»

MPAA na pohodu

Slo-Tech - Kot ste verjetno opazili, je v zadnjem tednu svojo "mafijsko" pot končalo kar veliko število popularnih strani za izmenjavo datotek preko spletnega servisa BitTorrent, kot so na primer: Suprnova, TorrentBits, DVDRCore, Phoenix Torrents, Youceff Torrents ... Krivec za zaprtje je po vsej verjetnosti MPAA (Motion Picture Association of America), ki je prejšnji teden napovedala, da bo uvedla bolj krute sankcije proti upravljalcem BitTorrent strani, ki gostijo povezave do nelegalnih vsebin (predvsem filmov in iger) in internetnim ponudnikom, ki dovoljujejo ponujanje takšne vsebine na njihovem omrežju.

V kratkem pogovoru z administratorjem Suprnove, slonckom, sem izvedel, da je zaradi prevelikega pritiska oblasti sam prostovoljno ugasnil najbolj obiskan spletni servis za izmenjavo datotek na internetu.

Po podatkih večjega slovenskega ponudnika dostopa do interneta zaradi te akcije ni bilo opaziti nobenega upada prometa.

Na novico sta nas opozorila Jux in MKrmec.

111 komentarjev

Siol does it again

Slo-Tech - Fantje pri Siolu so res neverjetni. Prejšnji mesec so odklopili ADSL, ker nisem plačal junijskega računa. Opomine, pravijo, da so pošiljali po elektronski pošti, na naslov @siol.net, ki ga seveda ne berem. Da bi jim kapnilo v glavo, da so plačani računi za julij, avgust in september in da je zato nekaj drugega narobe, se seveda ni zgodilo. No, ampak to je že stara zgodba. Včeraj so njihove sposobnosti živciranja svojih uporabnikov dosegle nove višave.

Meni nič tebi nič so onemogočili pošiljanje preko smtp.siol.net kateremukoli pošiljatelju, ki nima na koncu naslova e-pošte @siol.net. Ker za pošto uporabljam ARNES-ov račun, to pomeni, da ne morem več pošiljati sporočil z naslovom nekdo@guest.arnes.si, če sem na internet povezan preko ADSL. Da bi bila zadeva še hujša, so enako naredili tudi vsem svojim strankam, ki imajo lastne domene. Nesrečen fant na tehnični pomoči je povedal, da zdaj delajo spisek svojih lastnih domen, da jih bodo lahko spet vključili.

A vrh ledene gore ni to,...

163 komentarjev

RIAA se je opravičila profesorju

News.com - RIAA se je opravičila astronomu Petru Usherju, potem ko mu je napisala "grozilno" pismo z obtožbo o zlorabi avtorskih pravic in ga pozvala naj preneha s širjenjem piratske kode. Na svojem šolskem ftp strežniku je namreč imel datoteko z naslovom "usher.mp3". Šlo je za nedolžno datoteko s posnetkom avtorske a capella glasbe. "Zatajil" je RIAA-in pajek™, ki je kombinacijo besed "usher" in "mp3" očitno zamenjal za piratizirano glasbo in sprožil alarm. Avtomatika je hudir, če je v rokah amaterjev. Povezava.

8 komentarjev

RIAA znova na potezi

Yahoo News -

Tokrat so se spravili na ponudnike interneta (ISP) in jih tožijo, ker omogočajo dostop (ga ne blokirajo) njihovim uporabnikom do strani Listen4Ever.

Stran, katere strežnik je lociran nekje na Kitajskem ponuja prost dostop do tisoče glasbenih datotek in omogoča uporabnikom da prosto delajo nelegalne kopije.

Povezave:

10 komentarjev

Ko publika vrne udarec

Slashdot - Še pomnite, ko so pri RIAA najavili, da bodo DOS-ali uporabnike, ki imajo nelegalno skopirano glasbo? Nekomu so se močno zamerili in jim je vrnil udarec. Domača stran RIAA, kjer je že vse po starem, večino dneva ni bila na voljo. Kakor pravi stari rek: "Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade". [8-)] Pa več sreče pri odnosu z javnostjo, RIAA.

6 komentarjev

Glasbeno založništvo se spametuje?

Vnunet - Koliko vode je preteklo, odkar ljudstvo opozarja, da največji problem glasbenega (in podobnega) gusarjenja po odprtih vodah niso le izmenjevalni sistemi, ampak predvsem sami pirati? Jok. No, Američani so le napovedali, da se bodo začeli bojevati proti večjim izmenjevalcem-osebkom. Klik!

Kakor se sam ne bojim ravno tega, da bi me 'dobili' (zakaj le? [:)]), pa me -- kot veliko ostalih -- skrbijo ekonomske posledice. Ne pozabimo, boj stane. Če bodo založbe svoje udinjanje financirale iz prodaje CDjev, pa bodo zopet zgolj pljuvale v svoje že tako zažgane žgance.

3 komentarji

RIAA does it again

The Register - The Register mi je polepšal jutro z zelo zanimivim člankom. Namreč, RIAA (ki jo v članku 'krajšajo' na "Recording Industry Ass. of America" ), je zaprosila za dodatek k obstoječemu zakonu, ki posege proti integriteti strežnikov ali kakršnakoli kre/hekerska dejanja označuje za teroristična dejanja. No, predlog naj bi pooblastil RIAA, da bi lahko, hmm, posegala, v strežnike oz. omrežja, ki gostijo nelegalne avtorske izdelke, ter jih onemogočila. Halo?

p.s.: ni jim uspelo :]

2 komentarja

RIAA spet lomi škatle

več strani - Na sodišča je prispel nov 'paketek' tožb proti programom oz. mrežam, ki uporabnikom omogočajo dostop do glasbe ter videa. Na tapeti so tokrat MusicCity (Morpheus), Kazaa in Grokster, katere tožeče stranke opisujejo kot smetišče nelegalne robe 21. stoletja.

Kakorkoli - nič novega. Tožijo zopet MGM, Columbia Pictures, Disney Enterprises, Paramount Pictures, Time Warner, Twentieth Century Fox in Universal City Studios pod okriljem RIAA-e. Klik!

Na to perečo temo pa se je razpisal tudi Miha Filej (hvala!):

RIAA (Recording Industry Association of America) in MPAA (Motion Picture Asociation of America) sta v sredo vložili tožbo proti Morpheus-u, Groksterju in Kazaa-i. Kot najbrž že veste, so to eni izmed najbolj priljubljenih naslednikov Napsterja. Uporabljajo tehnologijo FastTrack, ki uporabnikom omogoča prenašanje glasbe, programov, filmov in ostalih podatkov.

Pred tem je RIAA že dobila tožbo proti MusicCity-u a se je slednji izognil oviri in se predstavil pod novim imenom.

Hilary...

5 komentarjev