»

Lenovo odkril 14 let stara stranska vrata v svojih usmerjevalnikih

Slo-Tech - Kitajski Lenovo je pri reviziji kode svojih naprav odkril stranska vrata, ki jih je vsebovala koda (firmware) mrežnih usmerjevalnikov Rackswitch in BladeCenter. Ker je Lenovo v preteklosti kupil nekaj podjetij in podedoval njihovo programsko kodo skupaj z izdelki, so v podjetju izvedli pregled kode svojih izdelkov. Ugotovili so, da je imel Enterprise Network Operating System (ENOS), ki teče na usmerjevalniki, od leta 2004 vgrajena stranska vrata. Drugi usmerjevalniki, ki jih poganja operacijski sistem CNOS (Cloud Network Operating System), so po zagotovili Lenova varni.

Konkretno kodo je tedaj vzdrževal Nortel. Lenovo sklepa, da je Nortel BSSBU (Blade Server Switch Business Unit) stranska vrata tedaj vgradil na izrecno željo enega izmed OEM-kupcev. Kasneje, leta 2006 je BSSBU postal Blade Network Technologies (BNT), ki ga je potem leta...

3 komentarji

Podrobnosti o Juniperjevih stranskih vratih

Slo-Tech - Znanih je več podrobnosti o stranskih vratih, ki jih je v svojih napravah odkril Juniper. V kodi je dvoje stranskih vrat, ki izkoriščajo različne ranljivosti in omogočajo zlorabo. Prva stranska vrata so v resnici v kodo vstavljeno geslo, ki ob prijavi s poljubnim uporabniškim imenom in geslom <<< %s(un='%s') = %u prek SSH ali telneta omogoči dostop z najvišjimi privilegiji. Znakovno geslo so napadalci bržkone izbrali zato, da se ga v kodi laže spregleda, saj je od daleč videti kot le eden izmed nizov za obdelavo vnosa. A v resnici omogoča dostop do naprave, kar lahko preizkusite tudi sami. Ranljive so vse naprave s firmwarom verzije 6.3.0r17, 6.3.0r18, 6.3.0r19 in 6.3.0r20, ostale verzije pa ne. Ranljivost se je v kodo prikradla leta 2013.

Bistveno zanimivejša pa so druga stranska vrata, za katere je vsaj...

12 komentarjev

Juniper odkril podtaknjena stranska vrata v svojih napravah

Wired News - Drugi največji proizvajalec omrežne opreme na svetu Juniper je v svoji opremi odkril stranska vrata, ki jih je tja verjetno postavila kakšna država oziroma obveščevalna organizacija. Kot so sporočili, so prizadete naprave NetScreen, na katerih teče operacijski sistem ScreenOS. Prizadete so verzije od 6.2.0r15 od 6.2.0r18 in od 6.3.0r12 do 6.3.0r20, kar daje slutiti, da se je ranljivost v kodi skrivala vsaj od leta 2012, mogoče pa celo vse od leta 2008. Stranska vrata so v najnovejši verziji zakrpali, posodobitev pa je praktično obvezna.

Pri tovrstnih odkritjih so namreč najbolj ogroženi uporabniki ranljive opreme, ki posodobitve še niso namestili, in to takoj po izdaji popravkov. Ti namreč morebitnim nepridipravom, ki želijo ranljivosti izkoristiti, dajo zelo dobre smernice, kje najdejo luknjo. Zato Juniper poziva k nadgradnji. Hkrati to kaže na dodatni problem, ki ga...

67 komentarjev

Razvijalci našli stranska vrata v Androidu, ki teče na Samsung Galaxy mobilnikih

Slo-Tech - Replicant je operacijski sistem za mobilne telefone, ki temelji na Androidu. A za razliko od Androida je ne vsebuje nobene lastniške kode. Skupina razvijalcev, ki razvija Replicant, je pred kratkim ugotovila, da jedro Androida, ki teče na telefonih Samsung Galaxy vsebuje stranska vrata, preko katerih je iz modema (basebanda) mogoče dostopati do vsebine mobilnega telefona oziroma uporabniških podatkov (seznam dokazano ranljivih telefonov in analiza zlonamerne kode). To bi lahko omogočilo dostop do podatkov na telefonu preko mobilnega omrežja.

Mobilni telefoni namreč vsebujejo več ločenih prosorjev. Najpomembnejši je tim. aplikacijski procesor (ang. general-purpose applications processor), na katerem tečejo operacijski sistem in uporabniške aplikacije, poleg njega pa mobilni telefoni vsebujejo še tim. radijski procesor (ang. baseband processor; zanj se uporabljata tudi izraza modem ali radio), na katerih pa teče realno-časovni (ang. real time OS; v mobilnih omrežjih je pri...

18 komentarjev

OpenX vsebuje stranska vrata

Heise - Trenutna različica strežniške programske opreme za posredovanje oglasov OpenX 2.10 vsebuje stranska vrata, ki se aktivno uporabljajo za napade na strežniške sisteme. Stranska vrata omogočajo izvajanje poljubne PHP kode. Administratorji OpenX-a so odstranili prizadete pakete s svojih strežnikov in se trenutno še ukvarjajo z rešitvijo. Heiko Weber je pri "rutinski kontroli" enega od oglasnih strežnikov odkril nenavadne vnose v dnevniške zapise in v nadaljevanju odkril stranska vrata v izvorni kodi OpenX. Svoje odkritje je posredoval varnostnemu oddelku spletne strani Heise, ki so obstoj stranskih vrat tudi potrdili.

Obstoj stranskih vrat lahko administratorji preverijo z ukazom:
find . -name \*.js -exec grep -l '<?php' {} \;

V primeru, da nam sistem vrne ime datoteke gre tu za datoteko JavaScript, ki vsebuje s komentarji zapleteno (obfuscated) PHP kodo:

this.each(function(){l=flashembed(this,k,j)}<?php...

10 komentarjev

Poiskus vgraditve stranskih vrat v Linux

SecurityFocus Online - Novica je sicer že malce starejša, vendar vseeno močno zanimiva. Šestega novembra je namreč Security Focus poročal, da je Larry McVoy iz podjetja BitMover ob rutinskem preverjanju integritete izvornih datotek linuxovega jedra 2.6 zaznal, da je v eni izmed datotek prišlo do spremembe.
Ker mu ni bilo povsem jasno za kaj gre, je o tem obvestil skupnost razvijalcev Linuxa, ki pa so hitro ugotovili, da gre za vgrajena stranska vrata (backdoor).

Glede na to, da bi spremenjena programska koda lahko omogočila root dostop do kateregakoli računalnika z Linux jedrom 2.6 (ki še ni uradno izšlo), je očitno, da je nekdo natančno vedel kaj dela. Predvsem zato, ker vse skupaj izgleda kot naključen programski hrošč, ki bi ga brez striktnega upoštevanja varnostnih preverjanj hitro lahko spregledali. V špekulacijah, kdo bi bil ta nekdo se precej omenja NSA (National Security Agency), ki ima gotovo interes za takšna stranska vrata, saj Linux pridobiva čedalje večji tržni delež na področju...

19 komentarjev