»

Navijanje P4

Tweak Town - Mnogi resni navijači si lastijo AMD-jeve procesorje, ki se sicer bolj grejejo, a so tudi primernejši za navijanje. Na Tweak Town so tokrat mučili Penitum4 2.4 B. Poleg procesorja so za uspešno navitje uporabili še Albatron PX845PE Pro 2 ploščo, 512MB OCZ DDR400 pomnilnika in Thermalrightov AX-478 hladilnik, nad katerim je ropotal 80 milimetrski Vantec Tornado ventilator. Družbo sta jim delala še Radeon 9700 Pro in 60 GB trdi disk. Rezultat: procesor je deloval pri 2880 MHz z 1.77 V, medtem ko je pomnilnik funkcioniral pri 423MHz. Klik!

5 komentarjev

Nov procesor na staro ploščo

Viper's Lair - Še pomnite starih Penitum4 procesorjev? Da, tiste "nesrečne" serije, ki jo je Intel pohabil in jo opremil s samo 423 nožicami. No, ko je Intel spoznal svojo zmoto, so prešli na 478-nožično verzijo in vsi reveži, ki ste kupili Socket423 osnovno ploščo ste ostali na suhem. Nov procesor, nova plošča. Pa je res temu tako?

Na Viper's Lair so namreč ogledali pretvornik, ki vam omogoča, da nove procesorje namestite na stare Socket423 osnovne plošče. Se zadeva splača, koliko zgubite na performansah in kakšni so stroški v primerjavi z nakupom nove osnovne plošče, so bila vprašanja, s katerimi so se ukvarjali. V kolikor spadate med tiste, ki vas je Intel pustil na suhem, klik!

3 komentarji

Socket423 tudi uradno pod rušo

X-Bit Labs - X-bit labs poročajo, da je Intel začel s postopnim ukinjanjem proizvodnje procesorjev Pentium4 s frekvencam od 1.5 do 2 GHz na podnožju 423. S tem so končno dali prednost novejšemu in boljšemu Socketu478, ki ga bomo odslej videvali v bodočih Northwoodih in na nekaterih Willametih. Zadnje pošiljke starih procesorjev zaenkrat še niso znane, vendar pa bo Intel o le-teh zagotovo pravočasno opozoril potrošnike.

0 komentarjev

Megatestis matičnih plošč

Digit Life - Digit Life je objavil primerjavo 12. i845 matičnih plašč, ki kot že veste podpirajo procesorje Pentium4 in SDRAM. Te plošče so:
  • Acorp 4S845A
  • Epox 4B2AE
  • Asus P4B-LX
  • Zida A845SD
  • Gigabyte 8IDXH
  • MSI 845 Pro
  • MSI 845 Pro2
  • Intel D845WN
  • Abit BL7
  • Chaintech 9BJA
  • Chaintech 9BIA
  • PCPartner 845AS4-235
Torej, če nameravate kupiti novo ploščo na i845 čipovju za Socket478 ali Socket423, imate zelo široko izbiro. Če vas pa zanima kako se plošče obnesejo, klik!

0 komentarjev

ECS spet s Socket423 P4 matično ploščo

X-Bit Labs - Očitno ni treba ponovno poudarjati, da je Socket423 mrtev in da v njem ni prihodnosti, vendar ga nekateri proizvajalci še kar naprej podpirajo. Po stari logiki, se zdi tak korak čisto mimo, vendar pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da se ravno stari 423 pinski procesorji zadnje čase kar dobro prodajajo. Če dobri prodaji dodamo še Intelovo priganjanje imamo več kot dober razlog za izdelovanje matičnih plošč za 423 pinske procesorje. Med podporniki Intelove teorije je tudi ECS, ki je nedavno predstavil ploščo P4TA2. Plošča je narejena okrog dobrega starega i850, ki podpira drag a vseeno dovolj dober pomnilnik RDRAM. Da bi ECS naredil ploščo malce bolj privlačno, so spremenili barvo tiskanega vezja na vijolično. Kar pa se samih lastnosti tiče, pa je plošča precej standarden izdelek: oblika ATX, 4 RIMM reže za 2GB PC600/PC800 RDRAM pomnilnika, 5x PCI, 1x AGP 4x, 1x CNR in podpora ATA/100 kontrolerju. To je vse. Da pa P4TA2 nebi služila samo kot ležišče za procesor, je ECS vanjo vgradil...

0 komentarjev

Prošnja za pomoč

X-Bit Labs - Pa ne od nas. Intel je prosil Velike Štiri (Elitegroup, MSI, ASUS in Gigabyte), naj povečajo proizvodnjo Pentium 4 socket423 matičnih plošč. Procesorji na socket423 ležišču namreč ostajajo v skladiščih, ker jih ljudje preprosto ne kupujejo.
Čudna stvar pri vsem pa je, da so Veliki Štirje ugodili Intelovi prošnji. Povečali so proizvodnjo za do 20%. S tem si bodo, če bodo ljudje dovolj nespametni, naredili dobiček. Namreč socket423 bo kmalu zamenjal novejši standard, ki ne bo kompatibilen s socket423. Tako bodo ljudje zdaj kupili socket423 matično, ko pa bodo čez pol leta imeli nov Intel Pentium 4 proc, bodo morali kupiti tudi novo matično.
Problem je le pri (zahrbtnih) prodajalcih sestavljene opreme. Ti namreč vržejo Pentium 4 na socket423 ležišču in malo RDRAM-a in rečejo: "Ta stvar podpira super duper Pentium 4 procesor." Seveda ne omenijo, da ima socket 423 podnožje. Torej ljudje, NE bodite nespametni! Prosim vas. ...

0 komentarjev

Pomanjkanje Socket423 matičnih plošč

The inquirer - Po poročanju The Inquirerja, se Intel trenutno ukvarja s precejšnjim pomanjkanjem matičnih plošč za svoje stare 423 pinske Pentium4 procesorje. Problem je nastal, ker so zaradi nezdružljivosti med Socket423 in Socket478 procesorji, marsikateri proizvajalci matičnih plošč raje podprli slednje. Intel je sicer proizvajalcem, ki bi še nekaj časa podpirali stare Pentiume4 ponudil nekatere ugodnosti, vendar to proizvajalcem ne bi nič kaj preveč koristilo, če bi imeli kup starih P4 plošč, ki jih ne bi mogli prodati. Zahteve po starih ploščah so že dosegle četrt milijona. In kdo bo zapolnil to povpraševanje? Po nekaterih podatkih, se je Intel za zapolnitev teh zahtev že dogovoril s podjetji ABIT, Diamond Flower in Epox.

0 komentarjev

ASUS in druga generacija i850 plošč

X-Bit Labs - Če nameravate v kratkem kupiti Socket423 Pentium 4, vam nakup le tega strogo odsvetujem. To bi bila le nepotrebna potrata denarja, saj jih bodo kmalu nadomestili Northwoodi (novi Pentiumi 4), ki bodo sedli samo v podnožje Socket478, pa tudi Socket423 plošče nimajo neke hude naložbe v prihodnost (oz. jo sploh nimajo ). No, čeprav Socket423 Pentiumi 4 iz dneva v dan postajajo manj zanimivi za kupce, pa je pri matičnih ploščah ravno obratno. Ker so stari Pentiumi 4 tik pred "penzijo", se Intel hoče čimprej znebiti starih primerkov, zato je malce znižal svoje marže. Intel je tako pripravil vabo, v katero je zagrizlo kar nekaj proizvajalcev. Med drugim tudi ASUS, ki je predstavil svojo i850 ploščo druge generacije, ki se imenuje P4T-F. ASUS je pri tem primerku naredil majhno izjemo - namesto, da bi ploščo izdelal v šestplastnem (6-layer PCB), jo je izdelal je v štiriplastnem dizajnu (4-layer PCB). Tako je prihranil vsaj 10-15 $, kar pa se pozna tudi na ceni. Plošča po sami zgradbi ne...

0 komentarjev

Več Socket478 Pentium 4 procesorjev

X-Bit Labs - Po podatkih na X-bitih sodeč, bomo kmalu ugledali nove Pentium 4 procesorje, ki bodo združljivi s Socketom 478. Prve Northhwoode (Pentium 4 v 0.13 mikronski izdelavi) bomo videli šele konec leta (Q4 2001), delovali pa naj bi s frekvencami nad 2 GHz. Intel se trenutno ukvarja s prenosom Willamette procesorjev na Socket 478. Ker proizvajalce matičnih plošč skrbi, da bi se Socket 478 matične plošče trenutno preslabo prodajale, namerava Intel v bližnji prihodnosti še povečati proizvodnjo Willamette procesorjev. Kaj je znanega o Northwoodu? Trenutno nič zanimivega. Znano je le, da bodo procesorji zaradi 0.13 mikronske izdelave precej dragi in da bodo bistveno dražji, kot tisti na Willamette jedru. Ravno zaradi tega, so v skrbeh nekateri proizvajalci matičnih plošč, ki nameravajo izdati veliko plošč na i845 (Brookdale) čipovju. Ti proizvajalci so mnenja, da zaradi visoke cene Northwood procesorjev ne bo noben kupec niti povohal Brookdale plošč, ampak se bo raje odločil za plošče, ki...

0 komentarjev

Večja proizvodnja P4 matičnih plošč

X-Bit Labs - Čeprav se Pentium 4 in Rambus pomnilnik zadnje čase kar nemarno cenita, je proizvodnja plošč, ki podpirajo ta procesor in pomnilnik, še vedno precej nizka. Po podatkih, ki sem jih dobil na X-bitih, dosega proizvodnja P4 plošč 10 % vseh proizvedenih matičnih plošč pri Tajvanskih proizvajalcih. Proizvajalci teh plošč ne proizvajajo radi predvsem zaradi drage proizvodnje, kar jim ne prinese pretiranega dobička (P4 in Rambus zahtevata 6 plastni dizajn matičnih plošč). Nekateri proizvajalci so šli celo tako daleč, da za P4 plošče sploh niso hoteli slišati. Zadnje čase pa se stvari obračajo na bolje. Ker se Socket423 Pentium 4 procesorjem počasi izteka življenjska doba, se bo proizvodnja teh plošč močno povečala (gotovo zaradi tega, ker je Intel znižal marže). Po nekaterih podatkih se bo tista prava masovna proizvodnja začela šele s predstavitvijo Brookdale čipovja, ki bo omogočalo izdelavo 4 plastnih PCB-jev. ...

0 komentarjev