»

Sony in IBM na tračno enoto stlačila 330 TB podatkov

The Verge - IBM-ovi in Sonyjevi raziskovalci so postavili rekord v hranjenju podatkov, saj so na magnetni trak v majhni kaseti zapisali 330 TB podatkov. S tem so dosegli gostoto zapisa 201 gigabita na kvadratni palec. To je precej več od trenutno komercialno dostopnih tračnih enot, ki shranijo do 15 TB, ali diskov, ki gredo do 60 TB v primeru SSD-jev in 12 TB pri klasičnih. Za dosego rekorda sta si Sony in IBM delo razdelila - Sony je izdelal enoto z magnetnim trakom zadostne ločljivosti, IBM pa je bi zadolžen za pripravo bralnih glav in tehnologije za obdelavo signala. Rezultat je impresiven.

Tračne enote so ene najstarejših nosilcev podatkov, saj so z nami že več kot 60 let. Začele so se s takrat gromozansko kapaciteto 2 MB, danes pa rutinsko shranjujejo milijonkrat več...

12 komentarjev

Tračne enote kmalu prek 200 TB

Slo-Tech - Čeprav se danes večinoma pogovarjamo o diskih, SSD-jih, flashu in optičnih medijih, so za dolgoročno shranjevanje velikih količin arhivskih podatkov še vedno zelo uporabne tračne enote. To je daleč najcenejši način za shranjevanje podatkov, slaba lastnost pa so zelo zelo dolgi dostopni časi, zaradi česar so uporabne zlasti v arhivarske namene. Razvoj teh enot ne počiva, in IBM in Fujifilm sta razvila tehnologijo, ki skorajda postoteri količino podatkov, ki jih lahko zapišemo na posamezno kaseto.

LTO-6 danes shrani do 2,5 TB podatkov, IBM in Fujifilm pa sta pokazala, kako lahko na enako velike kasete,...

12 komentarjev

Sony postavil rekord v gostoti zapisa na magnetnem traku

Sony - Sony je razvil nov način zapisa na magnetni trak, ki omogoča doseganje gostote zapisa 148 Gb na kvadratni palec, kar je približno 74-krat več od trakov v današnjih tračnih enotah. S to tehnologijo obljubljajo izdelavo enot, ki bodo sposobne shraniti do 185 TB podatkov.

Razlika v primerjavi z današnjo tehnologijo LTO-6, ki z 2 Gb na kvadratni palec omogoča izdelavo kaset s kapaciteto do 2,5 TB, je posledica drugačnega načina priprave magnetnih zrnc na površini. Sony je razvil način nanosa z razprševanjem (sputter deposition) v vakuumu, ki tvori več slojev magnetnih kristalov z uniformno orientacijo na polimernem filmu debeline 5 mikrometrov. To so storili tako, da so tarčo obstreljevali z argonovimi...

22 komentarjev

IBM in Fujifilm spravila 35 TB na tračno kaseto

vir: IBM
X-Bit Labs - IBM-ovi raziskovalci so dosegli nov rekord v ploščinski gostoti zapisa na linearni magnetni trak, ki velja za eno izmed najbolj zanesljivih in dostopnih tehnologij hranjenja podatkov. To je pomembno, ker je shranjevanje podatkov na njih cenejše in energetsko učinkovitejše kot uporaba trdih diskov, tako da v velikih podatkovnih knjižnicah še vedno najdemo kilometre teh trakov.

V IBM Research v Zürichu so v sodelovanju s Fujifilmom iz Japonske dosegli gostoto zapisa 29,5 milijarde bitov na kvadratni palec, kar je približno 39-krat več od danes uporabljanih magnetnih trakov. Nova tehnologija bi lahko omogočila izdelavo kaset, ki sprejmejo 35 terabajtov nestisnjenih podatkov. V IBM-u...

10 komentarjev

Tračne enote

Tom's Hardware - V današnjih je glavni medij za prenašanje podatkov zagotovo CD -- vsaj domačih uporabnikov. Tudi kadar moramo vpisati format c:, nam za varnostno kopijo kar dobro služijo že prej omenjeni mediji. A pri velikih podjetjih bi bil tak način shranjevanja neuporaben, zavzel bi preveč časa in prostora ... V te namene se uporabljajo že skoraj zastarele tračne enote. Izgledajo kot malo večje videokasete, saj je v njih magnetni trak, na katerega se shranjujejo podatki. Največja prednost so kapacitete, saj na eno enoto lahko spravimo tudi do 50 GB podatkov. Hitrost je tu sekundarnega pomena.

8 komentarjev