»

Adut laburistov za prevzem oblasti je lastna platforma za Facebook&CO

Slo-Tech - Čeprav zaostajajo 20 odstotnih točk glede na ankete javnega mnenja za vladajočimi konzervativci, britanski laburisti pred junijskimi parlamentarnimi volitvami niso vrgli puške v koruzo. Njihov adut za zmago je posebna platforma za ustvarjanje in distribucijo digitalne politične vsebine prek spletnih družbenih omrežij, ki so jo poimenovali Promote in naj bi bila plod dela ljudi v stranki. Oziroma po domače, laburisti tokrat stavijo na digitalni spletni marketing in big-data analize. Promote naj bi laburistom tako omogočal ustvarjanje individualiziranih političnih sporočil in njihovo distribucijo neposredno posameznim volivcem. Promote pa je povezan tudi z vsemi notranjimi bazami laburistov.

»To nam omogoča identifikacijo posameznega volivca v...

3 komentarji

Več kot šestina Estoncev voli prek interneta

Slo-Tech - V nedeljo bodo v Estoniji potekale redne parlamentarne volitve, na katerih bo dobrih 900.000 volilnih upravičencev določilo sestavo 101-članskega parlamenta. Volitve so posebno zanimive, ker je Estonija edina država na svetu, kjer je mogoče glasovati prek interneta. Elektronske glasovnice so uporabili že marsikod, a povsod z namenskih računalnikov na voliščih; Estonci lahko glasujejo od doma.

Estonci lahko glasujejo prek interneta od koderkoli na svetu. Potrebujejo le računalnik z dostopom do interneta, certifikat, bralnik elektronskih kartic, ustrezno programsko opremo, estonsko elektronsko osebno izkaznico ter številko PIN. Podprti operacijski sistemi so Linux, Windows in Mac OS X ter mobilni Android, iOS in Windows Phone....

98 komentarjev

V Veliki Britaniji v izredni naglici sprejeli zakon o hrambi prometnih podatkov

Spodnji dom parlamenta razpravlja o zakonu. Glasovalo jih je 441.

Slo-Tech - V Veliki Britaniji je tudi zgornji dom parlamenta potrdil zakon DRIP (Data Retention and Investigatory Powers), ki ureja hrambo telekomunikacijskih prometnih podatkov in dostop do njih za organe pregona. Interventni zakon so sprejeli po izjemno hitrem postopku, saj jim je v vsega tednu dni uspelo dokončati proceduri v obeh domovih parlamenta in pridobiti kraljičin podpis. Navadno ti postopki trajajo več tednov ali mesecev.

Uradna razlaga, zakaj se je tako strašno mudilo, je aprilska sodba evropskega sodišča, ki je odpravilo evropsko direktivo 2006/24/EC o hrambi podatkov, ker je zaradi širokega obsega, nedefiniranih rokov hrambe in načina dostopa do podatkov predstavljala nesorazmeren poseg v človekovo pravico do zasebnosti in zaščite osebnih podatkov. Evropske države so direktivo v teh...

6 komentarjev

Facebook uvaja zaračunavanje za večjo vidnost objav

Facebook - Facebook je presodil, da se model plačevanja za večjo vidnost objav izplača. Maja so ga začeli preizkusno uvajati na Novi Zelandiji, kjer so uporabnikom ponudili možnost Highlight pri objavah za manjše plačilo. Njegova višina je nihala, saj so zbirali ustrezne podatke za postavitev cene, po plačilu pa je bila objava v agregatu za prijatelje vidna dlje časa in više. Od tedaj so storitev preizkusili še v 20 državah, sedaj pa se zaresno uvaja tudi na najpomembnejšem trgu, to je v ZDA.

Koliko bo znašala cena, še niso razkrilo, a CNet ugotavlja, da bo najbrž sedem dolarjev. S plačilom tega zneska aktiviramo funkcijo Promote, ki stori točno to, kar pravi njeno ime. Storitev uvajajo postopoma za uporabnike z manj kot 5000...

12 komentarjev

Britanska koalicija napoveduje manj policijsko državo

Ars Technica - Velika Britanija velja za eno izmed bolj nadzorovanih držav, saj imajo na primer eno CCTV-kamero na vsakih 14 prebivalcev oz. 20 odstotkov vseh kamer, ki so na svetu v uporabi. Koalicija konservativcev in liberalnih demokratov, ki se je izoblikovala po majskih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji in je nasledila laburistično vlado iz prejšnjega mandata, obljublja spremembe. V koalicijskem programu, ki so ga pripravili, napovedujejo med drugim tudi:
  • da bodo sprejeli Freedom Bill;
  • ukinitev sheme osebnih izkaznic, centralnega National Identity Registra in registra mladoletnikov ContactPoint;
  • da bodo odložili uvedbo biometričnih potnih listov naslednje generacije;
  • da bodo prepovedali jemanje prstnih odtisov otrokom v šolah;
  • da bodo svojo zbirko DNK približali škotskemu modelu;
  • razširitev pristojnost zakona o dostopu do informacij javnega značaja (FOIA 2000);
  • dodatno regulacijo CCTV-kamere;
  • ukinitev hranjenja zapisov z interneta in elektronske pošte brez razloga;
  • da bodo zagotovili...

16 komentarjev