa je bilo tarč preveč, da bi bil razlog tako banalen. Izkazalo se je, da so se napadalci obrnili na drugo najpogostejšo tarčo - na zaposlene. Motherboard Vice piše, da so viri blizu podjetja potrdili, da je hekerjem pomagal eden izmed zaposlenih. Pri tem...

25 komentarjev

Lov na ruske čarovnice na Twitterju se nadaljuje

Primer objave na ruskem profilu

Slo-Tech - Medtem ko v ZDA potekajo uradne preiskave, ali in v kolikšni meri so Rusi vplivali na predlanske predsedniške volitve, tudi Twitter analizira, kaj se je dogajalo. Doslej so identificirali 3814 profilov, ki so povezani z Internet Research Agency (IRA). Gre za rusko podjetje, ki se ukvarja z ustvarjanjem javnega mnenja na internetu. Obvladujejo na tisoče profilov na več družbenih omrežjih, zanje pa dela več kot tisoč plačanih blogerjev in komentatorjev.

Twitter je začel obveščati ljudi, ki so v preteklosti interagirali s katerim izmed teh računov. Več...

13 komentarjev

Afera United Airlines: Twitter (tokrat) ni brisal objav

vir: Guardian
Guardian - Ameriški letalski prevoznik United Airlines je zadnje dni pod navalom kritik zaradi - milo rečeno - neprimerne odstranitve potnika iz prepolnega letala. Žrtev slabega načrtovanja UA (ker so pri Unitedu prodali več kart kot je bilo sedežev na letu, so nekaj potnikov prosili, naj zapustijo letalo), Davida Daoa so naključno izbrali in odstranili iz letala, čeprav je že sedel na svojem sedežu. David se z odločitvijo ni strinjal, zato so ga proti njegovi volji varnostniki nasilno odpeljali z letala. Dogodek je več potnikov posnelo in objavilo. CEO United Airlines pa se je pretresenemu potniku že javno upravičil in povedal, da po njegovem mnenju z nikomer ne bi smeli ravnati na tak način.


Največ kritik je bil letalski prevoznik deležen na Twitterju. Uporabniki Twitterja zdaj trdijo, da so...

53 komentarjev

Kako je Selerity objavil Twitterjeve rezultate pred Twitterjem

Ars Technica - Objava Twitterjevih poslovnih rezultatov minuli torek je dvignila precej prahu, ker so podatki "ušli" na internet prej, kot je Twitter to želel. Namesto po zaključku trgovanja so bili znani že približno uro pred tem, kar je zelo dvignilo promet in sklestilo tečaj delnic. Tehnični direktor podjetja Selerity, ki je objavilo Twitterjeve rezultate, pojasnjuje tehnologijo, ki stoji za tem.

Selerity se ukvarja z iskanjem rezultatov, preden jih podjetja uradno razglasijo, in Twitter ni bil ne prvi ne (verjetno) zadnji primer. Nikjer ni predpisano, da je treba poslovne rezultate objaviti po zaprtju borz, je pa to lepa gesta, ki se je drži tudi Twitter. Podatke objavijo na svoji spletni strani na predvidljivem naslovu, ki je enak že več četrtletij zapovrstjo, spreminjata se...

13 komentarjev

Mark Zuckerberg najbolj "followan" uporabnik Google+

Top 100 uporabnikov Google+. Zanimivo je, da lastnika Googla znotraj omrežja nimata nobenih prijateljev in torej svojega lastnega servisa očitno ne uporabljata.

vir: Guardian
Guardian - Po vsem prahu, ki ga je v zadnjem tednu dvignila socialnega omrežja Google+, so mediji naravnost pograbili novico, da si je svoj profil ustavil tudi ustanovitelj Facebooka, Mark Zuckerberg. Še več, v manj kot 24 urah je skrajno pomembnim dogodkom iz njegovega življenja [1] začelo slediti ("followati") čez 21 tisoč ljudi, kar je precej impresivna številka.



Na twitterju mu sicer sledi še nekajkrat več uporabnikov, številka pa je vseeno smešno nizka v primerjavi s top twitteraši, ki imajo po več milijonov oboževalcev.

Google z uvedbo najširšega "following" kroga (circle) očitno misli neposredno konkurirati ne samo Facebooku, ampak tudi mikroblogging platformi Twitter, zato bo v prihodnjih mesecih izredno zanimivo spremljati, koliko...

12 komentarjev

Google nadgrajuje iskanje po socialnih straneh

Google - Prihodnost spleta je (tudi) v socialnih omrežij in iskalniki, ki želijo obdržati svoj primat, morajo nasloviti to spremembo. Obstojijo specializirani iskalniki v ta namen, kot je recimo včeraj predstavljen Greplin, svoj kos pogače pa si reže tudi Google. Že poldrugo leto ponujajo storitev Google Social Search, ki ob prijavi z Googlovim računom omogoča povezavo s svojim profilom na LinkedIn ali Twitterju in iskanje po prispevkih prijatelje na teh straneh. Ti se pojavijo na dnu strani z iskanjem in še to le, če smo svoj profil povezali z Googlovim računom, kar je razlog za nizko priljubljenost te storitve. Google bo te možnosti razširil.

Prispevki prijateljev na Twitterju, YouTube, Flickerju in blogih bodo odslej avtomatično razvrščeni v...

5 komentarjev

Z lažno prireditvijo prek Twitterja do 150 tisoč dolarjev

boston.com - Nove tehnologije so za prevarante kakor nov poligon, kjer lahko stare ukane nadgradijo in po možnosti z njimi pretentajo še večje množice ljudi. Povabila na razne dogodke in obvezni répondez s'il vous plaît so na Facebooku in tudi Twitterju stalnica, ki nas prijazno opomni na družabne prireditve, a previdnost velja pri povabilih neznancev, ki za povrhu zahtevajo še kakšno plačilo.

Lanskega septembra so neznanci v Bostonu ustvarili profil na...

6 komentarjev