»

Procesorski nabori kot proizvajalci zvoka

Extremetech - Ni še dolgo tega, ko so zahtevnejši računalničarji samo pomenljivo pogledovali proti integriranim zvočnim karticam, oziroma bolje rečeno zvočnim kodekom, v procesorskih naborih. Upravičeno, saj te rešitve največkrat niso zadovoljile zahtevnega uporabnika, poleg tega pa so še prav nemarno obremenjevale procesor. Toda časi se spreminjajo in marsikaj se je spremenilo tudi na tem področju. Vprašanje je samo, ali so bile to spremembe na bolje, ali pa celo na slabše. No, na to vprašanje so poizkusili odgovoriti Extremetechovci, ki so med seboj primerjali pestro paleto izdelkov različnih podjetij in ugotavljali, če lahko procesorski nabori že konkurirajo samostojnim zvočnim karticam, kot je Creativov Audigy 2.

3 komentarji

SIS je pohitril svoj SIS645

X-Bit Labs - SIS je podjetje, ki ni nikoli hotelo izstopati iz povprečja - vsaj po izjavah za javnost. Podjetje se je izogibalo spektakularnih napovedi in nikoli ni naredilo takega džumbusa, kot ga je VIA s svojim P4X266. Tako nas je pred kratkim povsem nepričakovano presenetila novica o tem, da je SIS pohitril nabor SIS645. Novi SIS645 se od starega ne loči po ničemer drugem, kot po majhnem indeksu A2 in večji hitrosti, seveda. O njem pa se ni vedelo vse do tedaj, ko je Soltek najavil, da bo izdeloval plošče SL-85DRS na izboljšanem primerku prej omenjenega čipovja.
Če upoštevamo dejstvo, da je bila stara različica čipovja izjemno hitra (še posebej v navezi s pomnilnikom PC2700 DDR SDRAM), potem je jasno, da je SIS naredil še en ne tako majhen korak k popolnosti.

0 komentarjev

ALijevega P4 nabora ne bo še tako kmalu

X-Bit Labs - ALi (Acer Labs) nam je že večkrat poročal, kako se bodo podali na osvajalne P4 tržišča s svojim najnovejšim naborom, vendar iz te moke do sedaj še ni bilo kruha. Marsikdo je počasi začel dvomiti v ALi-jevo resnost, zato je ALi poslal uradno izjavo, da se jim s predstavitvijo svojega P4 nabora ne mudi preveč, ker imajo trenutno še vedno veliko dela s proizvajanjem naborov za enote CD-RW, optične čitalce, ..., naborom Aladdin TNT2 in rešitev za prenose računalnike. Če bodo ALi-jevci toliko časa zavlačevali, potem se lahko izkaže, da je bil celoten trud na njihovem P4 naboru zaman, saj je konkurenca že zdavnaj ponudila rešitve, ki močno izstopajo iz povprečja (VIA P4X266, SIS645 in i850).

0 komentarjev

VIA bo izdelovala matične plošče

The inquirer - Po tem, ko so se nekatera podjetja raje odrekla sicer obetavnemu a precej spornemu P4 naboru P4X266, so se vodilni pri Vii odločili, da bodo poleg procesorjev, procesorskih naborov in grafičnih čipov odslej izdelovali tudi matične plošče. Spisek teh plošč je bil objavljen na Viini strani, vendar pa ga je VIA umaknila. No, še dobro, da imamo The Inquirer, ki je naredil kopijo. Skratka, s ploščami, ki temeljijo na VIA P4X266 namerava VIA ponuditi rešitve, ki so primerne tako za zahtevnejše uporabnike, kot tudi delovne postaje in strežnike.

0 komentarjev

ALi-jev P4 nabor kmalu

The inquirer - VIA je s svojim P4X266 naredila kar veliko prahu, SIS pa ima svoj P4 nabor že skoraj pripravljen, saj lahko njegove zmogljivosti občudujemo na Anandtechu, kjer so v roke dobili inženirski primerek. Čakamo samo še Acer Labs oz. ALi, ki bo po podatkih na The Inquirerju začel pošiljati primerke svojega P4 nabora nekje proti koncu tega meseca. Za prodajo se jim gotovo ni treba bati, saj so že sklenili pogodbe z znanimi podjetji, kot so Asustek, Elitegroup in Wistron. Prav tako pa se jim ni treba bati Intela, saj je Acer zakupil uradno Intelovo licenco. Intel, SIS, Acer, VIA - jesen bo še kako zanimiva, vsaj kar se procesorskih naborov tiče .

0 komentarjev

Kocka je padla - Intel bo tožil Vio

The inquirer - VIA si je naredila kar lepo reklamno kampanjo, ko je najavila, da bo izdala svoj P4X266 nabor za Pentium4 procesorje brez uradne Intelove licence. Intelu to ni bilo nič kaj preveč všeč, zato je Vii grozil z raznimi tožbami, če se ne bodo ravnali po pravilih "igre". Vie pa ni nič kaj preveč motilo in je še naprej nemoteno razvijala svoj čip. Intel je spet prešel v ofenzivo in marsikateremu proizvajalcu matičnih plošč, ki si veliko obeta od prodaje izdelkov, ki so namenjeni P4 procesorjem, zagrozil s prenehanjem dobave svojih naborov. Tudi to ni prijelo, saj so se marsikateri manjši ali srednje veliki proizvajalci požvižgali na Intelove pridige. Olje na ogenj je prililo dejstvo, da Intel ne sme izdelovati DDR naborov za svoje Pentium4 procesorje zaradi pogodbe z Rambusom, ampak samo SDRAM izvedenko, ter da VIA še vedno ni plačala licenčnine. Ko je Intel izčrpal še zadnje možnosti, se je odločil, da Vio toži. S tem Intelovim ukrepom se bodo najverjetneje tudi končale razne žolčne...

10 komentarjev

ALi-jev nabor za P4

The Register - Na tako imenovani "chipset sceni" so zadnje čase, odkar je izšel precej sporni P4X266 ni zgodilo nič pretresljivega. Oba večja proizvajalca (VIA in SIS) sta poslala svoje Pentium 4 nabore proizvajalcem matičnih plošč, to pa je bilo tudi vse. Čakali smo samo še na enega proizvajalca - ALi (Acer Labs). Ta bo sodeč po tej novici Vii kar precej zmešal štrene, saj kljub Intelovi licenci ponuja svoj Pentium 4 nabor za cenejšo ceno (31 $). Pravzaprav, je ta nabor kar najcenejši med vsemi nabori za procesorje Pentium 4. Seveda pa se tudi zastonjsko, pardon, poceni kosilo nekje plača, saj ALi ni izdelal svojega nabora v bollj "napredni" tehnologiji, ampak je ostal pri 0.25 mikronski izdelavi teh čipov (VIA bo svoje P4 nabore proizvajala v 0.22 mikronski tehnologiji, SIS pa v 0.18 mikronski tehnologiji). Sicer pa tehnologija izdelave gor ali dol, chipset bodo ljudje gotovo radi kupovali, če se bo izkazal za dobro alternativo Viinim in SIS-ovim rešitvam. Kakih natančnih specifikacij o...

0 komentarjev