»

Micron izboljšal vzdržljivost NAND-flasha

ComputerWorld - Pomnilniški gigant Micron je včeraj objavil, da so dosegli velik napredek pri razvoju MLC in SLC NAND flash pomnilnika. Z uporabo 34-nanometrske litografije so uspeli zvišati vzdržljivost, torej število ciklov zapisa in izbrisa v življenjski dobi čipa, za šestkrat. To pomeni, da bi MLC-ji preživeli 30.000 ciklov, novi SLC-ji pa kar 300.000. 32-gigabitne MLC-je in 16-gigabitne SLC-je je moč zložiti v večjedrne stvore, velikost do 32 oz. 16 GB. Micron poudarja, da to še ni napoved novih SSD-jev, da pa intenzivno sodelujejo s partnerji pri izdelavi končnih izdelkov na osnovi teh novih dosežkov. Tako lahko že prihodnje leto pričakujemo masovno proizvodnjo novih čipov.

64 komentarjev

Samsungu ne dišijo nizke cene

DigiTimes - Cene pomnilnika v zadnjem času vztrajno padajo, sestavljalci računalnikov plačujejo za pomnilniške module s kapaciteto 1024 MB vsega 28 ameriških dolarjev. Vendar vsi ne gledajo na nizke cene s takšnim navdušenjem kot OEM proizvajalci in kupci. Samsung je namreč v protest proti nizkim cenam pomnilnikov prenehal dobavljati pomnilniške module svojim poslovnim partnerjem. V kolikšni meri utegne Samsungova poteza vplivati na cene pomnilnikov na trgu, zaenkrat še ni znano, vendar si njegovi konurenti s Hynix-om na čelu že manejo roke v upanju na povečanje svojega deleža prodanih izdelkov.

Več o tem na DigiTimes.

24 komentarjev

Micron z 32-bitnim DDR SDRAM

X-Bit Labs - Pomnilniški gigant, podjetje Micron Technology je potrdil, da so 32-bitni DDR SDRAM pomnilniški moduli dobavljivi ter na zalogi. Micron pravi, da 32-bitni primerki nudijo večje zmogljivosti ter hitrosti od trenutno uporabljanih 64-bitnih modulov v namiznih računalnikih. Pomnilniki bodo na voljo v kapacitetah med 32 ter 512 MB ter v dveh hitrostih, 266 ter 333 MHz. Vsi našteti pomnilniki, razen 512 MB inačice, so že dobavljivi, medtem ko bo največja različica dostopa v prvi četrtini prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

Hynix Micronu "ne"

ARNet - 22. 4. je bila objavljena novica dneva, saj smo zvedeli, da je Micron s Hynixom podpisal Memorandum of understanding, saj sta se odbora podjetij strinjala z Micronovo namero o nakupu Hynixa. Danes, le nekaj ur pred iztekom pogodbe, je Hynix zavrnil Micronovo pogodbo. Razlog? Načrt naj bi znatno precenil vrednost Micronove delnice, ki naj bi odkupila celotno Hynixovo pomnilniško proizvodnjo. Veselo na branje!

0 komentarjev

Hynix se ne bo prodal Micronu

The inquirer - Vodilni pri pomnilniškem velikanu Hynix, ki se še vedno otepa velikanskih dolgov in trenutno ni niti slučajno v ugodnem položaju, so se odločili, da se ne bodo prodali Micronu. Do te odločitve naj bi prišlo zaradi tega, ker naj bi si bili podjetji preveč različni, po nekaterih drugih napovedih pa je za vse skupaj kriv Micron, ki ni hotel kupiti Hynixa. Očitno se bo drama okoli pomnilniške krize nadaljevala še dolgo časa, mi uporabniki pa lahko samo upamo, da se bo pomnilnik zopet drastično pocenil.

0 komentarjev

Hynix še vedno na infuziji

100si - Hynix, ki je nastal iz podjetij Hyundai Semi in LG Semi, je najbrž eden izmed največjih izgubarjev, saj je v tej četrtini pridelal kar za 1.24 milijarde dolarjev izgube. Gotovo ni treba poudarjati, da Hynix trenutno živi samo od posojil.
Medtem, ko se Hynix in nekatera druga podjetja, ki izdelujejo pomnilnik za PC-je ubadajo s katastrofalno nizkimi cenami, pa Apple še vedno mastno služi s prodajo pomnilnika za svoje mlinčke. Če prav pomislim, je kar lepo, da imam PC in ne Appla ;).

0 komentarjev

Pomnilniška kriza se še vedno stopnjuje

The inquirer - Gotovo ste se še spomnili drznih napovedi, da si bodo pomnilniški giganti opomogli do začetka leta 2002. Marsikdo je upal, da se to ne bo zgodilo, saj bi z okrevanjem pomnilniške industrije izginile skoraj sanjsko nizke cene, ki smo jim trenutno priča. Gotovo se tudi spomnite poročil, da naj bi operacijski sistem Windows XP naredil krizi konec. Mogoče se bo to zgodilo v prihodnjih mesecih, vendar težko verjamem. Kot kažejo zadnje analize podjetja Dataquest Gartner, se bo pomnilniška kriza nadaljevala najmanj do četrte četrtine prihodnjega leta - se pravi dobro leto. Je to dobro? Za uporabnike, ki jih zanima samo nizka cena pomnilnika, ne pa tudi kvaliteta zagotovo, vendar morate vedeti, da marsikateri precej znan proizvajalec ne bo preživel tako dolgo. Viking je že zaključil s poslovanjem, Toshiba premišljuje o zaprtju svoje DRAM tovarne, prav tako pa tudi Infeneon, ki je bil med navijači v najboljših časih znan kot izredno kvaliteten proizvajalec. Najbolj žalostno je vse skupaj...

0 komentarjev

Hynix se prodaja

The Register - Tako imenovana "pomnilniška" kriza je še vedno v polnem razmahu in nič ne kaže, da bi se vsaj malce umirila. Posledice krize se odražajo v smešno nizkih cenah tako SDRAM, kot DDR SDRAM pomnilnika, kar lahko uporabniki samo pozdravimo, vendar pa proizvajalci pomnilnika niso niti malo navdušeno nad nizkimi cenami, saj jim kvarijo prihodke. Nekatera podjetja so se v krizi znašla bolje, nekatera malo slabše. Hynix spada med tiste, ki so v "pomnilniški" krizi izgubili veliko. Najprej so poizkušali umetno dvigniti cene pomnilnika z ustavitvijo proizvodnje, vendar jim to ni uspelo. Sledilo je kup raznih rešilnih ukrepov, ki pa so se izkazali za jalove. Ko vse odpove, je rešitev smo še ena - prodaja svojega premoženja. Hynix se sicer ni popolnoma prodal, saj je odpisal samo svoj oddelek za LCD zaslone, ki ga je prodal neki tajvanski firmi za 650 milijonov $. Kar lep znesek denarja, ki pa ne bo šel v blagajno Hynixa, ampak bo v večini namenjen odplačevanju ogromnih dolgov, ki jih je Hynix...

0 komentarjev

Nič kaj obetavne napovedi proizvajalce čipov

The inquirer - Računalniška industrija se je znašla v krizi kar se odraža v masovnih odpuščanjih uslužbencev pri velikanih kot so Hewlett-Packard, Apple, Compaq in podobni. Vzrok za krizo pa je najverjetneje manjše povpraševanje kot v preteklih letih. Nekateri analitiki napovedujejo, da se bodo prihodki t.i. čiparske industrije padli kar za 26 % v primerjavi s prihodki v letu 2000 ($168.1 milijarde v primerjavi $226 milijarde). Če malce pomislimo, potem vidimo, da tudi leta 2000 prodaja čipov ni bila ravno astronomska, saj je veliko škode naredila bojazen pred milenijskim hroščem, ki pa se je kasneje izkazala za povsem nepotrebno. Kot sem že večkrat poročal, je najhujši udarec doletel pomnilniško industrijo, ki se je nekoč dobesedno valjala v denarju, sedaj pa mrzlično gledajo, kje bi se dalo privarčevati še tako nepomemben in majhen znesek denarja. Vzrok za "pomnilniško" krizo je spet premajhno povpraševanje po pomnilniku. Nekateri proizvajalci enostavno niso zdržali krize, zato so zaprli vrata...

2 komentarja

Proizvajalci RAM-a se puntajo

The inquirer - Nekateri proizvajalci RAM-a kot sta Samsung in Hynix (Hyindai) ne prenesejo več tako nizkih cen, zato razmišljajo o umetnem zvišanju cen. Samsung in Hynix naj bi ustvarila umetno pomanjkanje tako, da bi preprosto izklopila proizvodnjo. Kar se proizvodnje samega RAM-a tiče imata prav, saj so dobički precej ubogi v primerjavi z "zlatimi" časi dragega pomnilnika. Kar pa se nas uporabnikov tiče, pa ugašanje proizvodnje ne bo naletelo ravno na kake prijateljske odzive. No, čeprav Hynix še vedno razmišlja o izklopitvi proizvodnje, je Samsung najavil, da v prihodnosti nima takih namenov (kakšen preobrat ). Na dogodke se je odzval še Micron, ki je najavil, da ga nizke cene RAM-a ne motijo in da tudi on ne bo zmanjševal proizvodnje (yeah, long live Micron ). Več na The Inquirerju.

3 komentarji