»

Vabilo na muzejski zaključek leta z najbolj znanim spletnim arhivarjem

jason scott

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Računalniški muzej v Ljubljani vabi na letošnji poslednji pogovorni večer ob “ognju” in enkratno življenjsko priložnost, da osebno spoznate enega največjih provokatorjev Way-Back-Mašine, krotilca BBS-ov in avtoritete za interaktivno fikcijo, se napolnite z osupljivimi idejami, veličastnimi vpogledi in čisto 100% geekostjo, da boste leto 2023 dočakali v polni pripravljenosti!

22. decembra 2022 ob 18h, na zadnji predpraznični četrtek bo z nami en in edini: Jason Scott Sadofsky, ameriški arhivist, tehnološki zgodovinar, filmar, performer in igralec. Scotta poznajo pod psevdonimi Sketch, SketchCow, The Slipped Disk, in textfiles. Oklicali so ga za “obraz sveta digitalnega arhiviranja”

Je stvaritelj, lastnik in vzdrževalec textfiles.com, spletnega mesta, ki arhivira datoteke predhodnikov interneta, zgodovinskih BBS-ov (bulletin board systems). Je avtor dokumentarnega filma o BBSih, BBS: The Documentary (2005), in dokumentarnega filma o interaktivni fikciji, GET LAMP (2010).

Bil je...

4 komentarji

Po londonskem muzeju Natural History vas bo odslej vodil hologram Davida Attenboroughja

Ars Technica - Sky bo v partnerstvu z londonskim prirodoslovnim muzejem (London’s Natural History Museum) uresničil sanje marsikaterega ljubitelja dokumentarnih filmov o naravi. Obiskovalci muzeja bodo namreč lahko v živo spoznali Davida Attenborougha. Legendarni ustvarjalec dokumentarnih filmov bo namreč kot 3D hologram glavna zvezda projekta Hold the World. Attenborough bo obiskovalce muzeja popeljal na ogled razstav fosilov in okostij ogroženih, izjemno redkih in že izumrlih živali, ki so drugače zaprte za javnost.


Hold the World bo razvil Sky VR studio v sodelovanju s podjetjem Factory 42. Začetek projketa pa je načrtovan za konec letošnjega leta. Za najbolj neučakane je na trgu na voljo VR različica Attenborougha First Life. Gre za VR zgodbo o začetku podvodnega...

7 komentarjev

Kako animirane serije in glasbeniki osvajajo svet VR in AR aplikacij

vir: GameSpot
GameSpot - Ko je britanski bend Gorillaz pred desetletjem haral po glasebnih lestvicah, sta bili navidezna resničnost in obogatena resničnost bolj ali manj del znanstvene fantastike. Danes pa Britanci s svojo aplikacijo za AR spreminjajo poslovne modele v glasbeni industriji. In niso edini umetniki, ki izkoriščajo tehnološki napredek.

Ko risanka postane igra

Rick and Morty: Virtual Rick-ality je nova VR igra, na voljo na Steamu in na Oculus trgovini za 30 dolarjev. Igra je kompatibilna tako za HTC Vive kot Oculus Rift. Gre za mešanico popularne serije in elementov VR igre Job Simulator, ki so jo tako kot Rick and Morty VR igro razvili pri podjetju Owlchemy Labs.

V igri streljate vesoljce, mečete različne stvari in rešujete uganke, ki vam jih zastavlja zastavlja...

15 komentarjev

Zuckerberg prihodnost Facebooka vidi predvsem v VR in AR

TechCrunch - Obogatena resničnost v kamerah, chatboti in Facebook kot svet navidezne resničnosti. To so glavne novosti v svetu modrega velikana, ki jih je podjetje včeraj predstavilo na konferenci za razvijalce rešitev za Facebookov ekosistem. Glavni nagovor na konferenci je imel CEO podjetja Mark Zuckerberg, ki je večino časa porabil za predstavitev platforme za obogateno resničnost. Zelo na hitro pa je komentiral tudi najnovejši primer umora v živo prek Facebooka, ki v zadnjih dneh pretresa ZDA (podobnosti s slovensko zgodbo so pač le naključne). Vendar tudi tokrat je bila očitno v ospredju predvsem tehnologija. In kakšne bombončke je pripravil Facebook?

Obogatena resničnost oziroma kaj še nismo...

22 komentarjev

Znanstveniki odkrili, kakšne barve so bili dinozavri

"Anchiornis huxleyi"

vir: CNET News
CNET News - Raziskovalci iz univerze Yale, pravijo, da lahko ugotovijo kakšne so bile prave barve izumrlih vrst dinozavrov. Med tem ko ilustracije barv dinozavrov, katere poznamo iz filmov in knjig, temeljijo bolj na ugibanjih, lahko sedaj zelo natančno določijo barve.
Ugotovili so tudi, da so bili dinozavri zelo barviti od vrha glave in vse do palcev na nogah.

Vrsta ptiča dinozavra "Anchiornis huxleyi" z dvema paroma kril, ki je živela proti koncu Jurijske dobe na Kitajskem, je imel večino telesa v sivi barvi z belimi in črnimi črtami na krilih in pomarančno oranžno "irokezo" na vrhu glave.

Raziskovalci, katere vodi prof. Richard Prum, so analizirali melanosomske celice (celica, ki vsebuje melanin in določa živalski...

26 komentarjev

Intervju z Davidom Haroldom

The inquirer - Gotovo vam ime David Harold ne pove kaj dosti. Tudi meni ni, dokler si nisem prebral tega intervjuja na The Inquirerju. David Harold je eden izmed vodilnih mož pri Imagination Technologies in njegovih oddelkih: PowerVR Technologies, Metagence Technologies, Ensigma Technologies in VideoLogic Systems. Nas zanima bolj oddelek PowerVR, ki ima zasluge za PowerVR, Kyro in Kyro 2 čipe. Ravno Kyro je bil osrednja tema, o kateri je tekla beseda. V intervjuju je obdelanih veliko različnih tem: od izzivanja Nvidie, preko prodaje Kyro čipov, sodelovanja s Herculesom, podpore v igrah, manjka T&L enote, ... Od Harolda so poizkušali izvleči tudi nekaj podatkov o Kyru 3, vendar jim Harold ni povedal nič novega. Rekel je le, da pri PowerVR delajo na nekih revolucionarnih tehnologijah, ki bodo vključene v Kyra 3. Skratka zanimiv intervju, ki ga morate prebrati.

0 komentarjev