»

Facebook bo olajšal brisanje starih objav

The Verge - Pred desetimi ali petnajstimi leti je bil svet drugačen, današnji uporabniki družbenih omrežij pa mlajši in često bolj navihani. In to se odraža tudi na Facebooku, kjer je kopánje po starih objavah in fotografijah lahko razlog za precej slabe volje, še zlasti če so javno vidne. Zato je dobrodošla Facebookova novost, ki poenostavlja skupinsko brisanje starih objav. Storitev bo najprej prispela v mobilno aplikacijo.

Gre za novo funkcijo Manage Activity, ki uporabnikoma omogoča enostavno brisanje starejših objav. Možno jih bo brisati posamič ali skupno, pri čemer bodo v slednjem primeru uporabnikom v pomoč filtri, denimo glede na časovno obdobje, označene osebe itd. Facebook funkcijo oglašuje kot način, kako spletno navzočnost na Facebooku bolje prilagoditi temu, kar ste danes. Kot primer navajajo človeka, ki se želi po študentskih letih zaposliti ali nekoga, ki bi rad odstranil vsebine v zvezi s staro ljubeznijo.

Po odstranitvi objav te ne bodo nepovratno izbrisane, temveč bodo...

8 komentarjev

Facebook bo moral izbrisati sovražne objave o avstrijski političarki

TechCrunch - Facebook bo moral izbrisati vse sovražne objave uperjene proti predsednici avstrijske stranke Zelenih Evi Glawischni, je včeraj odločilo avstrijsko prizivno sodišče. Facebook mora vse objave iz svoje celotne platforme – ne samo iz avstrijskega dela - izbrisati do tega petka. Sodišče je v obrazložitvi odločitve tudi poudarilo, da samo blokiranje objav s sovražnim govorom ni dovolj, ter da ima Facebook na voljo dovolj znanja, da bo brisanje objav avtomatiziral.

To je sicer drugo poglavje v sodni sagi med Zelenimi in Facebookom. Politiki so tehnološkega velikana zaradi sovražnih objav prvič na sodišče peljali že lani decembra in tudi takrat zmagali. Tudi tokratna sodba najverjetneje ni zadnja, saj se Facebook lahko pritoži na vrhovno sodišče. Avstrijski Zeleni pa so odločitev...

14 komentarjev

ECJ razveljavil dogovor o varnem pristanu med Evropsko komisijo in ZDA

ECJ - Ko smo pred štirinajstimi dnevi poročali o odločitvi generalnega pravobranilca sodišča EU, ki je v svojem mnenju predlagal, da sodišče sporazum med Komisijo in ZDA razveljavi, si nihče ni predstavljal, da bo sodišče reagiralo tako bliskovito.

Danes je sodišče objavilo mnenje, v katerem v celoti sledi mnenju pravobranilca in tako razveljavlja sporazum med Komisijo in ZDA na podlagi ugotovitve, da je Komisija s sklenitvijo prekoračila svoja pooblastila. Primer seveda zadeva ponudnika družbenega omrežja Facebook in njihovo benevolentno sodelovanje z ameriškimi obveščevalnimi službami. Poglejmo.

Facebook ima trenutno skoraj poldrugo milijardo aktivnih uporabnikov (ki še kar prihajajo), vendar se njihov pravni oddelek trenutno ukvarja predvsem z enim posameznikom, ki njihove storitve pravzaprav ne želi več uporabljati.

O delu avstrijskega pravnika in aktivista Maxa Schremsa smo že pisali. Njegova zgodba se je začela pred dobrimi štirimi leti, ko je tekom študijske izmenjave v ZDA...

15 komentarjev

Začetek sojenja proti Facebooku

Slo-Tech - Na Dunaju se je danes začel zelo odmeven proces Schrems proti Facebooku. Tožbo je vložila skupina Europe versus Facebook, ki jo vodi avstrijski aktivist in pravnik Max Schrems. V tožbi zaradi nezakonitega sledenja in sodelovanja pri vohunjenju NSA terjajo odškodnino v višini 500 evrov za vsakega uporabnika Facebooka, ki se je pridružil tožbi. To številko so omejili na 25.000 ljudi, torej skupno 12,5 milijona evrov, prijavilo pa se je še 55.000 ljudi, ki bodo tožbo vložili po odločitvi v trenutnem primeru. Pravno-formalno ne gre za klasično skupinsko tožbo (class action), temveč ena oseba toži po pooblastilu tudi v imenu drugih.

Tožena stranka je Facebookova podružnica na Irskem, ki skrbi za 80 odstotkov...

9 komentarjev

Turčija spet blokirala Twitter, YouTube, Facebook

Slo-Tech - V Turčiji so danes popoldne spet blokirali dostop do spletnih strani Twitter, YouTube in Facebook, ker naj bi prikazovale teroristično vsebino. Sodišče je blokado zahtevalo, ker so se na straneh pojavili posnetki zasedbe carigrajskega sodišča. Dva levičarska ekstremista iz skupine DHKP-C sta minuli teden zajela turškega tožilca, v policijski akciji pa so vsi trije pod streli umrli. Napad je bil maščevanje za smrt turškega najstnika, ki je lani marca umrl zaradi poškodb, ki jih je dobil med policijskim posredovanjem zoper protivladne proteste.

Tožilstvo je vse medije v Turčiji opozorilo, naj ne objavljajo posnetkov napada in naj preprečijo dostop do njih, saj jih obravnavajo kot teroristično propagando. DHKP-C je na turškem, evropskem in ameriškem seznamu...

2 komentarja

Skupinska tožba zoper Facebook gre naprej

Heise - Največja skupinska tožba zoper irsko podružnico Facebooka, ki jo je v začetku meseca na dunajskem gospodarskem sodišču vložil avstrijski aktivist in pravnik Max Schrems, je na sodišču dobila zeleno luč. Sodišče sodbe ne bo zavrglo, temveč jo bo obravnavalo, sporoča Schrems.

Sodišče je Facebooku Irska namreč naložilo, da na tožbo pisno odgovori v štirih tednih, možno pa je podaljšanje roka na pisno zahtevo še za štiri tedne. Če Facebook v tem času ne bi odgovoril, bi sodišče izdalo zamudno sodbo in pritrdilo navedbam v tožbi. To je sicer rutinski postopek pri vsaki tožbi, a je v konkretnem primeru pomemben zato, ker pomeni, da bo sodišče o tožbi sploh razsojalo.

To pomeni, da gre sedaj za res. Schrems...

6 komentarjev

Na Facebooku za hip vsem dostopne vse fotografije, luknja zakrpana

ZDNet - V ponedeljek je bila na internetu objavljena metoda, ki je uporabnikom domnevno omogočila dostop do vseh fotografij poljubne osebe na Facebooku, četudi sploh niso bili prijatelji z njo. Facebook ima namreč možnost, da uporabniki prijavijo sporne fotografije (nasilne, pornografske, sovražne ...), ki jih potem Facebook odstrani. Izkazalo se je, da je nedavna sprememba kode v tej funkciji omogočila nepooblaščen dostop do fotografij. Če je uporabnik kliknil na povezavo Profilne fotografije za poljubnega člana Facebooka (do kamor načeloma nima dostopa, če ni vidnost slik nastavljena na Javno) in izbral možnost Prijavi fotografijo, mu je sistem ponudil možnost, da prijavi še dodatne fotografije. Izbor te možnosti je razkril vse fotografije v profilu prijavljenega uporabnika, četudi prijavitelj...

7 komentarjev