»

"Teleportiranje" preko interneta

BBC - Znanstveniki v ZDA razvijajo sistem, ki bo omogočal poustvarjanje in prenos 3D fizičnih karakteristik osebe ali predmeta preko interneta.

Profesorja Todd Mowry in Seth Goldstein iz Mellon University ocenjujeta, da lahko že v obdobju ene človeške generacije pričakujemo tehnologijo, ki bo s pomočjo množice sintetičnih atomov omogočala natančno reprodukcijo (hologram z maso) tridimenzionalnega...

35 komentarjev

Toshiba in metanol

SiOL - Zadnjič smo pisali o prenosnikih, ki jih bo hladil metanol, danes pa pišemo o prenosnikih, ki jih bo taisti alkohol poganjal. Toshiba je namreč izdelala prototip pogonske celice, ki naj bi s prostornino 50-ih kubičnih centimetrov pokrbela za nemoteno delovanje računala vsaj pet ur. V celici se bo metanol razgradil in s tem proizvajal povprečno 12 W do maksimalno 20 W moči. Medtem ko so dandanašnji prototipi veliki kot hišna opeka, bodo v prihodnosti v velikosti namiznega glodalca. Več si preberite na SiOL-u. Zahvala Tody-ju!

1 komentar

"Back": ne šlataj!

The Register - Yep yep, Internet Explorer je tako popoln program, da dovoljuje celo "vpis" javaskript v sam naslov (URL, za neznalce!), ki pa se izvajajo na ravni zahtevane strani.

Do sem nič tragičnega, torej, saj skripte na "ravni spleta" niso ravno bogve kako nevarne. Hec, ni res. Predstavljaj si, dragi bralec, da te nekdo usmeri na neobstoječo stran, recimo "http://onload="screw up my computer" (tole je jako izmišljeno za namene dramatičnosti 8-O ). Zgodilo se ne bo nič, saj je ZlobnaKoda gnana na ravni interneta. No, ta stran se je s svojo "povezavo" vpisala tudi v Zgodovino. A glej ga zlomka, ta pa se nahaja na ravni računala, torej nikar ne pritisni gumba "Nazaj", saj te tam čaka ZlobniJavaskript. Klik!

2 komentarja

Hiperlink se ženi

Australian IT - Čeprav se mi je to nekaj mesecev nazaj, ko je Minmax objavil novico, zdelo jako nemogoče (a prav nič sporno), je britanski telekom, nosilec patenta za 'hiperpovezavo' udaril: za uporabo patenta zahteva plačilo.

Ni mi sicer jasno, kaj so si odvetniki / sodniki / porotniki na tem sojenju predstavljali, a meni se -- če gre verjeti 'opisu' na AustralianIT -- zdi bolj kot ne prijateljski pogovor, če že ne burleska. Sodnik tako meni, da računal izpred 30 let nikakor ne smemo primerjati z današnjimi skromnimi, a močnejšimi stroji, še manj pa je primerna uporaba besede 'terminal', ki je v onih dneh dejansko predstavljal zgolj tipkalo in zaslon. Aja, ste vedeli, da je miška v bistvu tipkovnica? Klik! (Pazi! Tale klik te zna stat...)

3 komentarji

Preprečevanje kondenza

OCtools - Na strani, ki je ne obiščem prav velikokrat, sem našel zelo dober članek z zelo dobro idejo preprečevanja kondenza. No, ta ideja temelji na nekem dielektriku, oziroma na neki pasti, ki je na prvi pogled podobna silikonu in jo namažemo na pine od socketa na matični plošči ali slotketu ter med procesor in socket (ja vem sliši se čudno). Potem zatesnimo še peltier in nato nanj namontiramo hlajenje, ki je bilo v njihovem primeru zračno!

Drugače pa je to članek, ki nam pokaže kako do dobrega hlajenja po liniji najmanjšega odpora.

0 komentarjev