»

Intel pokazal procesor na sončno energijo

PC World - Intel je včeraj na IDF pokazal eksperimentalni procesor, ki ga poganja sončna energija. Procesor zmore znižati porabo energije na vsega 10 mW, kar je dovolj za sončni pogon, ob čemer seveda pade hitrost izvajanja ukazov za približno desetkrat.

Eksperimentalni procesor v velikosti znamke je tekel na sončni pogon, poganjal pa je računalnik z operacijskim sistemom Linux. Uporabljeni pomnilnik je bil hibridni derivat DDR3 (Hybrid Memory Cube), ki porabi sedemkrat manj energije od klasičnega. Pri tem povejmo, da je celoten računalnik še vedno uporabljal klasično napajanje na elektriko, le procesor je deloval s sončno energijo.

Procesor s kodnim imenom Claremont sicer še lep čas ne bo v...

28 komentarjev

Power Mac G5

vir: Apple
Apple - Včeraj se nam je izmuznila novica o izidu novega Applovega sistema Power Mac G5. Po Applovih besedah naj bi bil to najhitrejši osebni računalnik, ki je trenutno na voljo, pojavljajo pa se že špekulacije, če niso česa "priredili". (O tem berite v novici nižje.)

Osnova Power Maca G5 je IBM-ov 64-bitni PowerPC 970 procesor, ki prav tako poganja tudi 32-bitne aplikacije. 58 milionov tranzistorjev pri 0,13 mikronih s SOI (silicon-on-insulator) tehnologijo lahko naslovi 8 GB pomnilnika, teoretično pa celo 4 TB fizičnega pomnilnika, kar mu dovoli veliko manevrirnega prostora za prihodnost. Trenutno so zunaj dvo-gigaherčni modeli, naslednje leto pa lahko pričakujemo tudi tro GHz. Ker pa samo hitri procesor ni dovolj, je tu gigaherčni FSB za...

15 komentarjev

Nov test!

Slo-Tech - Leta gredo naprej, a pregovori ostajajo. PCji so fajn, ampak grdi pa malce neprijazni do začetnika, računalniki z GNU/Linuxom so le za izkušene mačke, in tako dalje. Naš stalni forumaš kst, privrženec vsega jabolčnega, trdi da so Applovi računalniki ter najnovejši operacijski sistem istega podjetja OSX nekaj najboljšega po narezanem kruhu. Ravno v namene osveščanja javnosti o alternativah nakupa je na test popeljal prenosni računalnik Apple iBook ter opisal priloženo programje. Klik!

22 komentarjev

IBM napada

ARNet - IBM bo že avgusta izvrgel iz tovarn nov procesor za svoje PowerPCje (tako vsaj pravijo analitiki [:8)] ). To bo malce oslabljen strežniški procesor Power4, ki bo s svojimi 64-imi biti in osemsmernim cevovodom lahko v enem ciklu izvedel 8 operacij. To se pravi, da bo procesor teoretično predelal 6.4GB podatkov na sekundo in bo imel poleg tega še vektorsko enoto, ki bo sposobna predelati še 160 vektorskih ukazov (to bo pospeševalo delo z grafiko).

IBM je te domneve potrdil, niso pa hoteli izdati ničesar novega. "Slaba stran" teh procesorjev je ta, da bodo uporabljeni le v delovnih postajah z Linuxom ali v Applovih "PCjih", ker imajo popolnoma drugačno arhitekturo in nabor navodil kot x86 AMDjevi in Intel procesorji. Hitrosti se bodo začele pri 1.6GHz in bodo naraščale s časom, ko se bo IBM "navajal" na nove tehnologije. Več.

3 komentarji

IBM-jevi PowerPC procesorji

The inquirer - IBM je predstavil svoje Power PC 750FX procesorje, ki sedaj delujejo s frekvencami med 750 in 1000 MHz. Po podatkih IBM-a, bodo 800 MHz procesorji porabili le 3.6 W električne energije. Procesorji bodo narejeni na podlagi bakrenih povezav, 0.13 mikronske tehnologije ter tehnologije silicon-on-insulator (SOI). Namenjeni bodo desktop računalnikov, vendar pa se bodo pojavljali tudi v nekaterih drugih napravah. Ker bodo združljivi z obstoječimi PowerPC procesorji, jih bomo najverjetneje videli tudi v Applovih računalnikih. Morda pa tudi ne ;).

1 komentar

1.6GHz PowerPC G5 pred vrati

The Register - Motorolini PowerPC procesorji so že od nekdaj samo nemo pogledovali proti hitrostim, ki so jih dosegali sorodniki na platformi PC. Do nedavnega, saj so se inženirji pri Motoroli odločili, da naredijo stari tradiciji konec in poizkušajo konkurirati procesorjem za PC. Tako bodo v bližnji prihodnosti predstavili novo družino procesorjev G5, ki bodo namenjeni za računalnike Mac in bodo na voljo v 800MHz, 1GHz, 1.2GHz, 1.4GHz in 1.6GHz izvedenki. Pot do višjih hitrosti pa je zahtevala majhno spremembo v arhitekturi procesorja, saj so bili Motorolini inženirji prisiljeni podaljšati procesorski cevovod, ki bo odslej namesto 7. stopenj vsebovali 10 stopenj. Nekateri viri navajajo, da naj bi na novo zasnovani procesorji zmogli tudi hitrosti 2 GHz, vendar teh najverjetneje ne bomo ugledali zaradi premajhne stabilnosti. Visoke hitrosti pa so nemalokrat tudi povod za večjo porabo energije, zato bodo izdelani na podlagi silicon-on-insulator tehnologije, ki bo omogočala manjšo porabo (1.4 GHz...

0 komentarjev

Navijmo Appla !

The Register - Do nedavnega smo lahko (če odmislimo ročne računalnike in C3 procesor) navijali samo AMD-jeve in Intelove procesorje, marsikateri lastnik Appla pa je le žalostno pogledoval proti srečnim overclockerjem prej omenjenih procesorjev, ki so na lahek način privarčevali marsikateri tolar/dolar. Neki Japonec pa se je naveličal hvalisanja pecejašev, zato se je odločil, da svoj Power Macintosh G4 (Quick Silver) razišče do potankosti. Raziskovanje se je obrestovalo, saj je Japonec odkril način, kako navijati Applove računalnike. Vsa skrivnost je v mostičkih R1, R3, R5 in R7. Z različnim kombinacijam le-teh (cinjenje!) lahko pridobimo različne hitrosti. Overclocker je ves postopek preizkusil na svojem 867 MHz PowerPC procesorju iz katerega se lahko z različnimi kombinacijami mostičkov dobi...

0 komentarjev

Apple kupuje PowerPC oddelek od Motorole

The Register - Izgleda, da nas to leto čaka še en velik nakup. Po prodaji CompaQ-ove Alphe Intelu, so se za nekja podobnega odločili tudi pri Applu. Apple je bil dolgotrajni partner Motorole, saj mu je le-ta dobavljala PowerPC procesorje, sedaj pa so se možje pri Applu odločili, da bodo sami poskrbeli za razvoj procesorjev. Apple bo nekje v naslednjem letu odkupil Motorolin PowerPC oddelek za približno 500 milijonov $. Roko na srce, PowerPC procesorji so bili včasih odlična alternativa Intelovim Pentiumom 3 in AMD-jevim Athlonom, potem pa jih je povozil čas. Medtem ko si najmočnejši Applov računalnik lasti 733 Mhz PowerPC procesor, Intel in AMD že naskakujeta mejo 2 Ghz (!). Čeprav se Apple in Motorola sklicujeta, da ni vse v frekvenci procesorja, procesorja še vedno ne moreta konkurirati Intelovim in AMD-jevim zverinam. Prav zato je Applova dolžnost, da v prihodnje malce približa svoje PowerPC procesorje konkurenci. Več podrobnosti in prihodnje Applove načrte si lahko ogledate tukaj....

5 komentarjev