»

Microsoft prehiteva Apple po tržni kapitalizaciji

Slo-Tech - Do leta 2010 je bil Microsoft prepričljivo večje podjetje od Apple, merjeno s tržno kapitalizacijo, odtlej pa je Apple s kratkimi premori (2018, 2020, 2021) večinoma bolje vrednoten. To se je spremenilo danes, ko se je zgodilo pričakovano. Na krilih umetne inteligence Microsoftove delnice zadnje leto eksplozivno rastejo, za Applom pa je nekoliko slabše četrtletje zaradi skromnejše prodaje iPhonov. Danes je vrednost Microsofta za kratek čas presegla Applovo, podjetji pa sta še vedno zelo blizu.

Microsoftove delnice so dobile pospešek po predstavitvi umetne inteligence Copilot for Microsoft 365, odtlej pa Microsoft sproti najavlja nove funkcionalnosti umetne inteligence. Applove delnice po drugi strani letos izgubljajo, saj strahove razpihuje negotovost glede prodaje iPhona na Kitajskem in uspeha iPhona 15. Apple je zgolj letos izgubil več kot 160 milijard dolarjev tržne kapitalizacije.

Koliko sta torej vredni podjetji? Microsoftova tržna vrednost je trenutno okoli 2,88 bilijona...

4 komentarji

Alphabet (Google) z rekordnimi prihodki, a nižjim dobičkom

Slo-Tech - V prvem letošnjem četrtletju je Alphabet, Googlovo starševsko podjetje, ustvarilo rekordnih 68 milijard dolarjev dobička, kar je 23 odstotkov več kot lani. A ker so zrasli tudi stroški, se je dobiček nekoliko znižal na 16,4 milijarde dolarjev, kar je devet odstotkov manj kot lani. Dobiček iz poslovanja je sicer sorazmerno zrasel s 16 na 20 milijard dolarjev, a so zrasli tudi drugi stroški, denimo za raziskave in razvoj. Delnica je zato takoj po razglasitvi rezultatov izgubila šest odstotkov vrednosti, a je kasneje izgubo prepolovila.

Levji delež prihodkov še vedno ustvarja Google in njegovo iskanje, ki je prinesel 39 milijard dolarjev. Če k temu prištejemo še oglaševanje v YouTubu in Google Networku, so skupni prihodki te divizije 54 milijard dolarjev, iz vseh Googlovih storitev pa 61 milijard dolarjev. Storitve v oblaku prinesejo dodatnih šest milijard dolarjev, preostali podvigi podjetja pa le drobiž. V podjetju je zaposlenih 164 tisoč ljudi. Poslovodstvo je napovedalo tudi...

9 komentarjev

Za Applom rekordno četrtletje

Slo-Tech - Ko se delniški trgi že tresli od signalov, da utegne ameriška centralna banka v bližnji prihodnosti povišati ključno obrestno mero in da bo odkupovanja obveznic konec, je za nov odmerek zanosa poskrbel Apple z rekordnimi rezultati. V minulem kvartalu, ki se je končal 25. decembra, je podjetje ustvarilo 124 milijard dolarjev prihodkov, kar je več od napovedi analitikov in kar za 11 odstotkov presega enako obdobje leto poprej. Ob tem so ustvarili 34,6 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Apple ima trenutno 381 milijard dolarjev premoženja, od tega 37 milijard dolarjev denarnih sredstev, 27 milijard dolarjev tržnih kratkoročnih vrednostnih papirjev in 30 milijard dolarjev terjatev. Presečni datum za izplačilo dividend v višini 0,22 dolarja na delnico bo 7. februarja.

Apple še vedno največ prihodkov ustvari s prodajo iPhona, in sicer 71,6 milijarde dolarjev. Na drugem mestu so že storitve z 19,5 milijarde dolarjev, sledijo pa...

32 komentarjev

Apple v najbolj nenavadnem četrtletju z rahlo rastjo prodaje

Slo-Tech - Apple je v prvem letošnjem četrtletju kljub epidemiji koronavirusa beležil rast prihodkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, so sporočili iz Cupertina. Ustvarili so 58,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar je slab odstotek več kot lani. Ob tem so ustvarili 11,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je tri odstotke manj kot leto poprej. Zaradi lanskega odkupovanja lastnih delnic pa je dobiček na delnico celo zrasel za slabe štiri odstotke. Apple ob tem poudarja, da so učinki koronavirusa vplivali na rezultate zgolj del četrtletja in ne vse tri mesece.

Na Kitajskem, kjer je virus udaril najprej in kjer ima Apple večino proizvodnih kapacitet, je prodala padla za milijardo dolarjev na 9,5 milijarde dolarjev. Največ prihodkov sicer Apple ustvari v Severni in Južni Ameriki, kjer je s 25,5 milijardami prihodkov prodaja ostala enaka, ter v Evropi, kjer so beležili 10-odstotno rast na 14,3 milijarde dolarjev. Levji delež še vedno prispeva iPhone, in sicer 29 milijard dolarjev, preostanek...

4 komentarji

Apple uspešno prehaja med ponudnike storitev

Slo-Tech - Apple je objavil rezultate za zadnje četrtletje. Kljub slabši prodaji pametnih telefonov (-9,2 %) in Macov (-5 %) je podjetje po prihodkih - bilo jih je za 64 milijard ameriških dolarjev oz. 2 % več kot lani - doseglo rekorden četrti kvartal svojega fiskalnega leta. Čistega dobička je bilo za 13,7 milijarde.

Prav tako so tokrat rekordni prihodki iz naslova storitev, bilo jih je za 12,5 milijarde, podjetje pa ima zdaj 450 milijonov naročnikov svojih storitev, za primerjavo, lani v tem času jih je bilo le 330 milijonov. S 4,6 milijarde USD je bila odlična še prodaja iPadov in njihovih wearables, zlasti Apple Watcha, ki so k skupnim prihodkom nanesli 6,5 milijarde USD.

Seveda so iPhoni z 33,4 milijardami USD še vedno paradni konj podjetja, saj kljub nekoliko slabši prodaji, še vedno prispevajo skoraj polovico prihodkov. Se pa utegne to v bližnji prihodnosti precej spremeniti in Apple iz prodajalca škatel preleviti v ponudnika storitev, kar je tudi dolgoročni cilj uprave pod vodstvom...

35 komentarjev

Apple zaključil rekordno četrtletje, a prodaja iPhonov še vedno pada

vir: Apple
Apple - Apple je minulo četrtletje zaključil s 53,8 milijardami dolarjev prihodka, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani. Še vedno se je nadaljeval trend padanja prodaje iPhona, ki se je skrčila na 26 milijard, s čimer je njegov delež v razrezu prihodkov prvič padel pod 50 odstotkov. To lahko interpretiramo na dva načina: bodisi Apple dobro diverzificira svoj portfelj bodisi se privlačnost paradnega konja podjetja zmanjšuje. Ali kot je dejal izvršni direktor Tim Cook: prodaja iPhona je padla le za 12 odstotkov, kar je precej bolj od 17-odstotnega padca v minulem četrtletju.

V ostalih segmentih pa gre Applu čedalje bolje. Prodaja iPadov presega pet milijard dolarjev, prodaja Macov se je ustavila pri 5,82 milijardah...

30 komentarjev

Apple sklenil najuspešnejši prvi kvartal

Apple - Apple je razkril poslovne rezultate prvega letošnjega kvartala, ki je najuspešnejše prvo četrtletje podjetja doslej. S prihodki v višini 61,1 milijarde dolarjev so za 16 odstotkov presegli lanski rezultat, ob tem pa so ustvarili 13,8 milijarde dolarjev dobička ali za četrtino več kot v enakem obdobju lani. Izkazalo se je, da so strahovi o slabih rezultatih zaradi nižjega zanimanja za iPhone X pretirani. Po objavi rezultatov so Applove delnice pridobile štiri odstotke. To je tudi posledica napovedi programa odkupovanja lastnih delnic, ki je težak 100 milijard dolarjev. Delničarji so lahko zadovoljni tudi z znižanjem davka na dobiček v ZDA, ki se je letos močno znižal na 21 odstotkov.

Apple še vedno živi večinoma od prodaje...

71 komentarjev

Applov dobiček rekorden

Slo-Tech - Apple je minulo leto sklenil z rekordnim dobičkom v zadnjem četrtletju (to je v resnici prvo četrtletje novega fiskalnega leta za Apple), so sporočili iz Cupertina. Čeprav je prodaja iPhonov predstavitvi iPhona X navkljub nekoliko upadla v primerjavi z letom poprej, je bil končni izplen vseeno rekorden. Je pa Apple nekoliko zaskrbljen, saj so prodali zgolj 77 milijonov telefonov, kar je odstotek manj kot predlani in manj od pričakovanih 80-83 milijonov. Podaljšuje se tudi interval, kako pogosto ljudje menjajo telefone, še ugotavljajo.

V zadnjih treh mesecih minulega leta je Apple zbral 88,3 milijarde dolarjev prihodkov, s čimer so ustvarili 20 milijard dolarjev dobička. Kljub nižji prodaji iPhonov...

122 komentarjev

Apple odlično

Slo-Tech - Apple je razkril poslovne rezultate zadnjega četrtletja, s katerimi je osupnil analitike, saj je zabeležil izredno dobičkonosno četrtletje. V zadnjem kvartalu so prihodki znašali 52,6 milijarde dolarjev, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Več kot polovico vseh prihodkov Apple ustvari s prodajo iPhonov, ki so jih prodali 46,7 milijona ali 500.000 več od pričakovanj. Na drugem mestu so iPadi, katerih 10 milijonov prodanih primerkov je prineslo 4,8 milijarde dolarjev. S storitvami je Apple zaslužil 8,5 milijarde dolarjev, z Maci 7,2 milijarde dolarjev, z vsemi preostalimi izdelki pa 3,2 milijarde dolarjev. V odstotkih sta najbolj zrasli prav postavki storitve in ostali izdelki, kjer so prihodki za tretjino višji kot lani.

Skupno je Apple v...

28 komentarjev

Apple prvikrat po 15 letih s padcem prihodkov

Apple - Prvikrat po letu 2001 se je zgodilo, da so na letnem nivoju Applovi prihodki v primerjavi z letom poprej upadli. V fiskalnem letu 2016, ki se je zaključilo konec minulega četrtletja, je Apple zbral 215,6 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 8 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (233,7 milijarde dolarjev). Prav tako so ustvarili manj čistega dobička, in sicer 45,7 milijarde dolarjev, kar je 14 odstotkov manj kot lani.

Glavni razlog za upad kazalnikov je slabša prodaja iPhona, ki Applu še vedno prinese dve tretjini vseh prihodkov. V zadnjem četrtletju so prodali 45,5 milijona telefonov, kar je 2,5 milijona manj kot v enakem obdobju lani. Podobno je prodaja iPhonov za lansko zaostajala tudi v drugem in tretjem četrtletju, enaka je bila le v...

118 komentarjev

Apple sklenil najuspešnejše leto v zgodovini

Apple - Apple je objavil rezultate zadnjega četrtletja v fiskalnem letu 2015, ki se je končalo 26. septembra, s katerimi so razveselili svoje delničarje. Prihodki od prodaje so se v zadnjih treh mesecih povzpeli na 51,5 milijarde dolarjev, dobiček pa na 11,1 milijarde dolarjev. V enakem obdobju lani so ustvarili 8,5 milijarde dolarjev dobička (30-odstotna rast) ob 42 milijardah dolarjev prihodkov (22-odstotna rast). Bruto marža se je dvignila za dve odstotni točki na 40 odstotkov.

Če potegnemo črto pod celo leto 2015, je lahko Apple več kot zadovoljen. Rekordne prihodke v višini 234 milijard dolarjev, kar je 28 odstotkov več kot v letu 2014, so nadgradili s 53,4 milijardami dolarjev dobička. To je...

91 komentarjev

Apple ustvaril največji dobiček v zgodovini vseh podjetij

Apple - Apple je v minulem četrtletju ustvaril največji dobiček v zgodovini, so sporočili iz Cupertina. V treh mesecih so zabeležili 18 milijarde dolarjev čistega dobička, česar ni doseglo še nobeno drugo podjetje v zgodovini. Dosedanji rekord je držal ruski naftni Gazprom s 16,2 milijardami dolarjev dobička v prvem kvartalu leta 2011.

Zadnje četrtletje v koledarskem letu je tradicionalno najboljše, ker je v ZDA (pa tudi marsikod drugod) prisotna predbožična nakupovalna mrzlica, a 37-odstotne rasti v primerjavi s četrtletjem leto poprej nismo pričakovali. Celotni prihodki podjetja so znašali 74,6 milijarde dolarjev, kar je 30 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Glavni motor prodaje je seveda novi iPhone, ki je šel...

185 komentarjev

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nekoliko nad pričakovanji analitikov. V zadnjih treh mesecih so prihodki iz prodaje znašali 37,5 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in dva odstotka več od letošnjih pričakovanj analitikov. Dobiček je upadel na 7,5 milijarde dolarjev, kar predstavlja skoraj desetodstotni padec v primerjavi z lanskim obdobjem. Posledično je nižja tudi marža, ki se je s 40 odstotkov znižala na 37 odstotkov. Applova delnica je zaradi padca dobička izgubila dva odstotka vrednosti, in se giblje okrog 520 dolarjev.

Prodaja iPhonov je...

17 komentarjev

Apple z rekordnim dobičkom

vir: CNet
Apple - Apple je včeraj zvečer po pričakovanjih objavil poslovne rezultate za zadnje lansko četrtletje, v katerem so ponovno poslovali rekordno. V prvem kvartalu fiskalnega leta 2012, ki se je končal konec decembra, so prihodki od prodaje znašali 46,33 milijarde dolarjev, kar je za 73 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Čisti dobiček se je povzpel na rekordnih 13 milijard dolarjev, kar je za 116 odstotkov več. Bruto marža se je z 38,5 odstotka povišala na 44,7 odstotka.

Investitorji so odlične rezultate pozdravili, tako da je vrednost Applove delnice poskočila za osem odstotkov in dosegla absolutni rekord pri 450...

94 komentarjev